Gyorsan elkészíthető receptek!!! (beszélgetés)
2 adag:
1 dl forróvíz
2 kk kávé esetleg kakaó
4 db babapiskóta
tejszinhab
Keverd össze és tedd bele a piskótát már is kész a desszert.
Sziasztok! Rákerestem neten, és találtam néhány használhatónak tűnő receptet:
Angyalkák pecsenyéje
1 kg marhacomb
2 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
3 dkg sűrített paradicsom
1 dl száraz fehérbor
2 szál sárgarépa
2 dkg liszt
1/2 liter húsleves (kockából)
morzsolt kakukkfű
őrölt fekete bors
db babérlevél
1 dl étolaj
só
A megmosott húst megsózzuk, borsozzuk és forró olajban mindkét oldalát megpirítjuk. Áttesszük lábasba. A visszamaradt olajban megpirítjuk a felkarikázott vöröshagymát, sárgarépát, az áttört fokhagymát, hozzáadjuk a fűszereket, a lisztet és a sűrített paradicsomot, tovább pirítjuk. Felöntjük kevés húslevessel és a borral. Jól felforraljuk, majd a húsra öntjük. Fedő alatt, 2-3 órán át pároljuk. Miután megpuhult, kivesszük a mártást, átszűrjük, majd beforraljuk sűrűre.
Tálaláskor a combot felszeleteljük, kevés mártást öntünk alá. A többit külön mártásos csészében adjuk hozzá. A laskagombás grízgombóccal körítjük. sós burgonya, vagy főtt makaróni is illik hozzá.
Diabetikus beigli diós töltelékkel
Tésztához: 35 dkg liszt, ½ Ráma margarin, 2dkg élesztő, 1 csapott evőkanál Canderel édesítőpor, 2 tojássárgája, 0,5 dl tej, csipetnyi só
Töltelékhez: 25 dkg darált dióbél, 5 csapott evőkanál Canderel édesítőpor, 1 db reszelt jonathán alma, 1 púpozott evőkanál diabetikus sárgabarack lekvár, 2 evőkanálnyi diabetikus meggybefőtt kimagozva.
A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk. Az ugyancsak elmorzsolt élesztőt a meglangyosított tejbe belekeverjük az édesítőporral együtt, kb. 5 percig hagyjuk „felfutni”, majd a margarinos liszthez öntjük. Hozzáadjuk a tojássárgákat, a sót, és jól összedolgozzuk. A tésztát két cipóba osztjuk. A cipókat lisztezett nyújtódeszkára tesszük, a cipók tetejét is belisztezzük, konyharuhával letakarjuk, és langyos helyen kelesztjük legalább egy órán keresztül.
Közben elkészítjük a diós tölteléket: kb. 0,5 dl vizet felteszünk forrni, beleszórjuk az édesítőport, amikor együtt felforrt, hozzáöntjük a darált dióhoz. Ezután még hozzáadjuk a reszelt almát, a sárgabarack lekvárt, az apróra vágott meggyet, a kakaóport és a sót, együtt jól összedolgozzuk.
A megkelt cipót lisztezett nyújtódeszkán vékonyra kinyújtjuk (négyszögletes formára), s rákenjük a diós töltelék felét. Feltekerjük, a két végét kissé benyomkodjuk, és kikent tepsibe tesszük. A két rúd közt hagyjunk távolságot. A kissé felvert tojásfehérjével megkenjük a tetejüket, és egy órán át hűvös helyen pihentetjük. Ezután újra megkenjük a tojásfehérjével, és fél óráig szobahőmérsékleten tartjuk. Előmelegített, forró, gőzös sütőben barnás-pirosra megsütjük. (Akkor lesz gőzös a sütő, ha egy kis lábost teletöltünk vízzel, és a sütő aljára tesszük, ami sütés ideje alatt párolog.)
Csak akkor szedjük ki a tepsiből, ha már teljesen kihűlt. Az ünnep előtt akár egy héttel korábban is megsüthetjük, a rudakat alufóliába csomagolva hűvös helyen jól eltarthatjuk
Tojás nélküli tartármártás
A tojások eredetét és frissességét illetően sohasem lehetünk biztosak, ezért nyersen lehetőség szerint ne is fogyasszuk. Vannak olyan emberek is, akik viszont eleve allergiások rá, nekik ez a recept külön ajándék. És hogy tovább fokozzam a lehetőségeket, még tejmentesen is elkészíthető. Ha valaki tejallergiás, akkor természetesen a sajtot is hagyja ki a receptből.
