Hogyan állapítod meg egy egész görögdinnyéről, hogy jó-e? (tudásbázis)
Én ugy tudom,h a hasán a sárga foltot kell nézni. Minél nagyobb és sárgább, annál édesebb. Eddig még legalábbis bejött😃😃
Nekem rossz a szaglásom. (Van amikor az autópálya mellett terjengő sertéstelep szagát sem érzem.) Sokszor dugul az orrom és már évek óta orrcseppel nyúzom magam, de ha pihentetem, akkor egész jól visszajön a szaglásom. Lehet, hogy csak olyankor kéne dinnyét vennem. :-)
A sárgát én is mindig szaglászom, abban nem szoktam tévedni. :)
Én is ütögetni szoktam. Általában jól választok, de már évek óta nem sikerült igazán finom dinnyét vennem. A csányit szerettem a legjobban, de valahogy az sem az igazi.
A sárgadinnyét meg szagolgatással választom ki. Na annál többször is sikerül tévednem, ami nem baj, mert én jobban szeretem, ha kicsit éretlen még és nem olyan intenzív az íze.
Csak negyedelt dinnyét veszünk a piacon, a megszokott helyeken.
Általában beválik.
Néztem a foltot, néztem a szárát, mégsem sikerült jót vennem.
Most találtam egy zöldségest, ahol megkértem az ott dolgozó pasit, hogy ő válasszon nekem egyet. Az finom volt, azt hiszem, oda fogok visszajárni.
A helyi piacra kb 30 éve jár egy család,a gyermekeiket mózeskosárban hozták,mind a lányok és a fiú is a családi gazdálkodásban vannak.
Nekik a vérükben van a dinnyetermelők és.Tíz helyen árulnak dinnyét kb a piacunkon de náluk kígyózó sor van minden piackor.
A lényeg:a termelőnek érdeke a minőség viszonteladónak nem.
Tudni,ismerni kell a termelőt.
Ritkán veszek egészet.Amióta nem lékelik azóta mindig egy nagynak a negyedét veszem.Egyszerre elég és ha nem jó akkor sem dobtam ki sok pénzt,vagyis a sárgadinnyében még nem csalódtam.
Kettőnknek egy fél görögdinnye is rengeteg. Mégaz idén nem vettünk, talán tavaly sem, nem is tudom.
Az lenne kívánatos, hogy a "bajszával" együtt szedjék és tegyék piacra. Sok vásárlónak ez is jelenthet némi támpontot a válogatásban.
Másként szárad vagy nem szárad már tovább az, amelyiket idő előtt leszednek.
Mi gyermekkorunkban elsőként a bajszát néztük, hogy leszáradt-e már. Ez a dinnyéhez legközelebb eső kunkori kis hajtás.
Majd miután ezt leszáradt, a "reccsentés".:)
gyermekként persze nem tudtunk nagy súlyt helyezni a dinnyére, de a felnőtteket ez a fáradt, tompa hang meggyőzte az érettségről.
És persze a kopogtatás. Ehhez, ha nincs tapasztalat sok tanulópénzt kell megfizetni.:)
A görögdinnye földön fekvő részét nézzük meg, hogy sága e, és minél nagyobb legyen, mert annál régebben sütötte a nap, és kopogtatással ha kong az jó.
Nekünk gyerekkoromban nagyapáméknál volt d8nnyeföldünk. Igazából fajtánként kicsit más mind. Én egész dinnyét kopogtatni szoktam. De ebben tényleg sok év gyakorlat van hogy felnőttként még nem vettem végül rosszat.
Elvileg nem adhatják el. Mondjuk mindig értetlenül néznek, amikor hogy nem viszem el, de nem vagyok már hajlandó hazacipelni, hogy aztán otthon dobjam ki. Az elmúlt 3-4 évben ez ment. Hogy miért nem tudják időben leszedni a dinnyét manapság azt nem értem.
Nem adják vissza. Muszáj vagyok megvenni, mert lékelni már tilos, ha viszont kifizettem, akkor már az enyém, és lékeltethetem. Ha rossz, akkor otthagyom, és kérem, hogy dobják ki ők.
Minél nagyobb a sárga foltja a "fenekén", annál tovább volt kint a földön a napon, annál érettebb. Én azt nézem.
Kopogtatással. Ha szèpen kong, akkor jónak gondolom.
A héj és gyümölcshús találkozásánál ne legyen széles átmenet, valamint fontos a fekete, érett mag. Fehér magvú nem jó. Hús ne legyen opálos, mert az répás", esetleg dobálástól ütődött, sérült.
Ha kifizetted és nem jó, visszaadják a pénzt, vagy ott kidobod?
EU-s szabály miatt tilos lékelni.
Kettévágatom , és úgy megengedik a kóstolást, azt hiszem ma már nem divat a lékelés.
Kettévágatom , és úgy megengedik a kóstolást, azt hiszem ma már nem divat a lékelés.
Olyan helyen veszem, ahol árulnak félbevágottat. A színe alapján szoktam választani, eddig jó volt mind.
Több éve nem tudtunk venni egy normálisat, mind tiszta kása volt. Már úgy csináljuk, hogy kifizetjük, és a helyszínen meglékeltetjük, és nem is cipeljük haza, hogy aztán kidobjuk.
Én tenyérrel megütögetem a 'tetejét' és, ha kongó hangot ad akkor 10-ből 9 esetben jó a dinnye.
Én mindig megszívom. Idén még nem sikerült egyetlen finomat sem vennem. :(
További ajánlott fórumok: