Hogyan süssek tortát? (tudásbázis)
Mentolkrémes torta
Hozzávalók: hozzávalók 8 főre
40 dkg mentolos krémmel töltött csokilapocska (After Eight)
9 dl tejszín
5 tojás
csipetnyi só
15 dkg finom kristálycukor
3 cs vaníliás cukor
20 dkg finomliszt
1/2 cs sütőpor
1 csapott ek kakaópor
3 cs habfixáló
mentalevél a díszítéshez
sütőpapír a tortaformához
Elkészítés:
1. Három mentolkrémes lapocskát félreteszünk a díszítéshez. Lábosban felmelegítünk 8 dl tejszínt. A maradék csokilapocskákat beletördeljük a tejszínbe, és folyamatos keverés mellett felolvasztjuk, felforraljuk, majd keverőtálba átöntve, kihűtjük, és egy éjszakára hűtőbe tesszük.
2. A szétválasztott tojások fehérjét a sóval és 5 evőkanál hideg vízzel kemény habbá verjük. Közben apránként beleszórjuk a cukrot, 1 csomag vaníliás cukrot, egyenként beledolgozzuk a tojások sárgáját, majd rászitáljuk, és beleforgatjuk a sütő- és kakaóporral elkevert lisztet.
3. A sütőpapírral kibélelt, kapcsos tortaformába öntjük, elsimítjuk, és előmelegített sütőben megsütjük, majd kivesszük, és hűlni hagyjuk.
4. Robotgép habverőjével a hűtőből kivett csokikrémet habosra felverjük, közben hozzáadjuk a maradék vaníliás cukrot és a habfixálókat.
5. A tortát széltében három egyforma vastag lapra szeljük. Az alsó lap köré visszapattintjuk a kapcsos tortakarimát. A krém 1/3-át rákenjük, majd rátesszük a következő lapot. A krém második harmadával megkenjük, és rátesszük az utolsó lapot. Óvatosan lepattintjuk, és levesszük a tortakarikát. A tortát a maradék krémmel hullámosan körbekenjük .Egy órára hűtőbe tesszük.
6. A megmaradt tejszínt kemény habbá verjük, nyomózsákba téve, habrózsákkal díszítjük a tortát. A félretett csokilapokat átlósan elvágjuk, a mentaleveleket megmossuk, és szárítjuk. Felváltva a habrózsákba nyomva díszítjük velük a torta tetejét. Tálalásig hűtőbe tesszük.
sütési hőfok:
150°C
sütési mód:
alul-felül sütés
tepsi mérete:
26 cm
Nem kell kiakadni!
Amúgy meg ha valamit nem csináltam még, és tudni szeretném, Én biza elmegyek egy Baráthoz vagy ismerőshöz, és végignézem a folyamatot.
Tésztához:
20 dkg keserűcsoki (70-80%-os)
20 dkg vaj (nem margarin)
1,5 dl presszókávé
1 dl víz
15 dkg liszt
1 zacskó sütőpor
25 dkg (barna) cukor (sima is jó, de a barnával finomabb)
2,5 dkg igazi kakaó
3 tojás
Krémhez:
20 dkg keserűcsoki
1,5 dl tejszín
20 dkg marcipánmassza
Elkészítés: Törjük össze a csokit és a frissen főt eszprsszó kávéval meg a vajjal nagyon lassan olvasszuk meg gőz fölött vagy a mikro alacsony fokozatán.
Vigyázzunk, ne melegedjék túl, ne legyen kézzel forrónak tűnő.
Közben egy másik tálban keverjük össze a lisztet, kakaót, sütőport, a cukrot, a felvert tojásokkal és a vízzel. Öntsük hozzá a megolvadt csokis keveréket, és alaposan keverjük össze.
Vajazzunk-lisztezzünk ki egy 21 cm-es tortaformát, öntsük bele a tésztát és süssük lassú tűzön (140-150 fokon) 1,5 órán keresztül. A tészta nagyon súlyos, idő kell neki, hogy átmelegedjen és a sütőpor felemelje.
Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e.
Ha elkezd felpúposodni a teteje, tegyünk a tortaformára nehezéket (én egy vastag vágódeszkát szoktam) és ezzel sütöm tovább.
Ha mégis púpos lesz a tortalapunk, kénytelenek vagyunk a tetejéből egy vékony szeletet levágva kiegyenesíteni, különben csak vakondtúrás tortát készíthetünk.
10 percig hagyjuk hűlni, majd vegyük le a tortaforma szélét és hűtsük ki teljesen. Mivel soká sült, a kihűlés is soká tart.
A teljesen kihűlt tortát vágjuk szét három rétegre. Melegen-langyosan tilos szeletelni, szétesik a tészta!
Amíg hül a tészta, elkészítjük a krémet:
20 dkg keserűcsoki
1 – 1,5 dl tejszín
20 dkg marcipánmassza (enélkül is elkészíthető, de ezzel isteni!!!)
Langyosítsuk meg a tejszínt és szórjuk bele a darabosra tört csokit. Gőz felett vagy a mikro alacsony fokozatán melegítve, inkább csak kézmelegen, olvasszuk össze a csokival. Ha maradéktalanul elolvadt a csoki, az egészet tegyük a hűtőbe, hogy kihűljön. Ekkor a krém megszilárdul, de azért lágy marad. A torta betöltése előtt habverővel alaposan dolgozzuk össze a krémet, amíg a belekevert levegőtől kivilágosodik és nagyobb térfogatúvá, habos szerkezetűvé válik.
Az első lapot kenjük meg a krémmel. Nyújtsuk ki porcukorral megszórt lapon a marcipánmasszát és vágjunk belőle akkora karikát, mint a tortalap (célszerű a tortaforma alját sémának használni) Fektessük rá a krémre. A második lap egyik oldalát vékonyan kenjük meg krémmel és ezzel fektessük rá a marcipánra. Így biztos nem csúsznak el egymáson a lapok.
A további rétegekkel is ugyanígy járjunk el. Végül kívülről vonjuk be a tortát a maradék krémmel, tortadarával, raffaelló golyókkal is díszíthetjük.
Ha maradt a marcipánlapból készítsünk díszítést a tetejére.
Célszerű néhány órára a hűtőbe tenni, hogy a krém ismét megszilárduljon és szállítás közben se csússzon szét a művünk.
Ancs 37 receptje
Jah hogy még sose sütöttél?
Hááát....
Ez egy baromi finom torta, Én karácsonykor megcsináltam, Nekünk bejön.
Azóta csináltam már csak csokis piskótával, és a marcipánt nem nyújtottam, hanem egy marcipánkenyeret szeleteltem a krém közé.
Piskótát tudsz sütni nem?
További ajánlott fórumok:
- Hogyan süssek elektromos sütőben?
- Autó formájú tortát szeretnék a kisfiam 2. születésnapjára. Ötleteket várok hogyan fogjak hozzá.
- Milyen tortát süssek 3 éves fiamnak?
- Segítség! Milyen tortát süssek 1 éves szülinapra?
- Milyen születésnapi tortát süssek?
- Egy éves lesz jövő héten a kislányom. Milyen tortát süssek neki?