Hozzávalók 1 adaghoz: 1 dl olíva olaj, 2 ek mustár (legjobb a dijoni), fél mk stevia, vagy egy ek méz, só, őrölt színes bors, 2 dl tejföl
Hozzávalók a tejmentes változathoz: ugyan ez, csak tejföl helyett 2 dl növényi tejszín (pl. szójatejszín)
A mustárt és az olajt keverjük, szinte verjük krémes masszává egy kézi habverő segítségével.
TIPP: Robotgéppel is készíthetjük.
Majd adjuk hozzá a steviát, vagy a mézet, és keverjük tovább.
Végül adjuk hozzá a tejfölt, vagy a növényi tejszínt, és a fűszereket.
Csirkemell zöldséggel
Hozzávalók négy személyre: 50 dkg csirkemell (4 szelet), 20 dkg sárgarépa, 20 dkg burgonya, 10 dkg póréhagyma, 2 teáskanál étolaj, 1 dl kefir, 2 dl zöldségleves (kockából), só, bors, turbolyalevél.
Elkészítése: A hússzeleteket az olajban megsütjük, sóval, borssal ízesítjük, és melegen tartjuk. Az olajos serpenyőben megpirítjuk a kockákra vágott zöldségeket, ráöntjük a levest, beletesszük a turbolyát, és fedő alatt körülbelül 10 percig pároljuk. Hozzákeverjük a kefirt, ízlés szerint fűszerezzük és a hússal együtt tálaljuk. Az ételt készíthetjük szűzpecsenyéből is.
Csirkeragu rizzsel
Hozzávalók 4 személyre: 40 dkg csirkemell filé, 15 dkg sárgarépa, 15 dkg gomba, 15 dkg karfiol, 3 szál újhagyma, 10 dkg zöldpaprika, 2 gerezd fokhagyma, 20 dkg előfőzött rizs, 5 evőkanál étolaj, petrezselyem, curry, fehérbors, só
Elkészítése: A húst, a sárgarépát, paprikát felkockázzuk. A karfiolt rózsáira szed¬jük, a hagymát felkarikázzuk, a gom¬bát gerezdekre szeljük. Az egészet összeforgatjuk a finomra vágott pet¬rezselyemmel, zúzott fokhagymával, sóval, borssal. Forró olajban hirtelen átsütjük, kevés vizet öntünk alá és fedő alatt, kevergetve pároljuk. Ha elfő a leve, meleg vízzel pótoljuk. Párolás közben fűszerezzük. A kifőzött rizsből, alapzatot készítünk, arra halmozva tálaljuk.
E. 439 kcal Sz.: 46 g
Csirkeszárny kelbimbóval
Hozzávalók 4 személyre: 1 kg csirkeszárny (8 db), 0,8 kg mirelit kelbimbó, szárnyas fűszerkeverék, ételíze¬sítő, só
Elkészítése: A szárnyakat fűszerkeverékkel megszórjuk, belerakjuk egy jénai tálba, és fél deci vizet öntünk alá. Alufóliával letakarjuk és a húst puhára párol¬juk. Közben a kelbimbókat sós vízben félig megfőzzük. Amikor a hús megpuhult, levesszük a fóliát, megforgatjuk a húsokat és körberakjuk kelbim¬bóval. Visszatesszük a sütőbe, és addig sütjük, amíg a húsok pirosra sülnek. Főtt rizzsel tálaljuk.
E.: 440 kcal Sz.: 12 g
Zöldésgleves gazdagon
hozzávalók 4 főre
2 szál sárgarépa
1 szál fehérrépa
egy-két marék zöldborsó
néhány szem gomba
egy marék koktélparadicsom
1 közepes krumpli
petrezselyem
kevés olaj
só
leveskocka
levesbe való tészta
Elkészítés:
A répákat, gombákat felkockázzuk, és kevés olajon a borsóval megdinszteljük.
Felöntjük vízzel sóval és leveskockával ízesítjük.
Amikor felforrt, belerakjuk az apró kockára vágott krumplit, és amikor ez is félig megfőtt, a tésztát is beletesszük (csipetkét vagy cérnametéltet szoktam használni).
A vége felé beleszórjuk az aprított petrezselymet és a paradicsomot.
Görögdinnyés csirkesaláta
hozzávalók 4 főre
4 szelet csirkemellfilé
só
őrölt fehér bors
1 citrom
4 ek olívaolaj
50 dkg görögdinnye (héj nélkül mérve)
1 csokor bazsalikom
Elkészítés
A húst felszeleteljük. Sóval, borssal fűszerezzük. Citromlével meglocsoljuk. 10 percet állni hagyjuk.
Az olívaolajat felforrósítjuk, a citrom héjából pár szeletet beledobunk és 1-2 percig pirítjuk benne. Kivesszük belőle.
