Hogyan kell citromtortát készíteni? (tudásbázis)
Ez azért túlzás! ;)
De ha tudok segíteni, szívesen teszem. :))
Remélem tudtam segíteni. :))
Válogass kedvedre!
Citromtorta:
Hozzávalók:
22 dkg rétesliszt,
30 dkg cukor,
kis víz,
7 tojás,
1/2 csomag sütőpor,
citromhéj.
Krém: 3 dl tej,
3 dkg liszt,
10 dkg porcukor,
15 dkg vaj,
1 citrom leve.
Citrommáz:
20 dkg porcukor,
1 tojásfehérje,
1 citrom leve.
A cukrot annyi vízzel, ami befedi, sűrű sziruppá főzzük. A tojásfehérjéből kemény habot verünk, és keverés közben hozzáöntjük a forró szirupot, és az elhabart tojássárgáját. Jól összekeverjük, belekeverjük a sütőporral elkevert lisztet. Belereszeljük a citromhéjat, és vigyázva összekeverjük. Kikent, lisztezett formába öntjük, előmelegített, mérsékelt sütőben sütjük.
Elkészítjük a krémet: a lisztet és a fele cukrot elhabarjuk a tejben, és keverés közben sűrűre főzzük. A vajat a másik 10 dkg cukorral kikeverjük, belecsepegtetjük a citromlevet. Még egyszer átkeverjük a kihűlt péppel. A kihűlt tortát 3 felé vágjuk, megtöltjük a krémmel. Tetejére citrommáz kerül, ehhez a porcukrot a tojásfehérjével és a citromlével keverjük, míg a máz megsűrűsödik
Habos citromtorta:
Hozzávalók:
tésztához:
12 dkg liszt,
4 dkg vaj,
8 dkg porcukor,
1 db tojás.
krémhez:
3 és fél dl tej,
3 tojássárgája,
fél csomag vaníliás cukor,
1 dl citromlé,
7 dkg cukor,
reszelt citromhéj,
1 evőkanál narancslikőr,
zselatin.
habhoz:
2 és fél dl tejszín,
3 dkg porcukor,
1 csomag habfixáló,
1 citrom,
fahéj.
Morzsoljuk el a vajat a liszttel, majd gyorsan gyúrjuk össze a tojással, csipet sóval, cukorral. Formázzunk belőle cipót, tekerjük fóliába, és tegyük fél órára a hűtőszekrénybe. Melegítsük elő a sütőt, majd nyújtsuk négy-öt mm vékonyra lisztezett deszkán a vajas tésztát. Formáljuk kör alakúra, és béleljük ki vele a tortaformát. A tészta széleit hajtsuk fel, a felesleget késsel vágjuk le. Villával szurkáljuk meg, közepes lángon süssük aranyszínűre. A sült tésztát hagyjuk hűlni. Áztassuk a zselatint hideg vízben. A tojássárgáját keverjük habosra a cukorral. A tejet forraljuk fel a vaníliás cukorral, szórjuk bele a reszelt citromhéjat. Ezután állandó keverés mellett adjuk hozzá a kikevert tojást. Forralni nem szabad! Nyomkodjuk ki jól a zselatint, és adjuk a meleg krémhez. Keverjük jól ki, és öntsük hozzá a narancslikőrt és a citromlét. Tegyük a krémet hűvös helyre, míg megdermed. Öntsük a kihűlt tésztára, és még pihentessük egy órán át a hűtőben. Közben a tejszínt a cukorral és a fixálóval verjük kemény habbá, csipet fahéjjal fűszerezzük. A habot kenjük a tojásos krémre. Díszítsük citromkarikákkal a szélét, hintsük meg a tetejét bőven fahéjjal.
Citromtorta:
Hozzávalók:
(16 szelethez)
a zseléhez:
5 dkg zselatinpor,
5 dl víz,
8 citrom + fél citrom leve,
2 evőkanál cukor.
a tésztához:
6 tojás,
2 tojássárgája,
13 dkg cukor,
1 citrom,
14 dkg finomliszt.
a krémhez:
4 dl tej,
2 csomag (8 dkg) vaníliás pudingpor (főzni való),
1 citrom,
4 tojássárgája,
20 dkg cukor,
35 dkg vaj.
