Főoldal » Receptek » Befőttek, lekvárok receptjei » Hagymás gombasaláta székelyesen recept

Hagymás gombasaláta székelyesen recept

Elkészítési idő 240 perc

A Hagymás gombasaláta székelyesen hozzávalói:
1,5 kg.kemény húsú gomba
50 dkg
vöröshagyma
50 dkg
zöldpaprika
Az ecetléhez
1 kg
tisztított gombamennyiséghez: 5 dkg

2 dl
5 százalékos borecet ( vagy 1 dl. 10 %-os ételecet)
2-4 egész szem szegfűbors
1-2 db
babérlevél
5 dkg
kristálycukor,2-3 vékonyabb szelet citrom
1-1 kiskanálnyi koriandermag és mustármag
8-10 szem egész fekete bors
5-6 szem borókabogyó ( vagy egy lúcfenyő ágacska)
Tartósítószer: üvegenként mokkáskanál Na-benzoát
A blansírozó vízhez a sót szükség szerint alkalmazzuk.


A Hagymás gombasaláta székelyesen elkészítési módja:
A kemény húsú erdei gombát - lehet csiperke, lila pereszke, lilatönkű pereszke, szürke tölcsérgomba, friss fiatal tinóru gomba, rizike, stb. - alaposan megtisztítjuk, megmossuk és felszeletelés nélkül félre tesszük.Az édes-fűszeres salátaecetet a megadott recept szerint elkészítjük és a teljes felhasználásig lassú tűzön gyöngyözve forraljuk. Az üvegeket, lapkákat elmossuk, az üvegek aljára szórunk egy kevés Na-benzoátot, néhány szem fűszermagot ízlés szerint, valamint egy fenyőágacskát is, ha rizike vagy pereszke gombát használunk. A vöröshagymát és a paprikát vékonyan felszeleteljük. Nagy lábosban vizet forralunk, literenként 1-2 evőkanálnyi konyhasót belekeverve. Ha forr, akkor adagonként a gombát belerakva blansírozzuk 3-4 percig, majd szűrőkanállal kiszedjük. A sót a forró vízben szükség szerint pótoljuk. Általános - 720 grammos - üvegeket előkészítve rétegesen megtöltjük a hozzávalókkal: paprika, vöröshagyma, gomba és így tovább. Lével felöntve a tartósítót rászórjuk, lapkával lezárjuk és száraz dunsztba tesszük. Kb. 3 hét múlva tökéletesen összeérnek az ízek.

Igen finom, de munkaigényes saláta. Van aki vékonyan felszeletelt murkot ( sárgarépát) és rétegez a salátához. A felhasznált gombát - ha mi szedjük - vizsgáltassuk be, de a piacon vásároltnak is nézzünk utána.Székelyföldön sem a mennyiség, sem a jó minőség nem gond, itt hordókban teszik el télire.


Kategória: Befőttek, lekvárok receptjei


A hagymás gombasaláta székelyesen elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.

Ha ez a recept tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook