Hello csajok, ötletekre van szükségem. Tudományos project 6. osztály (beszélgetés)
Almát és krumplit meghámoztok, és meg lehet vizsgálni, mi történik vele különböző tárolási körülmények között: Egy darabot kitesztek a konyhaasztalra (oxidálódik, barnul). Egy másikat zárt dobozban a hűtőszekrénybe (penészedik). A harmadikat citrommal bekenitek.
Feldobná a dolgozatot, ha fényképeket készítenétek róluk mondjuk, 2 óránként, beragasztanátok a projektbe.
Kísérletezzen a Titchener-féle illúzióval.Mint tudjuk az agy nem úgy kezeli a látványt , mint egy fényképezőgép vagy kamera.Úgy alakítja ki a képeket,ahogy értelmezzük őket. Pl:
Rajzolj két egyforma átmérőjű kört egymástól kicsit távolabb,(ez a virág közepe). Az első kör köré 8db kisebb átmérőjű kört, a második köré pedig 5db nagyobb kört.Ha ránézel a körökre(virágra) az első benyomásod az lesz, hogy a nagyobb körök középén lévő kör a nagyobb. Pedig nem...mert egyforma.
vagy:
rajzolj két azonos hosszúságú vízszintes vonalat egymás alá.Az első vonal végeit zárd le < >
a második vonal végeit meg így > <
Itt is azt hiheted, hogy a második rajzod a hosszabb vonalú...pedig nem.Ez a Müller-Lyer illúzió.
Vagy:van a Ponzo-illúzió ..stb
Szerintem ezek nagyon érdekes és egyszerű kísérletek.
És nem csak mint " kísérlet ", környezet szennyezés kivédése. Nem kell mindig a kemikáliákat használni..
Készítsen statisztikát, ki mennyi mosó / mosógatószert használ.. itt jöhet a mosószóda, öblítő helyett ecet, és ha lehet a szabad levegőn szárítsa a ruhát. Szárítógép használatát kiváltani.. Mennyi villanyt eszik..
Természetfilm, alternatív energia ott is jó téma lehet. Kihaló félbe vannak egyes állatok..
Pl megfelelő irányba hogy a nao süsse, 1 " parabola tányérba " spirál alakba fekete hajlékony cső. Nap felmelegítí, és lehet hsználni.
Bocsi: A vízkövet modnjuk úgy érhetitek el, hogy egy-egy konzerves üvegbe vizet tesztek párologtatni a konvektorra. Csak ez időigényes.
Ha van páragyűjtő készüléketek(nálunk ez a ceresit stop pára): Kiteszitek a készüléket száraz levegőjű szobába 1-2 napra, megnézitek a tartályt, mennyi víz gyűlt benne össze.
Majd ugyanezt megismétlitek ugyanabban a szobában úgy, hogy a szobában ki van frissen teregetve egy kiadós mosás után: összegyűjti a készülék a levegő páratartalmát víz formájában.
Kémia: az ecet maró hatására kísérlet: vízkövet marassatok vele, rövidesen feloldja. Meg lehet csinálni a kísérletet 10 és 20 százalékos ecettel, összehasonlítani a végeredményt.
Forgalomszámlálást végezni a lakóhelyeteken: mi a helyzet reggel, délelőtt, délután 4-kor, és este/ hétvégén és péntek délután, vagy hétfő reggel.
Zöldséget, répát megfonnyasztotok. Ha ezután beleteszitek egy edény vízbe, állni hagyjátok nem tudom, meddig, nem lesz ránctalan. Így felfrissíthetjük.
Vagy pl: 2 ugyanolyan növénykét elültettek egy-egy pohárban. Az egyik virágföld hagyományos, a másikhoz pedig keverjetek kávézaccot. A koffein gyorsítja a növekedést. Nagyobbra, hamarébb megnő a koffeines földbe ültetett növény.
Egy pohár kólába tesztek egy lerágott csirkecombot. Vagy egy tojást.
Kimarja a kóla a kalciumot, ellágyul a csont és a tojáshéj.
-Csíráztatás( különböző- azonos közeg, de a legjobb a bab különböző közegekben).
- vulkán
- hangyafarm
- penész kitenyésztése... bnőmnek egyszer sikerült pink penészt nevelgetnie egy barna kenyéren :)
Bocsi, én csak ezeket láttam a filmekben :)
vagy csináljon valamilyen statisztikát. Mondjuk kérdések, amik válaszait a válaszadó életkora szerint rendezi és ebbööl levonni a saját következtetéseit, gondolatait. Ha saját maga elemezné, biztos szörnyen cuki lenne egy hatodikos kisfiú eszmefuttatása, fööleg, hogy idöösebbeket is kérdez és az öök véleménye a fiatal buksiján szüüröödik át.
Plusz biztos nem a suli környékén kérdezgetnék, nehogy mások ellopják, vagy hasonló ötlet jusson az eszükbe, hadd maradjon meg egyedinek...
További ajánlott fórumok:
- Mit tehetnék, lassan nem bírom cérnával, a párom mostanában nagyon sokat dolgozik. Kértem, hogy ne tegye, mert nekem is szükségem van rá!
- Fiúnevet keresek.Viselhető, nem extrém de mégis ritkábban használt névre lenne szükségem.
- Szükségem lenne ötletekre. Pénteken főzök a fiamnak és a 7 éves unokáimnak a hétvégére. De egyenlőre fogalmam sincs, hogy mit. :(
- Egy kis lelki támogatásra lenne szükségem és ötletekre, tanácsokra
- Apró kreatív ajándékötletekre lenne szükségem
- Házassági évfordulós ajándék ötletekre lenne szükségem! :)