Hogy lehet házilag joghurtot készíteni? (tudásbázis)
Ahogy en keszitem:
1 liter tejet felforralok, amikor langyosra hult, belekeverek egy doboz tejfolet es masnapig allni hagyom ugyhogy nem mozditom meg az edenyt.ebbol jo vastag es finom joghurt lesz. Ebbe szoktam beleturmixolni mirelit gumolcsot vagy idengyumolcsot a gyerekeimnek- es megvan a gyumolcsos joghurt is
Nem mindegy az sem, hogy milyen joghortot vásárolsz a boltban, mert nem mindegyik alaklmas a beoltásra. Olyat kell választani, amire rá van írva, hogy élőflórát tartalmaz. Többnyire az ilyen termékekre ráírják, hogy plussz...
Mi a "tejet felmelegített verziót" szoktuk csinálni, és nem adunk hozzá cukrot. Így a joghurt elkészítése tovább tart. Az eredméyn nem olyan lesz, mint amit a boltba lehet kapni, hanem sokkal hígabb, de finom. Ha az így elkészített joghortból mindíg kiveszel két decit, akkor "állandó oltóanyaghoz" jutsz, és így be tudod oltani a következő adag tejet.
szia én is igy olvastam valahol!
Sőt egyszer valami "joghurt gobgát" is kaptam amihez tejet kellet önteni este és reggelre kész is volt!
De sajnos tönkre is ment :(
1 l tej, 0,5 dl készen vásárolt joghurt, 1 mokkáskanál cukor
A tejet felforralom és 5 percig fõzöm állandó keverés közben. Ezután hagyom kihûlni. Ha már nem forró (de még meleg), a cukorral simára kevert kész joghurtot belekeverem a forralt tejbe. (Turmixgépben lehet a legjobban összekeverni.) A keveréket széles szájú mûanyag vagy üvegedénybe töltöm, és a legkisebb lángon üzemelõ sütõbe teszem úgy, hogy a sütõ ajtaja közben nyitva marad. 6 órán át érlelem a melegben, majd a hûtõszekrényben tárolom. 5 napig friss marad és nagyon finom!
A joghurttal az a gáz, hogy 40 fokon kell tartani a tejet, amíg megalszik. Vannak olyan sütők, amiknek tudnak ilyen alacsony hőfokon is működni.
A következő leírást találtam hozzá, de sütő hiányában nem próbáltam őket:
Ha otthon akarunk joghurtot gyártani, az első adaghoz szükséges baktériumokat egy pohár (bolti) joghurtban vihetjük haza. Egy autentikus szakácskönyv azt írja, hogy melegítsünk egy liter tejet langyosra, adjunk hozzá egy evőkanál joghurtot, és tartsuk a folyadékot 3–4 órán át 35–40 oC-on (pl. sütőben), majd hűtsük le. Két–három óra múlva fogyaszthatjuk. (Zsírosabb lesz a joghurt, ha beoltás előtt egy kevés tejszínt vagy tejfölt adunk hozzá.) A kémiai folyamatok néha lassabbak, mint szeretnénk...
Illetve erre válaszul:
Nagyon szép a leírás a joghurtról. Én is úgy gondoltam, hogy a bolti joghurtból át tudom oltani a baktériumokat. Nem okoz semmi érezhető változást. A tej ugyanúgy alszik meg, mintha bele sem tettem volna néhány kanál joghurtot.
A mai ember jobban teszi, ha a gyógyszertárban vásárol liofilizált Lactobacillust (Pl. Lactobact néven). Azzal hamarabb és állandó minőségben készíthető joghurt.
További ajánlott fórumok:
- Hogyan kell házilag zsemlemorzsát készíteni? Mivel lehet megdarálni?
- Háziasszonyok segítsetek! Az ételekhez használt porokat, szószokat hogy lehet házilag készíteni?
- Hogyan lehet házilag bio szappant, mosóport készíteni?
- Hogyan lehet házilag marcipánt készíteni?
- Hogyan lehet házilag csokoládét készíteni?
- Valaki tudja esetleg, hogyan lehet házilag joghurtot készíteni?