Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Hogyan lehet spórolni az étellel úgy, hogy egészségesek legyünk, mégis jól lakjunk? fórum

Hogyan lehet spórolni az étellel úgy, hogy egészségesek legyünk, mégis jól lakjunk? (tudásbázis)


1 2 3 4 5
125. Guruljka (válaszként erre: 124. - 9d7907a17a)
2012. nov. 18. 11:27

Gond kifejezetten úgy nem volt, de másképpen oszlik el, nem olyan krémes....

De lehet, hogy újra kellene próbálnom, más fajták is vannak.

Bár, mostanában kevés tejföl fogy. A férjem volt az, aki sok ételbe kérte. Ő meg nincs már...

124. 9d7907a17a (válaszként erre: 123. - Guruljka)
2012. nov. 18. 11:19
Tésztát gyúrni nem próbáltam vele, mert nincs olyan receptem amibe tejföl kellene. De minden másban használom, legyen az leves, főzelék, saláta és soha nem volt vele gondom.
2012. nov. 18. 03:50

Az a baj, hogy a frissföl egészen másképp viselkedik az ételben, a tészta állítólag nem is sikerül vele (azt én nem mertem próbálni, de jól sütő ismerős mondta).

Nekem azért nem mindegy, hogy tejföl van-e az ételemben vagy több sorban leírt hozzávalók. Igaz, nem vagyok semmire érzékeny, és nem kell a laktózmentes dolgokat vadásznom.

122. 9d7907a17a (válaszként erre: 87. - Michelle.r)
2012. nov. 17. 14:00
Igen, van laktózmentes tejföl, kb. 120gr-os 140Ft-ért és nem is mindig lehet kapni, míg a frissfölből a 450gr-os 159Ft.
2012. nov. 17. 05:56
A mi "kóp" boltunkban is szokott lenni ötvenes, de ilyesmi még sose volt benne. Inkább előre leárazzák még a polcon, ha kezd kicsit fonnyadni. Lehet, nem jókor vagyok ott éppen. :D
120. biológus (válaszként erre: 119. - Guruljka)
2012. nov. 16. 19:14

Köszönjük! :)

Nem volt nehéz, két sp.. is van a közelben, a nagyobbikban sokszor van ötvenes cucc ami még bőven jól néz ki.

2012. nov. 16. 14:48

Egészségetekre!

Ügyesen elcsíptétek, ami azt illeti. :D

118. biológus (válaszként erre: 116. - Guruljka)
2012. nov. 16. 14:41
Mi most féláron vettünk kaliforniait, mit ne mondjak, nem vagyok paprikás, de ez vérré vált bennem! :)
117. biológus (válaszként erre: 114. - Guruljka)
2012. nov. 16. 14:39

Én azt szeretem, ha hólyagos-ropogósra sül a bőre, ezért mi este kis lángon félig kisütjük, majd hagyjuk kihűlni éjjel. Reggel visszatesszük; megéri a pepecselést! Nagyon finom és nem tudsz ilyet szerezni máshol.

Sajnos, a szalonna minősége nagyban befolyásolja az eredményt...

2012. nov. 16. 14:39
Ilyenkor azért az a jó friss zöldpaprika hiányzik nagyon mellőle. :D
115. biológus (válaszként erre: 113. - C6973617d3)
2012. nov. 16. 14:35
Nálunk sem kapni mindig jó zsírszalonnát, de néha kifogjuk és akkor... :D
2012. nov. 16. 14:06
Igen, zsírszalonna nem kapható mindig nálunk sem. De amikor a múltkor sikerült vennem, a 2 kiló fölötti szalonnából alig lett egy kevés töpi, mert mind kisült.
113. c6973617d3 (válaszként erre: 112. - Biológus)
2012. nov. 16. 11:59

Nincs is jobb mint a háti tepertő, kár, hogy az üzletekben nem igazán lehet kapni jó szalcsit, engem csak ez tart vissza a készítéstől, na és a + kilók, amit felszedhetek! :)

Alig várom, hogy anyuék disznót vágjanak! :)

112. biológus (válaszként erre: 109. - Guruljka)
2012. nov. 16. 10:27

Ezt én is szeretem, de nálam a zabpehely kompromisszumos kaja, csak néha eszem, ha elkap a gépszíj (paleózok). Viszont almát minden mennyiségben, most rátaláltunk egy jó kis helyre, 100 forintért adják kilóját a gálának meg az idarednek, a starking a kedvencem, az meg 150. Csak összehasonlításképpen: a sarki szupermarketben ugyanolyan starking alma kilója: 449 forint. Durva különbségek vannak!


