Ha az 5-ik napon kezdtem el szedni a fogamzásgátlót, az mennyi idő után ad védettséget? (tudásbázis)
Idézem a betegtájékoztatóból:
"Naponta 1 tablettát kell bevenni, lehetőleg mindig azonos időpontban a havi vérzés 1. napjától kezdve 21 napon át. Ezután 7 gyógyszermentes nap következik, amelynek ideje alatt menstruációszerű vérzés jelentkezik. A 8. napon kell a következő 21 filmtabletta szedését elkezdeni (akkor is, ha a vérzés ekkor még nem szűnt meg)."
És te tudsz olvasni, értelmezni? Ezt írja a betegtájékoztató:
"...- Ha nem használt hormontartalmú fogamzásgátlót az előző hónapban
A Symicia szedését a ciklus első napján (azaz a menstruáció első napján) kezdje el. Ha a Symicia szedését a menstruáció első napján kezdi el, már azonnal védett a terhességgel szemben. Elkezdheti a szedést a ciklus 2-5. napján is, de ilyenkor az első 7 napban további védekezést (például óvszert) kell alkalmaznia..."
Ha ebből nem érted, akkor SENKI sem fogja tudni neked elmagyarázni!
:) gondoltam inkább doki adjon rá választ, mint egy laikus, aki csak szedi, de néha azt se tudja mit... :P
(senkit nem akarok ezzel megsérteni, de nagyon sokan csak szedik, és nem tudják mit-mikor hogyan, hányadik naptól, hányadik napig, mennyi szünettel.. mint mindig, tisztelet a kivételnek :))
Ismerem,jártam nála... Elhivatottja a hormonmentes fogamzásgátlásnak, ő a pesszáriumot ajánlotta,gyógyszer nélkül... Hosszú hogy miért,de nálunk nem elég a gyógyszermentes fogamzásgátlás!
Mindenesetre név nélkül egy próbát megér, köszönöm a tippet :)
van egy jó tippem,
orvostudakozo.hu/orvos válaszol/Dr. Hamvas Ferenc szülész nőgyógyász...
ha csak épp nem rendelési idő van, akkor általában max fél óra, és válaszol a kérdésre... neki felteheted a kérdést nyugodtan, nekem nagyon sokat segített már... Bízom benne, és csak ajánlani tudom :)
Nem hallottam még arról, hogy a menses 1. napján kelljen gyógyszert szedni, mivel akkor amúgy is védett lennél...
Olvasd el még egyszer, lehet, hogy félreolvastad.
A gyógyszertárban lehet kapni egyéb dolgot is, kérdezz rá, hogy hátha tudnak adni valamit addig, míg nem hat. Készítenek helyben is szereket, amit nem kell az orvosnak felírnia.
Én mindkét esetben a menzeszre gondoltam.
Szóval az orvos szerint a menzesz 5. napján kell elkezdeni a gyógyszert, de amiket olvastam, ott a menzesz 1. napját írták.
Nekem anno szintén azt mondta az orvos, hogy a szedés elkezdése után még 1 hónapig máshogyan is kell védekezni. Viszont olvastam már olyat, hogy 1 hét után már hat a gyógyszer.
Én mindenesetre az 1 hónapra hagyatkoztam, biztos ami tuti alapon. :)
További ajánlott fórumok:
- Létezik, hogy a belara fogamzásgátló szedésétől szörnyű hányingerem legyen? Már a 2. nap, miután elkezdtem szedni?
- Mi van akkor, ha a fogamzásgátló tabletta új levelét a 8. nap helyett a 7. napon kezdtem el szedni?
- Ha abbahagyom 4 év után a fogamzásgátlót, akkor lehet valami problémám belőle? Hosszan tartó menstruáció miatt kezdtem el szedni.
- Véleményeteket szeretném kérni. Fél évig szedtem fogamzásgátlót, majd egy hónapra abbahagytam. Most áprilisban újra elkezdtem szedni...
- Most kezdtem fogamzásgátlót szedni, de az elsőt nem vettem be, csak másnap kettőt. Így is védelmet nyújt már a menstruáció utáni első napon?
- Öt napja kezdtem el fogamzásgátlót szedni, de máris peteéréses tüneteim vannak. Járt már így valaki?