Ha bárányhimlő van a bölcsiben, óhatatlanul elkapja az, aki nincs beoltva? (tudásbázis kérdés)
Sziasztok!
Nekem is ikreim vannak most múltak 4évesek és oviba jártnak ..nálunk szóltak az oviba egyből amikor az oviba megjelent a bárányhimlő...az enyémek is elkapták(nincsenek beoltva)először a fiam..mikor levittem a dokihoz mondta hogy 2hét múlva várható hogy a lányom is elkapja hát igy is volt 2hét múlva szinte percre pontosan megjelent a lányomnál is..amúgy nem volt vészes a pöttyökön kívül semmi tünet nem volt még lázuk sem volt..
Én gimi 3. osztályban kaptam el. És van is bennem félsz, mert kifejezetten enyhe lefolyású volt. Első két nap volt hőemelkedésem, némi rossz közérzettel. Viszonylag kevés pötty, azok se viszkettek elviselhetetlenül.
De a másik véglettel is találoztam már családban...
Az oltás nem a bárányhimlőtől véd, hanem a szövődményektől, amik halálosak is lehetnek. Sokkal kisebb a kockázata annak, hogy bármi baja lesz az oltástól, mint annak, hogy a bárányhimlő következtében súlyos szövődmény lép fel.
Egyébként majdnem 100%-os védettséget nyújt az oltás, de ha el is kapják, sokkal enyhébb lefolyású lesz a betegség.
A védőoltásoknak meg semmi köze nincs az immunrendszerhez.
Fertőz amikor pöttyös a gyermek akkor is!!
Nem is mehet közösségbe....Addig míg meg nem gyógyul teljessen!
Ha egyénileg utaztok külföldre pl. autóval, és rokonnál száltok meg, akkor elég beszélni a gyermekorvossal, kiváltani a szükséges gyógyszereket az utazás elött, esetleg beszélni a rokonokkal, hogy nekik sem jelen-e gondot, ha esetleg himlős lenne a gyerkőc amég náluk vgytok.
Ha közösségi járművel (busszal, repülővel) mennétek, ott gond lehet, mivel a himlő fertőző betegség, így nem engednek fel vele pl. repülöre vagy buszra; sajnos két éve pont szemtanúja voltam a reptéren ennek :(, ill. a szállodák nem tudom hogy reagálnak (ill. a többi vendég :( ), lehet ott sem engednének fertőző beteget maradni.
Ha úgy akarják az égike, már úgyis elkaphatták, de nem fogja mindenki elkapni a csoportban.
Nálunk sem szóltak anno, mikor a fiam bölcsis volt, és persze elkapta. Ami őmiatta nyilván nem volt baj, csakhogy én pont akkor voltam koraterhes a hugival. És bár már bárányhimlős, így is volt némi veszélye a dolognak.
Szóval azért illene szólni legalább. :S
az, hogy nem szóltak durva dolog,
Lappangási ideje 7-14 nap, cseppfertőzéssel terjed. A "pöttyök" az egész testet elboríthatják, és viszketnek. Jellemző, hogy kezdődő és gyógyulófélben levő kiütéseket is látunk egyszerre. Ha már valamennyi pörkösödik, a gyerek nem fertőz többé.
A bárányhimlőn viszont továbbra is átesik a közösségbe kerülő gyermekek többsége. Olyannyira fertőző, hogy az egy légtérben tartózkodók kilencvenöt százaléka elkapja. A lappangási idő két-három hét, s már ezalatt is cseppfertőzéssel terjed kórokozója, a varicella zoster vírus, s egészen addig fertőző marad a hólyagváladék, amíg a kiütések be nem száradnak. Ez a folyamat általában két hétig tart, ezalatt ne vigyük közösségbe a gyermeket.
Szerintem egyszerűen menj el a gyerekorvoshoz, mondd el mi a helyzet, fölírja a cuccokat, váltsd ki, és ha nem lesz rá szükség, az csak jó.:) Ha meg szükség lesz rá, akkor ott lesz kéznél minden.
Nálunk végigtarolt az oviban másfél éve.:)
Nem kell félni tőle, HA gyerekkorodban elkapod, és nem pont az vagy, akinek durva szövődményei lesznek tőle. - Erre valók az oltások, hogy megakadályozzál olyan járványok kialakulását, amik veszélyekkel járnak (itt most nem a vakarózásra gondolok).
Ha elkaptad gyerekként, felnőttként (főleg idősebb korban) is visszatérhet, csak akkor már övsömörnek hívják, és cseppet sem kellemes - ez gyerekkori oltás ellenére is, és annak ellenére is kialakulhat, ha átestél rajta.
Személy szerint én se vagyok híve a felesleges oltásoknak, de attól is rosszul vagyok, hogy mostanában divat "oltásellenesnek" lenni....
Jobb túlesni rajta kicsi korban - én is örültem volna, ha a fiam elkapja. Ha el is kapják, nem biztos, hogy a vakarózáson kívül bármi bajuk is lesz. (Legalábbis a legtöbb gyereknek csak ennyivel jár.)
Ha ilyen fontos út előtt állsz, akkor beszélj már most a gyerekorvossal: kérd meg, hogy írja fel a szükséges gyógyszereket (ecsetelő a kiütésekre, lázcsillapító - más nem kell, ha meg igen, a doki tudni fogja). Még az utazás előtti napon is kiválthatod, ha kell, ha meg nem, akkor írt egy receptet, ami nem lett kiváltva.
További ajánlott fórumok:
- Érdemes beadatni a bárányhimlő elleni védőoltást?
- Tényleg kötelező már a bárányhimlő elleni oltás?
- MMR és bárányhimlő elleni oltás felnőttkorban
- Ha nem vagyok megelégedve a bölcsiben a koszttal, hol tegyek panaszt?
- Akik már beadattátok a bárányhimlő elleni oltást, mik a tapasztalaitok?
- Minden gondozónő ilyen a bölcsiben?Ez a normális?