Amit lehet, azt itthon megcsinálunk a párommal, az is egy jó spórolás, most csinál birsalmasajtot, sokszor szoktunk tepertőt is sütni itthon. Sokkal finomabb, igaz, kicsit munkaigényesebb. Az én párom sokat dolgozik és nekem is van mindig elfoglaltságom, de megéri megcsinálni, már csak a gyerekek miatt is. De ha csak ketten lennénk akkor is simán megcsinálnánk szerintem. :)

111. Guruljka (válaszként erre: 110. - 800b726b6d)
2012. nov. 16. 08:01

Éppen ez a lényege. Hogy lassú felszívódású szénhidrát.

Éppen azt eszem, most tejjel. Jó másfél deci tejbe csak 5 deka zabpehely fért bele, kenyérből ennyi meg se kottyanna.

Korlátlanul még vizet inni sem szabad, persze.

Én azért is szeretem pelyhet, mert szinte semleges íze van, még levesbe is főzök belőle. Laktat, ugyanakkor jót tesz az emésztésnek.

110. 800b726b6d (válaszként erre: 109. - Guruljka)
2012. nov. 16. 07:51
Nekem is nagy kedvencem a zabpehely, laktat és nem hizlal annyira, de azt olvastam, hogy korlátlan azt sem szabad fogyasztani :(, főleg aki fogyókúrázik, Ha ezt eszem reggelire, akkor délután 2-ig eszembe nem jut a kaja.
2012. nov. 15. 23:07

No de vissza az eredeti témához.

Egyik kedvenc kis köztes étkezésem mostanában a héjastul lereszelt alma, zabpehellyel és szezámmaggal.

Ha többet is reszelek egyszerre, kis dobozban a hűtőben eláll aznap. (Másnapig még nem próbáltam,mert elfogyott...de szerintem eláll simán.) Akár mézzel is lehetne enni, nekem nincs itthon. És zabpehely helyett lehetne más natúr gabonapehely is, de ez a legjkönnyebben kapható.

108. Guruljka (válaszként erre: 107. - 9d7907a17a)
2012. nov. 15. 21:39

Igen, a "falun minden van" már régen nem igaz.

A nagyobb családok széthullásával egyre kevésbé igaz. Mert régen megosztották a sok munkát, de ma egy huszonéves fiatalnak még esetleg 3 műszakban dolgoznak a szülei.

Itt a faluban igyekeznek megvenni a fiatalok számára azokat a házakat, amelyek egy-egy idős ember halála után megürülnek. Így önállóan élhetik az életüket, de a segítő szülő esetleg nem lakik közvetlen közel. És a fiatal inkább a fizetéséből megveszi, ami kell. Inkább együtt, a családdal töltik az időt, amit így megspórolnak.

2012. nov. 15. 09:00

Édesanyám faluhelyen dolgozik. Egyre kevesebb a baromfi, a sertés, a birka és a marha.

Ez egy kb. 1100 lelkes település. Húsz éve kb. 30 háznál tartottak teheneket, ma már csak egy családi gazdaságban, de tejelő marhát már ők sem tartanak csak kb. 200 húsmarhát. Vágás nincs, mert élő állatot adnak el.

Birkát egy ember tartott, az egyik leggazdagabb család voltak akkor. Évenként kétszer szállítottak Olaszországba bárányt és itthon is sok birkát értékesítettek. Minimum három napig tartott náluk a birkanyírás, pedig profik csinálták és ők is ebben nőttek fel. Lovaik voltak, hintó, mindenkinek külön autó. Ma már csak egy autó van ami elmúlt 10 éves, a lovakat, a hintót évekkel ezelőtt eladták. Nincs olaszországi szállítás, fél napig sem tart a birkanyírás, ma már alig 100db van.

Kb. minden második háznál tartottak sertést, minimum saját vágásra, de minden negyedik háznál kb. azért, hogy 10-es, 20-asával leadják. Ma már csak egy családnál nevelnek 5-nél több sertést eladásra, kb. 10 olyan hely van a faluban ahol 1-2-vel többet hízlalnak mint a sajátjuk, hogy eladják.

