Hogyan is működik ez a keresztszülőség? (tudásbázis)
Nekem is a nénikém. Apám húga. ;)
Nem pletyka, hidd el, rólam sincs mit, de csinálnak, ha arról van szó....
Elvileg mukodhet(ne) igy is,hogy anyja helyett anyja,ha az elet ugy hozza, de ilyet en meg nem lattam...
Mostanra redukalodott arra, h.szulinap,nevnap, Karacsony -ajandek- aztan jonapot...
Ezert sem tudjuk,mi volna a jo, marmint a gyerkocnek.
Kisfiu:)
Koszonjuk! Mar nagyon varjuk a tronorokost:)
:)
Szerencsére nem az és szerencse az is, hogy nincs mit pletykálni egymásról:)
Ő egyébként a nénikém is, így érdekes lenne, ha nénikém abban lelné örömét, hogy engem kipletykál.
Lehet csak nálam nem működik eszerint a keresztszülőség?
Én nem várom el, hogy a keresztszülő ajándékkal halmozzon el, stb. nekem elég az, hogy tudom ha bármi bajom lesz ő a gyerekemet nem hagyja magára, ha igényli a gyerekem a támogatását. És persze itt nem az anyagi támogatásra gondolok, hanem a lelki és hasonlókra.
Én ugyan így vagyok a saját keresztanyámmal. Nekem elég, hogy megoszthatok vele bizonyos problémákat, illetve találkozok vele időnként, ha kell én segítek.
Nahát, tök mindegy, mert nem tudtam róla, ha most nem nézek az adatlapodra. :D
Gratulálok, kisfiú/kislány lesz? :)
Az nem en:)
nekunk hala Isten rogton erkezett, azt hittuk addig el is koltozunk, de gyorsabb volt a Kicsike:)
Úgy értem régóta szeretnétek, vagy nem te? :)
Na erre értettem, hogy nem jó, ha 1 pár a keresztszülő. Ja, naná, az én kereszt szüleim ezer éve nem adtak semmit, pedig eléggé tehetősek. Nem is jönnek, ha én nem megyek hozzájuk. ;)
Azért is írtam, hogy templom függő.
Amikor a keresztlányomat kereszteltük, akkor tőlem sem kértek keresztlevelet, a keresztapa meg nem is volt megkeresztelve. És ez bp-i templomban volt.
Azért írtam, hogy vidéken szigorúbb, mert sok helyen hallottam, hogy elég kemény feltételeket szoktak állítani, pl. házasságkötésnél is.
Ezek szt. a vallasbeli kulonbozoseg sem akadaly! Akkor jo:)
Anyagilag sztem. (sajnos) vannak akik igy valasztanak, zsiros rokon vagy kulfoldon elo, stb. Mindegy, a szosorrend nem jo, de a lenyeg kiveheto:)
Az én tapasztalatom meg az, hogy vidéken egyszerűbb.
És nekem van még egy heppem: én nem vagyok hajlandó keresztlevelet beszerezni. Így amikor én kereszteltem vidéken nem kérték és amikor a fiamat kereszteltük, akkor sem kérték a barátnőmtől.
Az en keresztszuleim pl. apum novereek, de aztan osszerugtak a port es mindenki duzzog:(
Vegre?:)) ezt hogy kell erteni:))?
Végre! :-)))
Szerintem lehet. Bár nálunk nincs.
Az én kereszt szüleim házasok, a tesómnak meg anyám húga, és apám öccse a keresztszülei.
Az én fiamnak 1 keresztanyja van.
Nehéz volt a keresztelőt elintézni, én már feladtam volna, de anyósom talált egy papot, aki bevállalta.
Nem volt egyházi esküvőnk, én nem vagyok katolikus (református vagyok), és persze mi azt akartuk, hogy a fiúnknak csak keresztanyja legyen.
Nem tudom mit ígért anyósom a papnak, de a sekrestyénben vagy hol megkeresztelte a fiúnkat:)
Én nem igen akartam egyezkedni, mert én nem akarok áttérni, már csak azért sem, mert nem vagyok hívő.
Anyagi szempontok szerint választanak keresztszülőt? Ezt, hogy érted?
Nálunk a családban két eset fordult elő.
A keresztlányomnak (a bátyám lánya) a keresztapja a sógornőm bátyja. Vagyis a két testvér lett felkérve.
Aztán a keresztlányom öccsének már a párommal együtt lettünk felkérve (azóta se lett még megkeresztelve pedig már 3 éve vagyunk felkérve). Akkor még nem voltunk házasok, de azóta már össze is házasodtunk.