Egy 23 centi átmérőjű rozsdamentes habüstöt (vagy más félgömb alakú formát) kikészítünk. A zseléhez a zselatint hideg vízbe áztatjuk, hogy kissé megduzzadjon. Ezalatt a citromokat meghámozzuk úgy, hogy a belső fehér héjuk se maradjon rajtuk (takarékos megoldás, ha előzőleg a héjukat lereszeljük, és cukorban eltesszük vagy lefagyasztjuk). Utána a citromot fél centi vastagon fölszeleteljük. A zselatint addig melegítjük, míg a vízben föloldódik. A citromlével meg a cukorral ízesítjük. Amíg kissé kihűl, összeszedjük minden rutinunkat és türelmünket, ezekre nagy szükség lesz. Azt a néhány percet kell megvárni, amikor a zselé már "húz", de még nem dermedt meg. Ekkor ecsettel a habüst aljára kenünk belőle, citromkarikát teszünk rá, és így építkezünk körbe-körbe fölfelé, míg az egész formát kibéleljük. Előfordulhat, hogy a zselét meg kell melegíteni, és az sem baj, ha marad belőle néhány evőkanállal az utolsó simításokhoz. Hűtőszekrénybe téve dermesztjük. A tésztához a tojások sárgáját a cukor egyharmadával habosra keverjük, a citrom héját belereszeljük, levét belefacsarjuk. A tojásfehérjét a maradék cukorral kemény habbá verjük. A kétféle masszát óvatosan egybeforgatjuk, közben a lisztet is beleszitáljuk. Sütőpapírral bélelt 23 centi átmérőjű tortaformába töltjük, és előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) kb. 45 percig sütjük. Megvárjuk, amíg kihűl. A krémhez a tejet a pudingporral, a citrom reszelt héjával és levével, a tojássárgájával meg a cukorral kikeverjük. Kis lángon, szüntelenül kevergetve sűrűre főzzük (vigyázni kell, mert könnyen odakap), és a tűzről levéve hűlni hagyjuk. A vajat habosra keverjük, majd apránként beledolgozzuk a krémet. A vajas krém negyedét a citromokkal kibélelt habüst aljára simítjuk. A piskótát lapjában négy részre vágjuk, és az egyiket pont akkorára szúrjuk ki, hogy a formába férjen, majd a krémre kicsit rá is nyomkodjuk. Erre egynegyednyi krém kerül, majd piskóta, amit szintén körbe kell vágni. Erre krém, piskóta, majd újból krém és piskóta kerül. Hűtőszekrényben 3-4 órán át hűljük, majd a formát meleg vízzel telt lábasba állítjuk úgy, hogy a víz a pereméig érjen, majd kiemeljük belőle. Utána a forma tetejére egy kerek tányért borítunk, és az egészet megfordítjuk. Ha szerencsénk van, a citromtorta azonnal a tányérra csusszan, amennyiben mégsem, akkor néhány másodpercre újra a vízbe tesszük, de vigyázzunk, nehogy a zselé túlmelegedjen, mert leolvad róla. Ha a bevonat valahol megsérülne, kijavítjuk a megmaradt zselével. Hűtőben megvárjuk, míg megköt, végül forró vízbe mártott, vékony pengéjű késsel fölszeleteljük.
Citromtorta:
Hozzávalók:
10 egész tojás,
10 evőkanál cukor,
10 evőkanál liszt,
1 sütőpor,
2 vanílliás puding,
1 liter tej,
50 dkg margarin,
4 csomag vaníliás cukor,
20 dkg porcukor,
1 citrom leve és reszelt héja.
Elkészítés: A tojásokat szétválasztom, a fehérjét felverem. Mikor felverődött, kanalankét hozzáadom a cukrot, miközben tovább verem, míg kemény habbá válik. Egyenként hozzáadom a tojássárgákat és habbá verem. A lisztett összekeverem a sütőporral, és óvatosan összekeverem a habos masszával. Kivajazott kerek tortaformában 150 fokon megsütöm. A tejben megfőzöm a pudingot és a vaníliás cukrot. Kihűltöm. A margarint kikeverem a porcukorral, hozzáadom a kihűlt pudingot, a citrom levét, reszelt héját, és az egészet újra kikeverem. A kihűlt piskótát 4 részre vágom, megtöltöm a krémmel úgy, hogy az oldalaira és a tetejére is kerüljön.
Megjegyzés:
Félretehetünk egy kis krémet, és tortadíszítővel ízlés szerint díszíthetjük.
További ajánlott fórumok:
- Hogyan kell töltött káposztát készíteni?
- Hogyan kell puha mézeskalácsot készíteni?
- Szeretnék írni egy regényt! Elmagyarázná valaki, hogyan kell nyomdakész formátumú szöveges dokumentumot készíteni?
- Hogyan kell házilag zsemlemorzsát készíteni? Mivel lehet megdarálni?
- Hogyan kell rántást készíteni?
- Hogyan kell vízgőz felett készíteni valamit? Mit takar a vízgőz?