Hogyan lehet csökkenteni a pcos tüneteket (szőrösödés, hajhullás, hízás...)? (tudásbázis kérdés)
sziasztok, pcos-m tüneteim fogamzásgátlóval akarják kezelni (szőrösödés,hajhullás,rendszeretlen ciklus)
kérdésem, ha később abbahagyom a gyógyszert a tünetek nem jön vissza fokokozott mértékben ?
mi a tapasztalat ? vagy életem végéig szedni kellene ?
erős hajhullásom van igen, de persze még semmit nem tudok... már voltam vérvételen (most kedden) de ez a legközelebbi időpont, mmint a február, amikorra kiértékelik a véremet, nem tudom mi tart ilyen sokáig sajnos, de sok sok hormonvizsgálatot kértek rólam... nem egy általános sztk-s laborról van szó! a hüvelyi ultrahang viszont kimutatta a cisztákat, a kezelésem pedig az előre megbeszéltek szerint merkformin vagy metformin tabletta lesz, mert maholnap 24 éves vagyok (december) és túl közel a babaproject ahhoz (max 30 éves kor), hogy külső hormonokkal (fogamzás gátló) terheljem a szervezetemet. így megvonva az amúgy sem sok esélyt a kisbabámhoz...
ha valami fejlemény van azonnal megírom!
Hát, ez tényleg szép nap volt!
De fő, hogy megvan a probléma oka....
Az sztk-s orvosoktól ettől több nem várható el (szerintem), természetesen tisztelet a kivételnek....
hello megint...
(előrebocsátom, 23 éves nappali tagozatos diák vagyok műszaki területen! semmi közöm az egészségügyhöz!)
szép nap volt a mai:
10:00 sebészet, a farokcsontomon lévő ciszta átkötözése
14:30 Honvéd Kórház, endokrinológia, egy rendkívül szimpatikus orvossal találtam szemben magam, akinek elmeséltem a kis történetemet (az sztk-s nőgyógyász amikor rákérdeztem arra, hogy szerintem pco-m van és lehet e ez az, akkor közölte, hogy erre neki nincs ideje -rendelési időben!!!!- rázta a fejét és szörnyülködött!
Egyébként csak beszélgetés volt, és megállapította, hogy klasszikus pco-s tüneteket produkálok majd megkért, hogy a következő menstruációm első pár napjában menjek vissza és leveszik a vérem, amiből 1.5 hónap múlva eredmények várhatóak, és február 3-án délre menjek vissza a leletekért és a további lépésekért... kell csináltatnom egy felvételt a petefészkemről
18:00 magánrendelőben nőgyógyászat, elmeséltem neki a dolgokat a mai napról, és megkértem csináljon ultrahangot... legnagyobb meglepetésemre megkért, hogy akkor vetkőzzek le, mert azonnal megcsinálja! (hüvelyi ultrahang) az borzasztó érzés, de ki lehet bírni, 4 képet kaptam a belsőmről ezen kettőn még én is látom a bibit, a kis cisztákat, úh 2. felvonásban is bebizonyosodott a gyanúm
összegzés: saját magam által állított diagnosztika alapján beigazolódott a pco...
köszönöm az eddigi fórumozóknak a hozzászólásait, mert ha nem olvashatok utána ennek a betegségnek, akkor a mai napig abban a tudatban vagyok, hogy nincs gond!
egyéb: mivel az sztk-s nőgyógyász a rákérdezésem ellenére elhessegetett a rendelőből ezért szeretném felhívni minden nőtársam figyelmét arra, hogy figyeljük a magunk testét, mert nekem egy egyszerű hipochondriával kezdődött mégis kiderült hogy van okom a félelemre!
az sztk-s nőgyógyászom pedig felkötheti a gatyáját -mindenféle fenyegetés nélkül-, mert olyan pert zúdítok a nyakába orvosi műhiba miatt, hogy leshet... az összes helyi -érdi- újságban és orvosi fórumon befeketítem... a hírhedt orvos: Olawuyi Sámuel
mára ennyi! :)
hello!
én holnap megyek endokrinológiára a régi Honvéd Kórházba. A nőgyógyászomnál rákérdeztem, hogy mitől van a szőrösödés meg a többi tünet? lehet pcos? azt mondta ez nem az, bár a laborlapomat kinyitás nélkül betette a mappámba, én meg nem doktoráltam, nem tudtam mit kell nézni... de nagyjából az összes tesztkérdésre igen a válaszom. hypochondria nélkül. miből áll az első endokrinológiai vizsgálat/szemle? amúgy jó időszakot élek, most vagyok túl egy ciszta feltáráson a farcsontom környékén... ez nem befolyásolja a vérvizsgálat eredményét igaz?
Szia!
Ha a teszt eredménye:
"PCOS valószínűsége nagy", akkor mit tegyek?
Az orvosom nem foglalkozik velem, szerinte nincs bajom, még vérvételre sem küld el :(
szia!