Baromfi is inkább csak ott van, ahol van föld és megterem a kukorica, vagy akinek jár a helyi TSZ-ből takarmány a földjéért.

Olyan helyen van az üzletünk, hogy hátul nagy az udvar. Sokáig nekünk is volt, kacsa, néma kacsa, pulyka, tyúk, gyöngyös, vadkacsa, galamb, krédli.

Szép lassan, évek alatt felszámoltuk az állomány különlegesebb részét. Az utolsó három évben már csak tyúkok voltak. Tavaly azokból is levágtuk az utolsót, amikor 7000Ft lett mázsája a kukoricának.

Olyan szempontból szerencsések vagyunk, hogy édesanyának helybe hozzák a házi tojást, tök jó áron, mindig egy embertől veszi, amennyit mond, kifizeti érte, mostanában 30Ft-ot darabjáért. Ami szerintem több mint jó ár. Baromfit is helybe veszünk, ha kell meg is pucolják ugyan abban az árban, kb. 1500Ft egy egész tyúk. A rántanivaló csirkéket 1000Ft-ért vettük és szinte mindig volt hozzá plusz 1 máj, mert tudja a néni, hogy a férjem szereti ha bele van töltve a szárnyába.


A zöldségekről, gyümölcsökről is hasonlóakat tudnék írni. Hatalmas területeken termeltek epret, málnát, ribizlit. Ma már csak két család van aki foglalkozik eperrel, de ezek közül az egyik épp a napokban fejtegette, hogy jövőre még talán, de utána évben biztosan nem. A kiskerteket egészen szépen megművelik, de inkább az jellemző, hogy egy ember három kertet is, mint hogy mindenki a sajátját.

A gyümölcsfák az udvaron nekünk is megvannak, ahogy a dió is. Jó kis termés lett mindegyiken idén. Már akkor főztem be a cseresznyelekvárt amikor ismerősöm mondta, hogy ő még nem is evett idén. Rengeteg szedret kaptam egy bácsitól aki egy nagyobb vállalkozónak szedi pálinka készítés céljából a vadgyümölcsöket. Isteni lekvár lett belőle, mert megenni ugyan nem szeretem, de kidobni sajnáltam volna.

106. Guruljka (válaszként erre: 105. - Kukacc)
2012. nov. 14. 22:04

Nem eléjük szórni kell csak, azt a kaját be is kell szerezni.

Nem tudom, mibe kerül a csirketáp, de a kukorica piszok drága. Hogy mi a megtérülési ráta, fogalmam sincs, azaz hány darab csirkénél vagy tojásnál éri meg anyagilag. De a több műszakos munka mellett is mindenki maga dönti el, mire hajlandó a kevés szabadidejében.

Látom, hogy a falubeli boltban rengetegen vásárolják a tojást, és ez azt jelenti a számomra, hogy kevesen tartanak baromfit.

Olyat is hallottam viszont, aki éppen csak a vágósúlyig nevel x darabot, és szülői segítséggel levágja, megtisztítva a fagyóba rakja. Nem vacakol a tartásával a hidegebb hónapokban. A tojást pedig veszik a boltban.

105. Kukacc (válaszként erre: 103. - Guruljka)
2012. nov. 14. 21:36

A fiatalok itt is eljárnak a városba dolgozni, de megetetni szerintem nem nagy tudomány napi 2-szer. Hétvégén van óltakarítás.

Azért ez nem igényel annyi kínlódást, hogy ne lehessen megcsinálni.

104. Kukacc (válaszként erre: 101. - Guruljka)
2012. nov. 14. 21:35

Szia!

Én faluban élek, és nekünk van tyúkunk, dédinknek is rengeteg, ő el is adja a tojást. Mi inkább felhasználjuk. A szembe szomszéd teheneket tart, ők hordják is szét a faluban a tejet, vehetek tőlük túrót, sajtot.

Idén rengeteg borsó, hagyma, zöldbab, padlizsán termett, a paradicsomról nem is beszélve.

Rengeteg szilvát főztem be, és lett 12 üveg füge dzsemem is.

Emellett van 3zsák dió,, adtunk több rászoruló családnak, mert mi ennyit nem használunk el.


Nem tudom, te merre élsz, de itt nagyon nagy keletje van az állattenyésztésnek és növénytermesztésnek. :)

103. Guruljka (válaszként erre: 102. - Bowie)
2012. nov. 14. 20:34

Talán éppen mert kisváros. Helyben is találnak munkát a fiatalok. És ez azt is jelenti, hogy az idősebbek sem költöznek el, mert nem mennek a gyerekeik után.

