Főoldal » Fórumok » Babák & Mamák fórumok » Autizmus genetikai vizsgálata gyerekvállalás előtt fórum

Autizmus genetikai vizsgálata gyerekvállalás előtt (beszélgetés)

11. Sirga (válaszként erre: 4. - Enissa)
nov. 1. 07:47
Köszönöm, megnézem.
10. Fórumnyitó (anonim) (válaszként erre: 9. - Borian)
okt. 31. 17:44
Köszi, ezeket végigrágtuk már, és ahogyan írtam, itt voltunk tanácsadáson is, sajnos nem lettünk okosabbak. Talán nem is leszünk, de ezért kértem, hogy írjon, akinek van a konkrét témában személyes tapasztalata, esetleg járt az említett exom szekvenáláson.
okt. 31. 15:49
8. csemár (válaszként erre: 7. - Birebora)
okt. 31. 15:48

Nevezhetjük "családon belüli halmozódásnak" is.

(És mert az autizmus első leírása eléggé újkeletű, továbbá az, hogy "spektrumjelegű anomália", még azt is megkérdőjelezhetővé teszi, hogy egyáltalán betegségnek kell-e tekineteni.)

Elég hosszú listával találkoztam, melyen a történelmi korok nagyjai közül sokat úgy szerepeltek, mint "autisták".

okt. 31. 15:07

Szerintem az autizmusnál nincs genetikai eltérés.

Azt is olvastam, hogy nem betegség "csak" máshogy látja a világot. Nem értek vele egyet mert nagyon nem mindegy milyen fokú.

okt. 31. 13:40
Szia! Rengeteg autizmussal foglalkozó fb csoportban vagyok benne, és nem tudok olyanról, aki megcsináltatta a genetikai vizsgálatot a gyerekénél és az genetikai eltérést mutatott volna ki.
5. Enissa (válaszként erre: 1. - Fórumnyitó (anonim))
okt. 31. 13:12

Szervusz!

Olvass utána Dr. Hajdú Krisztina szülés-genetikus munkásságának, 23 évvel ezelőtt valami tüneményes volt, a Szabolcs utcai szülészeten praktizált, mint genetikus szakember is.

Ha nem is tud netán ilyen vizsgálatot végezni, de 100 %, ha van ilyen, akkor Ő tudni fogja hova forduljatok!

4. Enissa (válaszként erre: 3. - Sirga)
okt. 31. 13:06

Szia Sirga!

Családban van egy enyhe autista gyerek, 2 hónapja adják neki a Süngomba kapszulát, az iskolában is észrevették, és a gyerek is saját magán, hogy sokkal nyugodtabb.

Ha nem erős az autizmus, olvassatok erről a készítményről. Jó egészséget!

3. Sirga (válaszként erre: 1. - Fórumnyitó (anonim))
okt. 31. 13:01

Szia!

Sajnos segíteni nem tudok, de érintett vagyok: 3 gyermekemből 1 autizmussal él. Emiatt már engem is foglalkoztatott a kérdés. Egy sorstársunk orvosát tudom ajánlani, aki javasolta nekik a genetikai vizsgálatot. Rémlik, hogy elég húzós árat említettek, de ez nem állítana meg minket, ha a majdani unokáinkról van szó.

Az orvos neve: Dr. Szuromi Bálint.

Kérlek, ha információhoz jutsz, oszd meg velem!

2. csemár (válaszként erre: 1. - Fórumnyitó (anonim))
okt. 31. 13:01

Tapasztalataim szerint a "genetikai érintettség" létező dolog.

A családban 3 generációra visszamenőleg vannak személyes tapasztalataim.

Arról nem tudok, hogy bármilyen vizsgálatokat végeztek volna az érintetteknél vagy a hozzátartozóknál.

okt. 31. 12:21

Kedves Fórumozók!

A segítségeteket szeretném kérni, ha bármilyen tapasztalattal rendelkeztek a témában, kérlek osszátok meg.

A párommal gyermekvállalásban gondolkodunk, de sajnos adott egy nehezítő tényező: az ő családjában közeli autizmus érintettség van (szülője 2 testvérénél, a szülei és a párom viszont egészségesek/nincs semmilyen tünetük). Eddig egyetlen alkalommal jártunk genetikai tanácsadáson az Istenhegyin, ahol nem sok biztatót tudtak mondani: azt javasolták, hogy a még élő, érintett rokont vessük alá WES vérvizsgálatnak (teljes exom szekvenálás). Ha nála feltár a vizsgálat konkrét genetikai eltérést (pl. fragilis X), a páromnál kell annak a meglétét célzottan vizsgálni.

Kérem, akinek van bármilyen hasonló érintettsége (családban él közeli autista rokon, és gyermekvállalás előtt végigjártak bármilyen hasonló utat/vizsgálatokat), az legyen kedves írja meg a tapasztalatait (hol/kinél járt, milyen vizsgálatokat végeztetett, azok milyen eredményt hoztak).

Ha tudtok javasolni jó genetikus szakembert, intézményt, azért külön köszönet, az eddigi tapasztalatok sajnos nem túl pozitívak. :(

Köszönöm!

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook