Házi kenyérlángos recept
A Házi kenyérlángos hozzávalói:A tésztához:
1 kg liszt
5 dl tej
2 dl víz
5 dkg só
2,5 dkg élesztő
1 dkg porcukor
A feltéthez:
25 dkg sajt
5 dl tejföl
6 lila hagyma
6 gerezd fokhagyma
5 szelet szalonna
A Házi kenyérlángos elkészítési módja:
Langyosítsuk meg a tejet, morzsoljuk bele az élesztőt, majd szórjunk a tetejére két marék lisztet és a porcukrot. Keverjük össze és hagyjuk kb. 15 perc alatt felfutni. A lisztet és a sót tegyük egy tálba. Erre öntsük rá a kovászt, majd kézzel dolgozzuk össze a tésztát. Annyi vizet öntsünk hozzá folyamatosan, amennyit felvesz. A lángostésztához hasonlóan félkeménynek kell lennie. Takarjuk le és kelesszük 2 órán át. Pihentetés után lisztezett felületen gyúrjuk át és osszuk három részre, majd kelesszük még 1 órán át. Eközben a szalonnát pirítsuk meg egy serpenyőben és szedjük ki egy tányérra. Ebbe a serpenyőben pirítsuk üvegesre a felkarikázott hagymát, majd adjuk hozzá az apróra vágott fokhagymát. Sózzuk meg és ha már jól megpirult, öntsük rá a tejfölt és főzzük 1-2 percig. Az egyik tésztadarabot nyújtsuk ki kb. 1-1,5 cm vastagra. Igazítsuk egy tepsibe és süssük el 200 fokra előmelegített sütőben kb. 5 perc alatt. Ezután öntsük rá a tejfölös szószt, szórjuk meg a szalonnával, a sajttal. Ízlés szerint bármit tehetünk rá. 250 fokon süssük még 30-35 percig.
Kategória: Kenyerek, péksütemények receptjei
A receptet beküldte: Lolita63, 2018. júl. 27. 20:03
A házi kenyérlángos elkészítési módja és hozzávalói.