Hagymás és gumós dísznövények, szobában is (beszélgetés)
Szia!
Köszönöm a tanácsot. Legközelebb több részt hagyok ki a földből. Vagyis úgy kell csinálni mint a cikláment? Köszönöm.
Sziasztok!
Tudna nekem segíteni valaki abban, hogy miért nem akar virágozni a pókliliomom. Megint csak levelet hozott virágot meg nem. Miért? Jó helyen van, minőségi földben, és tápoldatot is kap 2 hetente.
<b>Jácint hajtatása
Üvegben</b>. A jácinthagymák üvegét csak olyan magasságig töltsük fel vízzel, hogy a hagymák alja és a víz felszíne között kb. egy centis távolság legyen. Különben a hagymák elrothadnak. Az üvegeket először két hónapra vigyük hűvös, 6–8 fokos helyre. Mindegyik hagymára húzzunk sötét zacskót.
<b>Cserépen</b>. Ha cserépbe ültetjük, homokos, érett komposztföldbe kerüljön a hagyma. Az edény belső átmérője csak 2-3 centivel legyen nagyobb a hagymáénál. Mielőtt a jácinthagymákat a földdel lazán töltött edényekbe ültetnénk, szórjunk alá legalább fél centi vastag homokréteget. Ez megakadályozza a gyökérkoszorún fellépő rothadást. A beültetés után a hagymák felső részének ki kell látszaniuk a földből, ezt tegyük hűvös, 9-12 ºC fokos helyre, ahol sötét van. A beültetés utáni öntözéskor ügyeljünk arra, hogy az edényben a föld alaposan átnedvesedjen. Ha már megjelent a virágkezdemény a hagymán, tegyük világos és meleg helyre.
ha elvirágzott kicsit kevesebbet öntözd, várd meg amíg leszárad a levele és szedd ki a földből
szárazon tárold őszig pl. pincében
szeptember végén, október elején lehet kiültetni a kertbe és tavasszal újra virágozni fog
ha nincs kerted, hajtatni is lehet cserépben, az is érdekel?
Sziasztok, én most pár hete kaptam rá erre. De még nagyon nem értek hozzá, hogy saját magam is elültessem a hagymát..mármint cserépbe. Tudnátok tanácsot adni!
A jácintot nagyon szeretem és imádom az illatát, most abból van 3-4 cserép otthon. Ha leszárad a virága, akkor mia teendő?
köszi
Hali Pralis,
Ja, ezek tényleg olyanok lesznek. Nekem volt olyan is, hogy 2 száron 15 virág nyílott az amarilliszől, és az kisebb hagyma volt mint amit ők árulnak...
Egyébként én elég sok boltba járok például a Hermesben 1600ért volt az a közönséges piros szimplavirágú, és asszem 24/26-os hagyma. Ezek meg sztem különlegesek, és hát tényleg jó nagy hagymákat árulnak.
Én be is próbálkozom náluk!
Érdeklődöm, hogy van-e valaki aki rajtam kívül szokott még szobában hajtatni amarilliszt?
Kertünk is van de azért a szobában sem tudom nélkülözni a növényeket.
Itt - www.hagymarium.hu - láttam most pár szép amariliszt és tulipán képet, létezik, hogy ezek a valóságban is ilyen szép fajták lesznek?