Hajtogatós leveles mákos süti recept
A Hajtogatós leveles mákos süti hozzávalói:1 tekercs leveles tészta (hűtőpultokban szokott lenni, ez nem a fagyasztott)
15 dkg darált mák
8 dkg porcukor
15 dkg olvasztott vaj
A tetejére:
1 tojás fél deci tejjel és egy csipet sóval felverve
A Hajtogatós leveles mákos süti elkészítési módja:
1. Vegyük ki a leveles tésztát a hűtőből, és hagyjuk egy kicsit melegedni. Egyrészt, így könnyebben ki tudjuk majd tekerni, másrészt könnyebben is tudjuk nyújtani. Amíg a tésztánk melegszik, keverjük össze egy tálban a mákot a porcukorral. 2. Lisztezett deszkán nyújtsuk ki a tésztát kb. 60×40-es méretre. Ehhez ügyesnek kell lenni, de sikerülni fog. Kenjük meg úgy rendesen az olvasztott vajjal, és hintsük meg egyenletesen a mákos keverékkel. A képzeletbeli középvonalhoz hajtsuk be a tésztát balról is és jobbról is. 3. Újra kenjük meg tisztességesen vajjal az így kapott felületet, hintsük meg a mákkal, és hajtsuk az előbbire merőleges középvonalhoz alulról és felülről. Megint vajazzuk meg a felületet, és hintsük meg a maradék cukros mákkal, majd csukjuk össze, vagyis hajtsuk félbe a tésztát a középen, így egy viszonylag keskeny és hosszú csíkot kapunk. 4. Kenjük meg a tetejét egy kevés tejjel felvert tojással (amibe egy csipet sót is tettünk), tegyük egy sütőpapírral borított tepsire, és süssük légkeverés nélkül 180 fokon kb. 30 percig, légkeveréssel 180 fokon kb. 25 percig, amíg a teteje szép piros nem lesz.
Várjuk meg legalább azt, amíg langyos lesz, utána vágjuk ujjnyi vastag szeletekre.
Javaslom, hogy egyből dupla adagot készítsetek.
Kategória: Sütemények, édességek receptjei
A receptet beküldte: turkkati, 2019. dec. 10. 18:55
A hajtogatós leveles mákos süti elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.