De arra is élénken emlékszem két éve, hogy a szomszéd néni sírt, ha meglátott egy hagymát. Mindenük tönkrement. Évek óta az egész nagy család megtermelte az éves zöldségfélét, talán még a nagybanira is vittek belőle. És olyan volt az időjárás, hogy ami kora tavasszal nem rohadt bele a földbe, az elszáradt a nyár folyamán, boltban kellett vásárolniuk. Szóval a földrajzi hely is számít.

102. bowie (válaszként erre: 101. - Guruljka)
2012. nov. 14. 20:06

Nálunk (pedig város, kisváros) még van háznál tojás, meg háznál tej, és gyümölcs és zöldség is.:)

Kipróbálom a majonézt, köszi.:)

101. Guruljka (válaszként erre: 99. - Kukacc)
2012. nov. 14. 19:20

Kukacc, én falun élek! Aki elkínlódik tyúkokkal, az nem adja el a tojást, hanem felhasználja. De egyre kevesebben tartanak tyúkot.

Van jó pár fiatal család, ahol mindketten eljárnak innen dolgozni, mert helyben nincs munka. Naná hogy nem fognak baromfitartást is még a nyakukba venni, legfeljebb szülőkkel összefogva.

Tej sincs háznál, mert tehenet tartani végképp drága, nem éri meg. Amikor ideköltöztünk, még egy ember tehenészkedett. Egyszer láttam a fejést, több tejet nem hoztunk tőle. De meg is taposta szegényt egyszer a bika, feladta a tehenészkedést, miután felépült.

A falu már nem az, mint 30 évvel ezelőtt.

100. Guruljka (válaszként erre: 98. - 800b726b6d)
2012. nov. 14. 19:14

A kaszinótojásba is jó, igen.

Hát...ha azt veszed, hogy 2-3 tojássárgájából készítve még olcsóbb is talán, mint az eredeti, ami nyers tojássárgából és rengeteg olajból van...no meg egészségesebb is...

A fehérjét is fel lehet hesználni, akár később is.

99. Kukacc
2012. nov. 14. 08:47

Süthetsz pogit is, ha sajt nincs, akkor köménnyel megszórod, úgyis finom. Édességnek csinálhatsz pudingot, vagy ha nagyon elfogy mindened, akkor vízbegrízt, kakaóval, vagy fahéjjel ízesítve észre sem lehet venni, hogy nem tejes. :)

Ha van kenyérsütőd, akkor süss te kenyeret.Van olcsó kenyérreceptem, ami nagyon finom, én is azt sütöm, ha gondolod, megosztom veled.


Nem írtad, nagyvárosban, vagy faluban laksz-e.

Ha van lehetőséged: Tejet, tejterméket próbálj háztól venni, sokkal olcsóbb, mint a boltban.

Tojás szintén.

Vannak általában piacokon, utcákon olyan idős nénik, akik tök olcsón árulnak diót, almát, éppen azt, ami megterem nekik, tőlük is megéri vásárolni. Ez ráadásul duplán jó ;)

Fűtéssel, vízzel, árammal sokat lehet spórolni, bár nálunk brutális ára van a víz és csatornának.

98. 800b726b6d (válaszként erre: 97. - Guruljka)
2012. nov. 14. 07:47

Én ezt a krémet szoktam a kaszinótojásba tölteni, de gondolom ezt folyósabbra kell higítani a tejföllel.


A bolti tojásból kicsit húzós lehet :)

2012. nov. 13. 19:12

No akkor írom:


Lényege a főtt, kemény tojásnak csak a sárgája. Azt kell villával összetörni, elkeverni mustárral és tejföllel. Ha jól kikevered, annál gusztusosabb.

Ízlés szerint fűszerezzük ezt is, van, aki picike cukrot is tesz bele, én kevés fehér borssal ízesítem. Só esetleg kellhet bele kevéske. Citromlé, aki azzal szereti.

Ha nagyon fogyózik valaki, joghurttal lehet tejföl helyett.

Ki mennyire szereti..én régen 2-3 tojássárgájából csináltam, de akkor már a lányaim is ettek belőle.

96. bowie
2012. nov. 13. 15:11
A hamis majonéz receptje engem is érdekelne.:))
1 2 3 4 5

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook