Háziorvos (beszélgetés)
Jogos, lehet, én kevertem a fogalmakat. Majd alkalomadtán megkérdezem egy helybélitől, mit hogyan hívnak. (Azt tudom, hogy sok kórházban van az adott szakterületnek megfelelő, pl. kardiológiai sürgősségi osztály.)
És most látom, multidiszciplinárist (interdiszciplináris helyett) akartam írni - az jobban fedi.
na, én ahol a gyakorlataimat töltöttem, volt külön sürgősségi baleseti, sürgősségi belgyó (SBO), az interdiszciplináris osztály pedig valóban több rétű volt, de csak MRSA elkülönít, taruma, érsebészet, ortopédiai- szóval sebészeti betegek kerültek ellátásra....
Amúgy pont ennek az ápolási osztálynak a vezetője volt a konzulensem is :)))
Úgy néz ki, "push enteroscopy"-nak hívják, és ez is korlátozott:
A videókapszulára high-accuracyt ír.
Na,ez a válasz a 76.hsz-re...(amúgy ha előbb olvashattam volna a 75-t,akkor meg sem kérdezem lehet,hiszen nálam a jobb MOST azt jelenti,hogy mindenhova eljut mindkettő,de milyen minőséget adnak)
Ok,köszi.
"Az endoszkóp egyértelműen hatékonyabb."
Ha még sem járható be vele minden,akkor nem.
Attól függ, mit értesz "jobb" alatt. A kérdésednek önmagában - vagyis ebben a formában - nincs értelme. Olyan, mint ha azt kérdezném:
Melyik a jobb? Az autó vagy a repülő?
Az endoszkóp egyértelműen hatékonyabb.
Azt a speciális endoszkópot, amivel az egész bélrendszert át lehet vizsgálni.
"Van persze olyan berendezés, amivel jóval többet át lehet tekinteni, de technikailag nehéz, a vékonybelek felfújása nehezebben tolerálható, a berendezés pedig drága. Magyarországon nem nagyon alkalmazzák."
"Magyarországon nem nagyon alkalmazzák."
Mit?
A vékonybél túlnyomó többségét nem lehet tükrözéssel megnézni. Nyelőcső, gyomor, duodenum, kis jeujunum, ill. rectum, colon, kis ileum.
Van persze olyan berendezés, amivel jóval többet át lehet tekinteni, de technikailag nehéz, a vékonybelek felfújása nehezebben tolerálható, a berendezés pedig drága. Magyarországon nem nagyon alkalmazzák.
Elolvastam a többi hozzászólásod is, de nem derült ki számomra, hogy már diagnosztizálták-e a szívritmuszavarod és kezeltek-e már vele.
Gondolom, hogy a háziorvos, akkor adhat bárhova beutalót, ha ő megvizsgált és talált valamilyen rendellenességet vagy annak gyanúját.
Nekem is furcsa lenne, ha a betegek csak úgy eldönthetnék, hogy hova utaltassák magukat. Az más, ha már meg van a betegség, de akkor meg már be kellett volna utalnia és akkor elvileg már kezelés alatt kéne állnod. (Lehet, hogy az orvosnak az is gáz, hogy a beutalót később adja, mint amikor az időpontot kérted, bár valószínűleg nem.) Mindent összevetve, ha csak bementél, hogy beutalót kérsz, mert már van időpontod, akkor igaza volt az orvosodnak.
az kemény, oda kell ám kiállás, magabiztosság és még nagyon sok minden :))
Hajrá! :)
További ajánlott fórumok:
- Mit tudok tenni, ha a háziorvosom nem hajlandó szakrendelésre beutalót adni?
- 6 éve halott...ápolták, gondozták? - és senki sem vette észre a környezetében, a szomszédokban, a hatóságnál, a háziorvosnál stb.
- Mennyi pénzt szoktál adni a háziorvosodnak, ha házhoz hívod?
- A bőrgyógyász ma azt mondta, hogy rühes vagyok, ellentétben a háziorvossal aki szerint allergiám van!
- "Vizitdíj" háziorvosnak fekvő betegtől
- Milyen orvoshoz fordulhatnék(már mindenki hipochondernek néz a háziorvostól kezdve a családomig), aki komolyan venné a tüneteimet?