Hogyan intézzem a megkeresztelésem? (beszélgetés)
"Én úgy tudom, hogy a gyerek olyan vallású, mint az apja."
Ez szerintem egy szokás és semmi más. Idejét múlt, de ez van.
Annak idején anyósom állandóan mondogatta, hogy a gyerekünket meg kell keresztelni és csak katolikus lehet, mert az apja is az.
Engem egy kicsit sem érdekel, hogy ki milyen vallás szerint van megkeresztelve, arra, hogy higgyen, rá kell nevelni. Én a gyerekemre semmit nem erőltettem, ahogy velem se tették meg. Anyósom egy ideig, hurcolta a fiamat magával misére, stb., én hagytam, mert gondoltam, majd eldönti, hogy mit akar. Úgy döntött, hogy nem érdekli...
Nem. A szülők határozhatják meg. Régen, még a polgári házasság bevezetése előtt a különböző vallású pároknál attól függött, hogy milyen templomban esküdtek.
A testvérem nem volt megkeresztelve, mert anyu nem vallásos. Én is csak azért lettem megkeresztelve, mert a nagybátyámék keresztszülők akartak lenni. Ennek ellenére, a tesóméknak volt templomi esküvőjük, nekem meg nem. Ők annélkül házasodhattak össze görög katolikus szertartás szerint, hogy a tesóm megkeresztelkedett volna. Abba, hogy a testvérem pogány a gyermekük keresztelésekor sem kötöttek bele, viszont azon problémáztak, hogy nekem nem volt templomi esküvőm (akkor még férjnél voltam), de végül lehettem keresztanya. Az már csak a hab a tortán, hogy a görög katolikus gyermek most református hittanra jár.
Ezt nem értem.
Engem megkereszteltek úgy hogy anyám nincs megkeresztelve, csak polgári házasság volt apámmal. Ez lassan 40 éve volt.
Húgomat lassan 30 éve úgy keresztelték meg, hogy anyám továbbra sem volt megkeresztelkedve, akkor már házas sem volt és csak keresztanyja lett.
Mindez 2 különböző település, 2 különböző pap. Leszurkoltad az egyház adót, meg amit a szertartásért kértek és nem kellett senkit megkenni, ügyeskedni, pont senkit nem érdekelt a körítés.
Jo de az regen volt. Regen 14 evesen mar szultek a lanyok ma meg ordas krvazzak oket, ha szexelnek.
Szerintem a feher ruha mar reg nem szimbolizalja a szuzesseget. 100-bll talan egy no mehy szuzen ferjhez a mi kulturankban manapsag, fiatalon is. Fel kell probalni a lovat mielott megveszed😅😅😅😅
Ami szamomra vicces az a fatyol.
De nem ám!
A fiúnk 6 éves volt, amikor megkeresztelte egy katolikus pap titokban.
Természetesen anyósom lefizette.
Rengeteg miatyánkot mormoltak el, amikor megtudták, hogy én refes (református) vagyok és nem volt templomi esküvőnk.
Azért meg egyenesen ördögűzésbe/boszorkány égetésbe kezdtek, amikor megtudták, hogy a gyereknek csak keresztanyja lesz:DDDD
Anyósomnak 6 évébe került, hogy talált egy lefizethető papot. Ezt azóta sem értem, hiszen nekik pont az a legfontosabb, hogy jól lehúzzák nem tudom hány izidleg az egyházadót.
Simán elvárás volt, hogy átkeresztelkedjek, járjak hozzájuk fejtágításra és még el is higgyem amit mondanak. A barátnőm a hajadonsága miatt máglyára való volt szerintük, mi meg nem tudom mik, mert nem gondoskodunk keresztapáról.🙃
Az a lányodék döntése volt.🙂
Nem szóltál bele.
Ez pedig a fórumindító döntése.
Engem katolikusnak kereezteltek par honapos koromba. Akaratomon kivul, ugy hogy meg azt sem fogtam fel, hogy bexarok. Grat. Azota sincs hitem es biztos nem bohockodnek templomi eskuvovel.
Mar ugyanolyan szep, sot szebb szertartasokat lehet szervezni szep helyszineken. De te tudod.
További ajánlott fórumok:
- Van itt olyan, akinek nincs megkeresztelve a gyereke és nem is akarja? Miért döntöttél így?
- Szerintetek szégyen, hogy nincsenek megkeresztelve a gyerekeim? Miért lényeges, hogy meg legyenek?
- Miért kell megkeresztelni a gyereket?
- Ha megkereszteltetem a gyermekemet, mennyit szokás/illik adni a papnak?
- Hogyan deríthetem ki, hogy hol lettem megkeresztelve?
- Az egyházi esküvőhöz csak megkeresztelve kell hogy legyünk, vagy kell még valami más is?