Hiszteroszkópia!!! (beszélgetős fórum)
szia!
Én is igy tudom!Hétfön beszéltem a dokival telefonon és kérdeztem,hogy beutalóért hova menjek azt mondta csak reggel menjek a mütét napján a klinikára és akkor megcsinálja a műtétet.Nagyon izgulok,hogy mi lesz.Elég fura nekem ez az egész!!
Ezt a cikket találtam:
Hiszteroszkópia
Különbözõ vérzési zavarok, meddõség, vetélési hajlam vagy ismeretlen eredetû alhasi panaszok okának tisztázására a méhüreg diagnosztikus tükrözését (hiszteroszkópiát) ajánljuk bizonyos esetekben. Ezzel az operatív vizsgálati módszerrel gyakran olyan elváltozásokat is fel lehet ismerni, melyeket más módszerek (pl. az ultrahanggal vagy a méhûri kaparással) nem tudnak kimutatni (pl. polipok, fejlõdési rendellenességek vagy korai stádiumban lévõ daganatok).
A méhüreg tükrözése
A továbbiakban ismertetett kezeléseket a Róbert Károly Magánklinika Meddõségi és Endoszkópos részlegének vezetõ fõorvosaként, az intézet szakmai hátterével végzem.
Optikai mûszert ún. hiszteroszkópot vezetünk át a hüvelybemeneten és a méhnyakcsatornán keresztül a méhbe (ld. ábra), melyet gáz vagy folyadék bejuttatásával kitágítunk. Így az optikai mûszer segítségével a méh belsõ felületét és a méhnyálkahártyát pontosan és alaposan megvizsgálhatjuk.
A hiszteroszkóp segítségével speciális mûszereket (kisebb fogókat/csipeszeket) juttathatunk a méhbe, melyekkel könnyen és fájdalommentesen vehetünk szövetmintát mikroszkópos vizsgálathoz. A diagnosztikai tükrözéssel egyidejûleg kisebb beavatkozásokra – polipok, kisebb miómák eltávolítására, sövény kiirtására, összenövések oldására - is sor kerülhet. Abban az esetben, ha a méhnyálkahártya teljes kiürítése ajánlott, külön informáljuk a pácienseket.
A tükrözést fájdalomcsillapítással végezzük. Ez történhet fájdalomcsillapítók és/vagy nyugtatók adásával, helyi érzéstelenítéssel ill. rövid altatással. Ez többek között a beteg fájdalomérzékenységétõl, illetve anatómiai adottságaitól függ. Az anesztéziával kapcsolatos bõvebb információkat mindig az altatóorvosi konzultáció során kapja meg a páciens.
A beavatkozás - amennyiben azt egyéb kezelésekkel nem kell kombinálni – egy napos kórházi tartózkodást igényel.