Ha október 11-ig kapom a tgyást, akkor előtte mikor kell megigényelni a gyedet? És a tgyást visszamenőleg vagy utólag kapjuk? (tudásbázis kérdés)
Nyugodj meg, az én munkáltatón sz*k a fejemre:) kirúgott terhesen táppénz alatt majd csodálkozott és elküldött lényegében az össze ismert csúnya szóra mikor megfenyegettem hogy munkaügyi bíróságra megyek...nekem lett igazam a cég tulajdonosát hívva egyből visszavettek, de azóta is azt keresi hol tud belém kötni:)
Szvl nekem mindent én magam intézek, január végére vagyok kiírva de már december elején elpostázom nekik a gyedes papíromat hogy írják alá, mert a bérszámfejtő se megbízható (az ő oldalukon áll, heteket kell várni hogy válaszoljon valamire), úgyhogy maradok én minden ügyintézésben meg az hogy az alatt a két hónap alatt visszapostázzák nekem a papírt:S
Hát, ezaz!
Én is sokmindenről csak a neten olvastam.
Nekem megszünt a munkaviszonyom a 8. hónapban. A munkáltatóm azt ajánlotta, hogy menjek el passzív táppénzre a szülésig. Még jó, hogy nem mentem, mert az nem számít biztosítási jogviszonynak, és akkor valszeg se tgyás, se gyed nem járt volna. Mondjuk erre nekem kellett rájönnöm, mert sem a munkaügyiben, sem az oep-nél erről nem tudtak kellő felvilágosítást adni nekem... :PPP
Sziasztok!
Csajok az a baj, hogy ha a munkáltató elmondaná rendesen, hogy mi, hogy van akkor lehet, hogy mi is értenénk...de sajna sem ők, sem az oep-nél nem igazán vannak tisztába a dolgokkal.
Nekem azt mondta a munkáltató, hogy elsőnek igénybe kell vennem a tgyás-t és utána a gyed, gyes, de az, hogy valami közt lehet választani azt már nem, igaz mit várjak egy r...papírt nem tudd kitölteni rendesen és ezt az egészet 270 km-re kell intéznem...jó, nem.:(
Köszönöm a válaszokat!
Én erről nem is hallottam.
És miért nem szólt erről az egészségbiztosító nekem? Elgondolkodtató! :S
huu, köszönöm szépen a választ! ez megnyugtató, mert ahogy kinéz a helyzet két év múlva nem hiszem hogy egyből el fogok tudni helyezkedni egy két éves kisgyerekkel...
Köszi mégegyszer:)
Így van! A trvben az van hogy a gyed 2 évig jár, és nem az hogy tgyás fél év + 1,5 év gyed...pont azért mert nem mindenkinek éri meg a tgyás.
Én pl mivel január végén fogok szülni, nekem az idei évemet nézik, de idén váltottam munkahelyet, ahol a fizetésem több mint a felére csökkent, vagyis a gyedem még mondhatni egész jó lesz a bruttó 100zal, mert év elején még a jó fizut kaptam, de ahol jelenleg vagyok ott a teljes havi fizum bruttó 100...szvl nem mindegy...
És mint írtam a lényeg hogy a tgyás nem kötelező ahhoz hogy gyedre menj, nem muszáj igényleni hisz akkor a gyed miért lenne 2 év...
Jó reggelt!
A gyed az nem két évig jár? És utána még igénybe veheted egy évig a gyest?
Én erről nem is hallottam.
És akkor ha nem választod a tgyást, akkor (mint előbb is kérdeztem) elveszik az a kvázi fél év, és utána a gyed a normál másfél évig jár (ahogy amúgy is járna)?
az a vicces hogy a bruttó átlag amiből gyedet számolnak majd január végén ha megszületik a babó az 100100 ft, és a fizum bruttó 100100Ft:D hihi
szvl azt hiszem nekem mindegy...kérdetem múltkor az oepest, azt mondta nem muszáj tgyást igényleni ha nem akarok...nekem meg csak plusz ügyintézés lenne...
huu, elég változatos számokat írtatok:)
Köszönöm mindenkinek:) sajnos így nem jutottam előrébb, de az a 80-90 tetszene a legjobban:D
Gondolom az adójóváírás hogy kérem-e az is sokat számít ugyebár:)
Biztosat ugyebár úgyis akkor tudok ha megkapom.
A tgyás összege mennyi? mitől függ?
További ajánlott fórumok:
- Ha 8 évig nincs fizetve a Tb, kérhetik visszamenőleg?
- 3 gyerek mellett visszamenni dolgozni?
- Ha szemeteltem és felírták a rendszámomat, de negyed óra múlva visszamentem és összeszedtem a szemetet akkor lehetek bajban?
- Mivel munkanélküli vagyok, 2012-ben nem fizettem be az egészségügyi adót. Ilyen esetben, visszamenőleg is kötelezhetnek a befizetésre?
- Milyen lesz visszamenni a home office-ból 1 év után? Már előre rosszul vagyok!
- Gyerekkorotokból mennyi időre visszamenőleg emlékeztek?