Belerakjuk a hússzeleteket és pirosra sütjük. (Fröcsögni fog a citromlé miatt, ezért érdemes lefedni egy kicsit.)
A dinnyét kimagozzuk, nagyobb kockákra vágjuk. Egy kevés citromlével meglocsoljuk.
Bazsalikomlevéllel kibélelt tálra tesszük a húst és a dinnyét.
Párolt zöldségek banánnal és currysjoghurttal
hozzávalók 4 főr
1 kis fej karfiol
1 kis fej brokkoli
5 szál sárgarépa
1 fej hagyma
1 csokor újhagyma
3 banán
5 dkg vaj
4 dl joghurt
1 csapott ek. kukoricakeményítő
só
1 tk. curry
Elkészítés:
A hagymát kockára vágjuk, a sárgarépát, újhagymát és a banánt karikára.
A brokkolit és a karfiolt rózsákra szedjük.
A vajon megpirítjuk a hagymát.
Hozzáadjuk a karikára vágott sárgarépát és a karfiolrózsákat.
Kevés víz hozzáadásával párolni kezdjük.
5 perc után hozzáadjuk a brokkolit és a banánt is.
Megsózzuk.
A joghurtot a kukoricakeményítővel elkeverjük.
Hozzákeverjük a curryt és a zöldségekre öntjük.
Rászórjuk a karikázott újhagymát.
Még egy kevés vizet adva összeforraljuk.
Mártogatós zöldségtál
hozzávalók 4 főre
paprika
sárgarépa (nyersen)
retek
kígyóuborka
cukkini
paradicsom
karfiol, kis rózsákra szedve (nyersen)
Mártogatóshoz:
natúr medve krémsajt
natúr joghurt
fokhagymasó
Elkészítés:
Az öntetet elkészítjük, és a hűtőben legalább fél órát pihentetjük, hogy összeérjenek az ízek.
Ezalatt megtisztítjuk a zöldségeket, és tálra helyezzük.
Rozmaringos sült zöldségek
hozzávalók 4 főre
1 kg krumpli
4-5 szál sárgarépa
3-4 karfiolrózsa
1-2 szál fehérrépa
2 fej lilahagyma
2 fej vöröshagyma
1 szál póréhagyma
8 gerezd fokhagyma
5 ek. olívaolaj
ételízesítő
1-2 ek. finomra vágott rozmaringlevél (ha nincs friss, akkor szárított)
só
Elkészítés:
A zöldségeket megpucoljuk, a krumplit negyedekre vágjuk, a répát, a fehérrépát felezzük és ezeket a feleket is felezzük, a karfiolt rózsáira szedjük és sós vízben félpuhára főzzük.
Míg megfő a zöldség, addig a hagymákat is megpucoljuk, a hagymafejeket negyedbe, a póréhagymát rusztikusabb darabokra vagdaljuk.
A megfőtt zöldséget jól lecsepegtetjük és tepsibe borítjuk, rászórjuk a hagymákat, a foghagymát, meglocsoljuk olívaolajjal, ételízesítővel enyhén megszórjuk, majd rozmaringot szórunk a tetejére.
Az egészet kicsit összerázogatjuk, majd sütőben (kb 200 fokon) pirosra, ropogósra sütjük.
Reform almás piskóta recept
hozzávalók:
5dkg margarin
5 dkg nádcukor
2 db tojás
1 csomag foszfátmentes sütőpor
1 csipet tengeri só
25 dkg. tönköly rétesliszt
3 dl tej
Elkészítés:
A hozzávalókat (liszt,tej kivételével) habosra keverjük, majd a lisztet és a tejet felváltva hozzákeverjük.
A tészta kétharmad részét a vajjal és liszttel kikent tortaformába helyezzük.
Meghámozott, kimagozott almaszeletekkel körberakjuk, fahéjas nádcukorral meghintjük, majd a maradék tésztával leöntjük.
200 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.
Cukkini marokkói módra
hozzávalók 4 főre
1/2 kg cukkíni (kis méretű)
1 hagyma
2 gerezd fokhagyma apróra vágva
1/4 chili apróra vágva
1/2 piros húsú paprika
1/2 ek. őrölt pirospaprika
1/2 ek. őrölt római kömény
3 ek. olívaolaj
4 ek. víz
só
bors
tálaláshoz
citromlé
koriander / petrezselyemlevél
Elkészítés
A sütőt előmelegítjük 180°C-ra.
A cukkínit hosszanti irányban négybe vágjuk, és tűzálló edénybe tesszük. Sózzuk, borsozzuk.
