Helytelen szavak a beszédben (beszélgetés)
Már eltelt majd' négy év, érdekes, senkinek nem tűnt fel? Akkor majd én folytatom, aki papa61 voltam, most meg Nyenyu, ahogy a másfél éves unokám hív néha.
Tehát ijesztget helyett ijeszteget,
elvesz helyett elveszik /ami tsz. 3. személy/
Most hirtelen ennyi jutott az eszembe, ezek nagyon zavaróak, főleg, amikor az ember egy pap szájából hallja, aki magasabb műveltséggel kell, hogy rendelkezzen.
1. A logika a nyelven belül értendő.
2. Vannak esetek, amikre nincs szabály.
Meg a C. gomba...
Dühít, hogy a reklámban is ezt a tisztaságot hallom ezer éve.
Úgy nézem ezt a topic kezd haldokolni...
Nah, mindegy azért egy próbát megér!
Szóval az lenne a kérdésem, hogy a hirdetés miért rövid i? Hiszen a szótöve a hír.
Szal nem értem, mert például a szivat az meg hosszú í!
A hirdet esetében hová tűnt az a híres nyelvtani logika???
Közben magyarázat is lett:
A helyesírási ellenőrő program aláhúzása nem mindig jelenti azt, hogy a szó hibás, értelmetlen. Lehetséges, hogy azt jelzi, a szó nincs a szótárában.
A mindannyiótok létező szóalak, pl. az Osiris Kiadó Helyesírás c. kötetében megtalálható az 1067. oldalon. A magyar nyelv értelmező szótára (1965) IV. kötetében a mindannyi névmás ragozott alakja. A Google kereső kb. 15000 találatot adott. A Magyar Nemzeti Szövegtár adatai szerint a szóalak a személyes nyelvhasználatban fordul elő.
Szerintem a mindannyiótok is helyes, de vissza is vonom, mert közben a böngésző aláhúzta... :)
Tehát a mindnyájatok a jó!
Az eloltom a számítógépet, pedig nem szép, de engem annyira nem zavar, én is néha felnyitni szoktam a villanyt :)
Mindannyiótok és mindnyájatok...használható szavak?
Én a mindnyájatok szót gyakran használom.
...és most eloltom a számítógépem,mert villámlik.
Illetve kikapcsolom,elzárom? - mint a vízcsapot?
Szerintem itt nem két azonos értelmű mondatot olvashatunk.
Az első mondat azt jelenti, hogy addig a rövid ideig voltam rosszkedvű, amíg hazajött. Vagyis előtte, amikor nem volt itthon, és utána, amikor már itthon volt nem voltam rosszkedvű.
A második mondat jelenti azt, amire szerintem te gondoltál, hogy amíg nem volt itthon, addig rosszkedvű voltam, de miháncs (:P :D) hazaérkezett, elszállt a rosszkedvem, és úgy is maradt.
Az ahhoz a helyes, mert a -hoz az az mutató szócskához hasonul, így lesz ahhoz.
Az hülyeség, hogy mmilyen betűvel kezdődik, az csak a névelőnél számít, jelen esetben pedig az "az" mutatószóként szerepel.
Teljesen rosszul értelmezed a szabályt. A -hoz, -hez, -höz ragok. A ragozott alakok így jönnek létre:
táska + hoz = táskához
cipő + höz = cipőhöz
víz hez = víhzhez
DE
az + hoz = ahhoz,
mert a z hasonul a h-hoz.
Az totálisan lényegtelen, hogy a mondatban előtte vagy utána álló szó micsoda, és mivel kezdődik!
További ajánlott fórumok:
- Helyesírásunk. Helyes vagy helytelen?
- A barátod (férjed) az exével barátok maradtak, (napi telefonkapcsolat). Mit teszel? Elfogadod? Tolerálod? Vagy helytelen?
- Te a mindennapi kommunikációd során használsz rövidített szavakat beszédben és írásban? Mi a véleményed erről?
- Zsebpénz! Általános iskolás gyereknek kell -e zsebpénz?Mi a célja?Mire tanít a helytelenül adott zsebpénz?
- Tetanusz oltástól szilva nagyságú tályog alakult ki, orvos szerint a helytelen fertőtlenítés miatt, járt már valaki így?
- A tegnap vásárolt műszaki cikket vissza lehet vinni, ha helytelen információkat kaptunk róla?