Illetve a párom felől az unokahúgának csak keresztapja van.
Milyen vallásúak vagytok? A katolikusoknál sokkal szigorúbbak a szabályok, de egyházközségenként is vannak eltérések.
A legfontosabb szabály: a keresztszülőnek is megkeresztelve kell lennie! De házasnak ma már nem kell lenni.
Családban van olyan, hogy anyuka nővére és az öccse kettek a keresztszülők, és ugye ők sose lesznek egy pár!:))
Igen:) szinte akarmikor:)
Szted testverpart is lehet/illik?
Választhatsz mást is keresztanyának, nem muszáj a bátyád párját. Én nagy valószínűség szerint nem is választanék párként élő embereket, de ezt a saját keserű tapasztalataim miatt.
Nekem anno édesanyám a saját nővérét és az apám öccsét szerette volna, de apám meg egy baráti házaspárt. Pechemre édesanya engedett. Azután amikor elváltak a szüleim a keresztszüleim inkább nem jöttek látogatni, mondván apám barátai és apám sem látogat. Így bár még élnek mind a ketten, nekem nincsen keresztszülőm.
A barátnőm a testvérét választotta és annak a barátnőjét. Azután amikor a tesója elmaradt a barátnőtől akkor a 3éves gyerekével meg kellett értetnie, hogy a keresztanyja nem jön, mert a keresztapja haragszik rá.
Viszont a párom lányánál azt látom, hogy bejött az, hogy az édesanyja választott keresztanyát, az édesapja keresztapát, mind a két oldalon tartja a gyerek a mai napig a kapcsolatot és úgy éli meg, hogy két keresztapja és két keresztanyja van.
Nem kell házasnak lenniük. Sem egy párnak. Én mondjuk biztos nem választanék 1 párt. Külön-külön. A keresztszülőséget ma már anyagi szempontból választanak, pedig más célnak van ez kitalálva.
Apropó, babát vársz? :)
Idézem:
"Ahány egyházközség annyi szokás, így ha már megvan a kiszemelt templom érdemes felkeresni és megérdeklődni a helyi szokásokat.
De azért általánosságban elmondható, hogy legalább az egyik keresztszülőnek az adott vallásúnak kell lenni. Nem fontos, hogy házaspárt válasszunk, s az sem kötelező, hogy ketten legyenek."
"Ma az egyház (a megváltozott kornak megfelelően) azt kéri: olyan személy legyen keresztszülő (legalább az egyik), aki gyakorolja hitét (ha párkapcsolatban él, rendezett egyházi házassága van), azaz aki - keresztségben tett ígéretének megfelelően - a szülők segítségére lehet majd a gyermek vallásos nevelésében."
"A keresztséget a katolikusok kötik a legszigorúbb szabályokhoz. Ők általában a keresztény, egyházi házasságban élő szülők gyermekeit keresztelik meg, azokat, akiknek legalább egyik szülője katolikus. Ha a szülők nem tartottak egyházi esküvőt, akkor szokták kérni, hogy rendezzék a házasságot, melyre a keresztelő keretén belül is lehetőség van, azaz egyszerre tartják az esküvőt és a keresztelőt. A házasságkötést illik igazolni a házassági emléklappal, továbbá a szülőknek rendszeres vallásgyakorlóknak kell lenniük. Keresztszülőül is csak keresztényeket fogadnak el. Természetesen mindig lehet találni olyan plébániát vagy inkább papot, aki kicsit engedékenyebb.
A reformátusoknál a keresztelő középpontjában nem a gyerek, hanem az igehirdetés és Jézus Krisztus, illetve a közösségbe való befogadás áll. Náluk is nagyon fontos, hogy ne csak hagyománytiszteletből, hanem hitbeli meggyőződésből keresztelkedjenek.
Az evangélikusok a legnyitottabbak, náluk nincs feltételrendszer. Ha a szülők nem hívők, vagy nincsenek megkeresztelve, az sem baj. "
További ajánlott fórumok:
- Hogyan lehet lemondani a keresztszülőségről?
- A keresztszemes hímzés rejtelmei
- Nálatok kik lettek a keresztszülők?
- Szeretnék keresztszülő lenni
- Hol, és hogyan kell intézni a keresztelőt? (A keresztszülők és az apa katolikusok, én református vagyok, és nem vagyunk összeházasodva.)
- Ti hogyan választottatok keresztszülőt a gyerekeiteknek és mennyire volt jó döntés?