Háztáji, kapirgálós tyúk, kakas, ill. kacsa vásárlása (beszélgetés)
Viszont az idôsebb tyúkból lehet a világ legfinomabb húslevesét, Újházi tyúkhúslevesét fôzni, a kakasból pedig a pörköltet. Igaz, 3-4 óra szükségeltetik hozzá lassú tûzön.
Az 1 évnél idôsebbnek a lába mindig erôsebben pikkelyes.
A tavaszi csibe augusztus végére érik be rántanivalónak, jércének, ôsszel kezdenek el tojni.
Ina! Arról tudod, hogy kb. milyen idős, hogy a lábán a sarkantyúja mekkorára nőtt. Ha az 1,5 - 2,0 cm körül van, akkor az már 1 éves körüli, a legjobb újházi tyúkhús leves, ill. kakas pörkölt készülhet belőle.
És persze a fején a taréj-nagysága is sokat mond, ha rajta van. Amelyiknek még alig-alig bújt ki a fejtetőn, az leginkább még csak rántani-való súlyban, korban van! :))
Szerintem is jobb íze van a kapirgálósnak. Háznál amit nevelnek, nem "fújják fel" táppal, engedik, hogy a maga természetes ütemében nőjön és gyarapodjon. Ezáltal szívósabb, ízletesebb a húsa.
Persze pelyhes csibe korában az is kap u.n. indító tápot, de mire rántani való lesz, akkorra már csak dara, kukorica, meg a rengeteg fű, és a sok mozgás.
Azert kerdeztem, mert kozeli ismerostol veszem (kepben vok, mikor vesz csibeket is) hazilag etetett, jo izu, igazi "boldog" csirke ill.tyuk. Bel nelkul, feldolgozva 900.-ft/kg.
De akkor ezek szt.ezt elo sulyban meri (k)
Mostanaban raszoktunk,mert sokkal finomabb es ebben legalabb nincs vegyszer.
Tart esetleg vki ?
1300 ft/kg áron veszem a csirkét
pucolva, darabolva
melléteszik a szívet-májat-zúzát
kakas 1500/kg
(az ár mindig a tisztított, belezett állatra vonatkozik, ha egész csirke néven fut)
Tisztított csirkét hoznak hozzánk a melohelyre, rendelés után.
600 Ft / kg-os árba azt hiszem. De lehet hogy többe kerül.
Gondolom, a feje tisztítva, na és a zuza, máj, szív is benne van.
Nem vettem még.
Az érdekelne, hgy aki háztól vásárol tyúkot/kakast, kacsát, mennyiért veszi és milyen feldolgozásban.
A kg ár hgy számolandó? Nettó súly vagy tollas /kopasztott/ beles, stb? Előre is köszi, aki használható h.sz.-t ír.
Aki csak uncsizik, inkább másik fórumban élje ki magát, köszi.