Hogyan lehet a fantomfájdalmat csökkenteni? (tudásbázis)
Az orvosok egyelőre nem tudják, hogy a módszer miért működik, mindenesetre a legutóbb végzett ez irányú kutatás a Washingtonban található Walter Reed Katonai Egészségügyi Központban egyértelműen alátámasztotta a tükörterápia hatékonyságát.
A kísérletet kétszer négy héten át folytatták 22 pácienssel, akiknek a többsége Irakban vesztette el a lábát. Három csoportra osztották őket. Az egyik tükörben nézte az ép lábát, miközben próbálta mozgatni a hiányzót. A másik egy kendővel letakart tükröt kapott, és ugyanezt a feladatot kapta. A harmadik pedig csak élénken elképzelte a hiányzó lábát. Csak az első csoport fantomfájdalma csökkent vagy meg is szűnt, ráadásul mindegyik kísérleti alany esetében.
A szakemberek már legalább tíz éve feltételezik, hogy a tükörterápia hatékony lehet, de alapos kutatásra most került sor először. A következő lépés az lesz, hogy a módszert amputált karú betegeken próbálják ki.
A fantomfájdalom az amputált végtagú betegek kilencven százalékánál fordul elő. Sajnos gyógyszerrel gyakran alig csökkenthető, pedig a fantomfájdalom rendkívül gyötrelmes is lehet.
A kutatásról a New England Journal of Medicine nevű massachusettsi szakfolyóiratban található beszámoló ezen az internetes címen: [link]
Szia!
Ha aktuális még, próbáljátok ki a Carbamazepin-tartalmú gyógyszereket, néha beválnak állitólag!
Eredetileg epilepsziára fejlesztették ki, de idegfájdalmakra is használják.
Köszönöm IGSZ. rákerestem!
Dömike köszi neked is!
Szia!
Köszönöm, valóban nem könnyű a helyzete, de szerencsére nagyon összetartó család vagyunk,így könnyebb volt neki is elfogadnia ezt az állapotot.Soha életében nem járt dokihoz,gyógyszert sem szedett soha.Csak homeopátiás szereket használt. Aktív sportoló volt, amit a baleset miatt már sajnos nem tud csinálni.A tükörterápiáról nemrég hallottam.
Szia!
Nálunk a családban volt olyan, akinek amputálni kellett a lábát térd alatt. 2001-ben történt a műtét, tavaly 2008-ban halt meg(nem e miatt). Szóval a lényeg, hogy állandó fantomfájdalommal küszködött, főleg akkor volt borzalmas neki, amikor időváltozás jött. Iszonyatosan nagy fájdalmai voltak, több orvost is megkérdeztünk, mindegyik azt mondta, hogy erre nincs semmi megoldás, idővel elmúlik. 7 év alatt sem múlt el :( Szedett fájdalomcsillapítót, volt amikor segített, de sajnos inkább nem.
Azért javaslom a tükörterápiát, hátha az segít nektek, sajnos nekünk akkor ez nem jutott eszünkbe.
Nagyon sajnálom ami a testvéreddel történt, együttérzek veletek!
Zizil!
Köszönöm a privit holnap utánna nézek.
Saját tapasztalatom nekem sincs, csak olvastam róla. Van olyan módszer, hogy lidokaint adnak be. Annak ellenére, hogy a lidikain hatása pár óra múlva elmúlik, a fantomfájdalom hónapokra, évekre vagy akár örökre is megszűnik. A hatásmechanizmusát ennek a módszernek pontosen nem ismerik, de működik.
Otthon megnézem a könyv ISBN számát.
Sajnálom a tesódat, de ha ilyen konok...akkor.....
ha neki nem fontos és nem tesz azért hogy megszűnjenek a panaszai......
más nem teheti meg helyette!!!!!
Orvoshoz szerintem senki sem szeret járni...de ha muszáj...
sehogy...az agynak kell átállni ő még úgy tudja ott a fájó testrész...idővel megszűnik.
Sőt olyan is van hogy "viszket" az amputált lábú beteg talpa....szomorú,de így van.
További ajánlott fórumok:
- Hogyan lehet csökkenteni a pcos tüneteket (szőrösödés, hajhullás, hízás...)?
- Magas a tesztoszteronom... Hogyan lehet csökkenteni?
- Hogyan lehet a vér húgysavszintjét nem gyógyszeresen csökkenteni?
- Hogyan lehet a képek fájlméretét csökkenteni?
- Mit jelet a magas vér-HUS szint?Hogyan lehet csökkenteni?
- Hogyan lehet Word-ben a sorok magasságát csökkenteni? Tehát úgy hogy a két sor között kisebb legyen a távolság. Fontos!!