Csináld meg a pcos honlapon a tesztet.
Szia!
Én egyszerűen összeírtam a tüneteimet, és elmenetem vele a háziorvoshoz, aki aztán beutalt mindenhová kivizsgálásra. Szerintem nagyon függ attól, hogy milyen dokid van. Az enyém mondjuk, hogy segítőkész, de ő nem ért egyet a szokásos kezelésekkel, inkább javasol egyéb gyógynövényes stb terápiákat. Szóval az első út talán a házidoki, vagy a nőgyógyász kéne legyen.
"a számításban figyelembe vett 16 PCOS-os nőből mindössze 1 főnek volt igen magas terheléses cukorértéke - az ő esete már cukorbetegségre vall. Viszont ami érdekes, az az, hogy a mintában szereplők felének a terheléses vércukor értéke az alsó határát súrolja, vagy az alatt van (hypoglikémia!). Ez valószínűsíti a hyperinsulinaemia fennállását, vagyis azt, hogy a terhelés után a túl magas inzulinszintnek köszönhetően túlzottan leesik a vércukorszint.
Tanulság: egy inzulinrezisztens PCOS betegnek nem feltétlenül kell túlsúlyosnak lennie és szélsőséges eltéréseket mutató hormonképpel rendelkeznie, valamint gyakran inkább alacsony vagy normális, de nem magas vércukorértékeket produkál a terheléses vizsgálat során!"
ez a pcos.hu- ról
Nekem a menszesz majdnem normális, csak nagyon sok. Néztek inzulint, innen tudom, hogy nagyon alacsony, az alsó határ. Egyenlőre azzal foglalkozik a dokim, hogy az anyagcserét rendbe tegye, és ezzel állítólag fél siker. Bár ez a syndróma nem gyógyítható, csak enyhíthető a tünet. Nem nagyon akarom tudni mi vár még rám.
Szia! Nekem a hajam nem hullott, de a bőröm elég ramaty lett, mióta abbahagytam a fog. gátlót. Előszőr én is a trobózisveszély miatt, aztán később már eldöntöttük, hogy a bébi is jöhet, amikor szeretne. Nem is gondoltam, hogy ezzel a mensim is megszűnik létezni.
Nem hallottam még, hogy a pcos betegeknek lehet alacsony a cukra. Inzulinterhelést is néztek?
Kíváncsi vagyok, a dokid milyen megoldást javasol.
Gratula a 7 kilóhoz, bár ha jól értelek, annyira nem örülsz most ennek a körülmények miatt...
Szia! Én a kecskerutafű teát tudom, hogy a pcos általi inzulinrezisztenciát csökkenti. Az E vitamint én is szedtem, de rengeteget híztam tőle.
Nekem a doki Meforalt írt fel, nem fog. gátlót. De én szeretnék babát. Neked mik a tüneteid?
Sziasztok!
Én is pcos vagyok, ezt két hete tudtam meg, és keresgélek most a lehetőségeim után. Sok rosszat olvastam a dologról, nem tudom merre lehet ebből kimászni. Én egy alternatív megoldást keresek, abban jobban hiszek mint a fogamzásgátlókban. Szeretném megkérdezi nem tud- e valaki gyógynövényes megoldásokat a mellékhatásokra. Én a hajhullásra Bánfi- t vettem, egyenlőre jó.E- vitamint, és vas készítményt szedek, teafa olajat használok viszketésre, mert nálam az is egy tünet. Én is meghíztam, ezt a háziorvosom igyekszik kezelni, előtte néz egy biorezonancia vizsgálatot, milyen az anyagcserém. Keresek olyan gyógynövényt ami a hormonokra hat, olvastam valakit aki a borsmentáról írt! Jó, hogy van ez a fórum! Szurkolok mindenkinek!
én 13 éves koromban már feltűnően szőrösödtem. eleinte csak a karomon volt nagyobb szőr, aztán érszevettem, hogy a combomon, a derekamon és az arcomon is nagyon sok a szőr. azt tanácsolták, hogy fogyjak le. a súlyomat 75-nél lejjebb vinni nem nagyon sikerült, az is csak 2 éve volt, drasztikus fogyókúrával. utána azonnal jelentkezett a jojó-effektus, újra meg újra. jelenleg kb 85kg vagyok. az utóbbi időben szinte csak hízok és hízok. a doki a merckmorfint írta fel.
mennyi idő alatt segít a gyógyszer? remélem használ.
További ajánlott fórumok:
- Mi hatásos a hajhullás ellen?
- A hajhullás
- CH csökkentett diéta és mozgás, hogy jöjjön a baba....
- 12 évre csökkentenék a büntethetőségi korhatárt. Gyerekeket börtönbe?
- Kihez forduljak ezzel az erős szőrösödéshez és hajhullással? Lassan kopasz vagyok :(
- Ezek a vérvételi vizsgálatok jók lesznek endokrinológushoz?: hajhullás és szőrösödés miatt?