Hogyan érdemes nekiállni albérlet keresésnek, költözésnek 23 évesen? (beszélgetés)
Amire mindenképp figyelj, hogy mi van a szerződésben, kinek a kötelessége pl. a javítás. Mi az első albérletnél szívtunk ezzel, szintén 23 évesen, mert kiderült, mindent mi fizetünk :) Ez egészen addig nem volt probléma, amíg nem az ezer éves bojler romlott el, sokadjára és már cserélni kellett volna.
A másik, ha bútorozott, MINDENRŐL legyen jegyzőkönyvben fénykép. Ha kihúzható a kanapé, a tulajjal együtt húzzátok ki, mindent nézzetek meg, minden legyen leírva. Velünk az előző lakó által tönkretett kanapét akarták pl. kifizettetni egyszer. Illetve a festést, mert állítólag olyan koszosak voltak a falak utánunk, hogy festeniük kellett. (Ebben az a szép, hogy előttünk sem festettek, én kapargattam az előző lakó posztereinek a nyomát...és ugye illene amúgy is minden lakó után egy tisztasági festés...)
A lényeg, hogy mi már a sok év alatt tanultunk a hibáinkból, hátha másnak nem kell ezzel kínlódni már :D
Behatárolod,milyen környék jön szóba,melyik része a városnak,ha Bp-n keresel,melyik kerületek.Hogy tudsz közlekedni,este sötétben haza mersz-e menni,hol van bolt a közelben-ilyeneket is gondolj át.
Eldöntöd,bútorozott vagy bútorozatlan albérletet szeretnél.
Írjàk,hogy kalkuláld ki,mennyit tudsz maximum fizetni érte.Ez rendben is van,de az árszintek adottak,ha az adott papaméterű lakásra nem futja a keretedből,akkor kompromisszumot kell kötni:kisebb lakás,külváros,vagy másokkal együtt lakni.Azzal is számolj,hogy két havi kauciót is kell általában fizetni,mikor kiveszed.
Ha valami tetszik,hívd fel a tulajdonost,kérdezd meg a rezsiről,és ha így is OK,nézd meg és ha megfelelő,jelezd is minnél hamarabb,hogy kiveszed.
A tulajdonosról győződj meg,hogy tényleg tulajdonos-hallottam olyat,hogy albérlő próbálta kiadni a lakást embereknek.
Eloszor kitalalod, hogy mennyit tudsz fizetni maximum érte. (Szamold a rezsit, kozos koltseget)
Aztan nezz szet a jofogason, ingatlan.com-on, altalaban nagyobb varosoknal van kulon facebook csoport is. Pl pécsi alberletek, szegedi alberletek stb.
Ha mondjuk nem tudod/ nem akarod egydul fizeti, akkor kerdezz korbe a baratok/ismerosok kozott, hogy keres-e valaki lakotarsat.
En pl anno kitettem a sajat facebook oldalamra, hogy alberletet/szobát keresek. Rám is irt egy ismeros, hogy 1 honap mulva mennek el az alberloi; nezzem meg addig a lakast, mert ismerosnek szivesebben kiadná.
Ha megvan a kiszemelt lakas; megnezed, ahogy írták kerdezd meg h nagyjabol mennyi a rezsi, mit kell fizetned (kozos koltseg, stb) Ha kiveszed; kossetek szerzodest.
Akkor nem annyira bonyolult a dolog. Gondold vegig hogy mik a szuksegleteid, mekkora lakas kell, mi az a max ar amit ki tudsz fizetni erte.
Ezek alapjan keress. Ismerosoket megkerhetsz h ajanljanak sokszor jobbakat tudnak mint a netes hirdetesek de facebook csopikban is kereshetsz. Ha van egy szimpatikusnak tuno akk pedig lepj kapcsolatba a lakas tulajaval.
További ajánlott fórumok:
- Csak nekem furcsa, hogy albérletben, bizonytalanságban élő, minden Ft-ot nehezen kiadó nők esküvőt rendeznek a párjukkal, és gyereket vállal
- Nem tudok nekiállni fogyózni, pedig kéne! Segítség! Nincs akaraterőm:(
- Mindenkit várok, akik januárban, illetve környékén szeretnének nekiállni a babaprojektnek!
- Idősek otthonát keresek. Valakinek valami tapasztalat? Hogyan induljak neki a keresésnek?
- Hónap közepi költözésnél arányos vagy teljes havi bérleti díj fizetendő?
- Hány kg felesleggel érdemes nekiállni futni?