Mikortól kell elkezdni a bili vagy wc használatot a babáknál és hogyan lehet őket rávenni erre? (tudásbázis kérdés)
Sziasztok!
Ismeritek a Suttogó féle könyveket? Abban azt írják, hogy amikor tud ülni a baba rá lehet tenni a wc-re, persze csak ha ő is akarja. Először nem tudatos a bilibe ürítés, csak megfigyeljük a napi ritmusát. Mikor kakál, pisil stb. Aztán már ő fogja kérni, hogy tedd a wc-re. Fura, de több ismerősömnek bevált. 13-14 hónaposan szobatiszta volt a gyerekük. Én tuti kipróbálom majd!
gyereke válogatja. nekem a lányom másfél éves volt, mikor kikérte magának hogy ő már kisbaba, és ha közeliteni merek a pelenkával akkor sikit, mert a pelus csak kisbabáknak való.és ő már nagy igy még alváshoz sem kell, és sosem pisilt be. mig a fiam éppenhogy 3 éves lett mire hajlandó volt megválni a pelustól
ugyhogy lehet tudni ha más nem a gyerek fejlettségi szintjéből.
Nyugodj meg, eljön majd az az idő, amikor majd nyugodtan le tud ülni a bilire. Az én kisfiam is örökmozgó. Egy pillanatra sem tud nyugton maradni. Ez korábban még rosszabb volt. A bilin még is mindig nyugton tudott ülni.
Bár szerintem ti még nagyon ráértek. Hamarosan úgy is jön a jó idő, majd akkor könnyebb lesz (nem lesz annyi ruha rajta).
Az én kisfiam elég sokára lett szobatiszta, két és fél éves korában. Igaz, előtte nem is nagyon próbálkoztunk. Másfél éves korában tettünk néhány kísérletet, de akkor még nem nagyon érdekelte a bili, utána meg jött a tél, a beöltözős időszak, úgyhogy nem is foglalkoztunk vele. Nyáron ismét megpróbáltuk, akkor már kicsit szorított az idő az óvoda miatt. Úgy látszik addigra megért rá, mert két hét alatt úgy leszokott a pelenkáról, hogy még éjszakára sem kellett. Ja, a bilit ekkor is utálta, az udvaron pisilt szabadon, azt nagyon élvezte, vagy a wc-be. Rávenni nem nagyon lehet őket, ha nem akarják, de egy idő után zavarni kezdi őket a pelenka (öntudatilag), akkor készek leszokni róla. Én annyit csináltam, hogy levettem róla a pelenkát, mondtam neki, hogy mostmár nincs rajta pelus, szóljon, ha pisilni, kakilni kell. Egyszer-kétszer volt baleset, akkor olyan rossz érzés volt neki, hogy csorog a lábán a lé, hogy ez is hozzájárult szerintem ahhoz, hogy szóljon, ha vécéznie kell. Az elején a sikereket nagyon megdícsértük, annak örült, az is ösztönözte a továbbiakban.
Bocs, hogy ilyen hosszú voltam.
Ne erőltesd, majd rájön.
Amúgy a fiúk később érnek.
Mi is 20 hónapos kora körül kezdtük meg a manóval a biliztetést, pedig már sokan azt mondták,h. előtte is meg lehet tanítani a bilizetést a kicsiknek.
De én nem akartam erőszakkal ráültetni, előbb ismerkedtünk vele.
Ő is jött velem pisilni, mint az előttem szólok gyerkőcei. Hozta a bilijét, mondta,h. neki ide kell pisilni. :D
Nem telt el 1-2 hét s mikor érezte,h. pisilnie kell, már maga mondta,h. pisilni kell, vetkőzött s ráült. :) Utána nem is tűrte meg a pelust, még éjjelre sem. (1-2x bepisilt éjjel, utána ha éjjel kellett neki pisilni, felkelt, szólt, s bilizett.)
Pár napra rá 1x sikerült belekakilnia is a bilibe, mikor jelezte, hogy pisilnie kell.
Utána volt 1-2 bakija a kakizás terén, de 1 hét után már azt is jelezte, ha kakilnia kellett.
Most, két és fél évesen kezd a wc-be pisilni, nagyon tetszik neki. :)
Az én fiam 17 hónapos, és ő is jön velem pisilni, ilyenkor még csak ruhástól, de ráültetem a bilire.De ha bekakál a pelusba akkor még nem jelzi, ha kérdezem, akkor tudja hogy mi az a kaka ,de akkor sem biztos hogy "igazat" mond.Amúgy el se tudom képzelni, hogy fog ő ott ülni, mert foyton rohan.
:-)
Mi legelőször 20 hós kora körül mutattuk meg neki a bilit (persze előtte nálunk is volt olyan, hogy eljött velem wc-re). Akkor még csak ismerkedett vele. Néha ha éppen pelus nélkül rohangált ráültettem. Tetszett neki nagyon. Nem erőltettünk semmit, amikor akart ráült. Utána kb. 22-24 hós kora körül volt az, hogy már tudatosan használta. Nyáron, amikor jó idő volt, sokszor csupasz popsival rohangált, így már szaladt is a bilihez, ha úgy érzte kell. Akkor még ha volt rajta ruha, bizony becsurgott. Később már a ruha sem okozott gondot és végül 2 éves és 3 hós korára lett szobatiszta.
Szerintem sem kell túl korán rászoktatni és semmiféleképp ne erőltessétek.
További ajánlott fórumok:
- Háztartási eszközök és tárgyak, háztartásban használatos dolgok ABC-ben!
- Kinél milyen mellékhatások jelentkeztek asztma elleni (szteroidtartalmú) spray használata miatt?
- Ti mikor hagytátok abba a légzésfigyelő használatát? A gyártó 12 hónapos kor után javasolja, de olvastam később esetekről...
- Fogyás elliptikus tréner használatával is
- Helyesírás használata internetezés közben
- Szőrtelenítés, tamponhasználat mikortól?