Hogy zajlik a kádúszás a babáknál? (tudásbázis kérdés)
Sziasztok,
Lánykám ma 7 hetes. Szeretnék majd menni vele babaúszásra, de az előgyakorlatának számító kádúszást megpróbálnám házilag, ill. szaksegítség nélkül... Egyetlen kérdésem: ha együtt fürdök a babával, van szükség valamiféle bababarát fertőtlenítőre (ha létezik ilyen), amit a vízbe kell tenni, vagy elég, ha patyolat tiszta a kád..?
Van-e valami speciális, amire figyelni kell? (azon kivül, hogy nyilván nagyon biztosan kell fogni a babát, nehogy megijedjen)
Na az egyetlen kérdésből kettő lett.. :)
Sziasztok.
Az én babám 4 hónapos. Mivel tőlünk nagyon messze van olyan strand, ahol a babáknak megfelelőek a körülmények, így az "úszást" a fürdőkádban "gyakoroljuk". (én is fürdőben dolgozok).
Hetente egyszer-kétszer pancsolunk együtt a nagy fürdő kádban. A nagyobbik fiam 6 éves, vele nem voltam bátor, 1,5 évesen mertem először nagy kádba tenni. Most gond van az úszás-tanulással, nem teszi bele az fejét/arcát a vízbe.
A kis Bálint először sírt, feszítette magát, de a következő alkalommal már nagyon élvezte a sok vizet. Még nem mertem egészen el meríteni, de ha a szája vízben van, nem nyel, tartja a levegőt. Félek, hogy meg fullad.
Túl vagyunk már jó pár úszáson. Most kezdi igazán élvezni a dolgok a lurkónk. :)
Az elején nem sírt egyáltalán. Nézegette a vizet, tetszett neki, a végén lett nyűgösebb, amikor elfáradt.
Aztán (a fogzás miatt is szerintem) kicsit nehezebben bírta a dolgot, legfőképp a merülést. 2-3 ilyen alkalom volt, most megint szereti.
Ha az elején sír is, nem szabad feladni, lehet, hogy csak fél. Ölelgetni, vígasztalni kell, elmondani neki mi következik.
Szerintem egyaltalan nem tuti hogy boges lesz a vege. Foleg igy, hogy hozzaszoktatjatok elore a vizhez.
En is az Ujhegyiben tanultam meg uszni, bar kicsit kesobb, 20 evesen. Nagyon profi, en nagyon szerettem odajarni.
Feltetlenul szamolj majd be rola hogy hogy tetszett a tronorokosnek!
Mi szakemberhez fordultunk (bárkinek szívesen ajánlom, mert nagyon kedves és érti is, amit csinál).
A kádúszás teli kádban zajlik. Előtte van egy kis bemelegítés, mozgás, masszázs.
Az úszás egyelőre 2-féle fogással történik, hason és háton. Hason a karjai alatt, háton pedig csak a nyakánál kell fogni. Ma már én is megtanultam ezeket a fogási módokat.
A merülés az elején még imitált, amikor a baba arcára felülről érkezik a víz, végigcsorog az arcon és lesimítjuk a tenyerünkkel. Nálunk a kötelező szöveges kíséret:
- Úszunk, úszunk, merülünk. :)
A második alkalommal már az arc is a vízbe merült, felülről. A gyakorlatok során az változik, hogy honnan kapja a baba a vizet. A függőleges merülés lesz majd az utolsó, először mindig felülről, vagy srégen felülről (pl delfin merülés).
Szerintem nagyon jó ez a kádúszás arra, hogy a baba először otthoni körülmények között szokhasson hozzá a nagyobb mennyiségű vízhez és a merüléshez. Ráadásul az otthoni gyakorlatokat a szülők is elsajátíthatják, plusz alakul egy személyes kapcsolat a későbbi úszásoktatóval.
Mi tobb mint 1 eve jarunk babauszasra. A felkeszites nalunk abbol allt, hogy a furdovizet fokozatosan egyre huvosebbre keszitettuk. Erdemes megkerdezni, hogy hany fokos a medence, mert a korokozok szaporodasa miatt nalunk 30-31 fokos volt csak a viz. Ehhez hozza kellett szokatni a babat elore, igy is siras volt az elso vizbeszallas. De ahogy egyre aktivabban vett reszt a foglalkozasokon, egyre kevesbe fazott es elkezdte hihetetlenul elvezni.
Nalunk a merulesnel a vezenyszo a 'nagylevego, hoppa', ezt is erdemes gyakorolni, mi mar a 3. alkalommal merultunk. Abbol is siras lett, de mostmar semmi gond vele, hamar megszokta.
Amire keszulni kell meg hogy sok viz van a medenceben, tehat probaljatok tobb vizben furdetni a kicsit, hogy ne erjen a kadhoz egyetlen testresze sem, csak a karotokon fekudjon. Lehet hogy eszre sem fogja venni, elvezi az elejetol, de az is lehet hogy megijed tole az elejen, akkor erdemes beulni melle a kadba es fokozatosan eloszor magadhoz olelni, aztan hona ala nyulva kicsit eltartani magadtol, kozben folyamatosan szemkontaktusban maradni, ha nyugtalan gyorsan megolelni.
Bonyolultan hangozhat, de erdemes kiserletezni vele, a kezdeti beszoktatas utan nagyon tudjak elvezni, es annyira kis ugyesek a vizben!
Próbálta valaki?
Mivel most szünet van a babaúszással, így gondoltam, hogy a kádúszással készítem fel a kisfiam az őszi babaúszásra.
Milyen lehet ez a kádúszás? Azt tudom, hogy szakember jön a lakásra megtanítani, de egyebet még nem. Tud valaki segíteni?
További ajánlott fórumok:
- Mikor és milyen tejjel érdemes kezdeni a babáknál?
- Mam cumisüveg milyen? Használ hasfájós babáknál?
- Császármetszéssel született babáknál milyen torna alkalmazható a nyugodtabb alvásért?
- Okozhat éjszaka/este lázat babáknál ha jön a foguk? Védőnőnk szerint csak a fogzás önmagában nem jár lázzal!
- Mikortól kell elkezdni a bili vagy wc használatot a babáknál és hogyan lehet őket rávenni erre?
- Babáknál hogyan/milyen módszerrel vizsgálják a reflux betegséget?