Hidrogénezett olajok
A csoki, margarin, kakaó sok mindenben használatos élelmiszer. Ezeket legtöbb esetben hidrogénezett olajokkal társítják a minőség érdekében, de az egészség kárára. Ezek az olajok nagyon károsak az egészségünkre, de a szakemberek nem hajlandók lemondani a profit érdekében e káros anyagok használatáról. Sajnos!
Nap mint nap tudatlanul mérgezzük magunkat. Ez arra kényszeríti az embert, ha nincs elég pénze az egészséges táplálék beszerzésére, akkor azt egye, amit az üzletek polcain talál. Örülsz, ha valamit olcsóbban kapsz meg és tudjuk, hogy általában minél olcsóbb, annál károsabb. Érdemes mindig elolvasni, hogy mit is eszel, mit is veszel. Nem lehet kivédeni mindent, de legalább amiről tudod, hogy rákkeltő hatása van azt ne vedd, ne edd!
Otthon sok mindent el lehet készíteni, csak találékonynak kell lenni. Nem muszáj mindent félkészen megvenni, egy kis időráfordítással lehet segíteni ezen a helyzeten.
A részleges hidrogénezés folyamán tehát mesterséges telítetlen zsírsavak is keletkeznek (transzzsírsav, trans fatty acid, trans fat), és az utóbbi évek vizsgálatai ezek elsősorban súlyos szív- és érrendszer-károsító hatását mutatták ki. Telítetlen zsírsav pl. az omega-3 is, amely pozitív tulajdonságait is csak az elmúlt években ismerték el teljesen, és amelyet a szervezetünk (szintén) nem képes előállítani. Telített zsírsavak, melyből négyszeresét, ötszörösét fogyasztjuk a szükségesnek, megtalálhatóak, pl. marhahúsban, sertéshúsban, tejben, vajban és trópusi eredetű növényi olajokban is, mely utóbbiról kevésbé beszélnek.
Írta: zsuzsi0930, 2007. április 30. 20:38
Fórumozz a témáról: Hidrogénezett olajok fórum (eddig 5 hozzászólás)