A hagymát felaprítjuk, és összekeverjük az alapanyagokkal. A masszát a cukkíni tetejére öntünk. A tűzálló tálat lefedjük, és 15 percig sütjük.
Keverjük át a cukkínit a szósszal, és fedő nélkül süssük további 5-10 percig, vagy amíg meg nem puhul.
Tálaláskor kevés citromlével locsoljuk meg, valamint hintsük meg korianderrel és petrezselyemmel.
Kovászos uborka
hozzávalók 4 főre
kisméretű uborka, a mennyisége az üveg méretének megfelelő
1 csokor kapor
víz
só
4 gerezd fokhagyma
1 vastag szelet fehér kenyér vagy 1 zsemle
Elkészítés :
Lábasban felteszünk vizet forralni, a víz mennyisége az üveg méretétől függ. 1 liter vízhez kimérünk 3 dkg sót, amit a vízbe teszünk, és azzal együtt forraljuk.
Az uborkát megmossuk és a két végét 2-3 cm hosszan bevágjuk. Az uborkát ezután üvegbe tesszük és beledobjuk a fokhagyma gerezdeket. Az uborka tetejére tesszük megmosott kaprot, és a kenyeret vagy a zsemlét.
A forró sós vizet merőkanál segítségével rámerjük az uborkára, úgy, hogy a folyadék a kenyeret is ellepje. Egy tányért teszünk a tetejére, és 4-5 napig kitesszük a napos teraszra.
Levesszük a tetejéről a kenyeret, az uborkákat egy dobozba áttesszük. Az uborka levét egy szűrő segítségével ráöntjük. Szerintem lehűtve a legjobb.
Egybensült kölesfasírt
hozzávalók 4 főre
200 g köles
víz
só
2 szál sárgarépa
1 szál karotta
1 közepes fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1/2 cs petrezselyemzöld
1 tk pirospaprika
1 tk borsikafű
3 ek rozsliszt
4 db tojás
Elkészítés
A kölest kétszeres mennyiségű sós vízben puhára főzzük és hagyjuk kihűlni.
2 tojást keményre főzünk, hűlni hagyjuk.
A sárgarépát és a karottát nagylyukú reszelőn lereszeljük, a vöröshagymát és a fokhagymát apróra vágjuk.
A köleshez adjuk a répaféléket és a hagymákat; pirospaprikával és borsikafűvel ízesítjük, ha szükséges sózzuk. A rozsliszttel és a másik 2 tojással közepesen lágy masszává dolgozzuk.
A kihűlt kemény tojásokat felkockázzuk és a masszába keverjük.
Kiolajozott, zsemlemorzsával kihintett formába tesszük, amit egy tepsibe teszünk, és forrásban lévő vízet öntünk alá, kb. 2 cm magasan.
Előmelegített, 200 C-os sütőben kb. 40 percig gőzöljük.
A formában hagyjuk kihűlni. Hidegen könnyebben szeletelhető.
Kapros karfiolkrém
Hozzávalók:
1 kg karfiol
1 szál zöldhagyma
1 pohár kefir
1 tojás sárgája
só
bors
2 evőkanál olaj
apróra vágott kapor
Elkészítés:
A karfiolt sós vízben megfőzzük, majd összeturmixoljuk. A kefirt, a tojássárgát, az apróra vágott zöldhagymát keverjük el, adjuk hozzá az olajat, ízesítsük sóval, borssal, majd a karfiolpüréhez keverjük. Végül hintsük meg a felaprított friss kaporral. Kenyérrel, paradicsommal, paprikával kínáljuk.
Spenótos palacsinta sült tojással töltve
Hozzávalók:
A tésztához:
1 db tojás
20 dkg liszt
só
tej
ásványvíz
pici olaj
40 dkg spenót
A töltelékhez:
4 db tojás
só
2 dl tejföl
reszelt sajt
Elkészítés:
A spenótot kicsit megpároljuk, majd összeturmixoljuk. A szokásos módon palacsintatésztát készítünk, majd hozzákeverjük a pépesített spenótot. Hagyományos módon palacsintákat sütünk belőle. A tojásokat felverjük, hozzákeverjük a tejfölt, pici sót, és rántottát sütünk belőle. Ezzel a rántottával töltjük meg a palacsintákat, majd egy jénaiba(v. tepsibe) egymás mellé helyezzük. Tetejét jól megkenjük tejföllel, és megszórjuk reszelt sajttal. Közepes hőmérsékletű sütőben szép pirosra sütjük.
Lila almasaláta
Hozzávalók 4 főre
4 db savanykás alma
40 dkg lilakáposzta
csipetnyi só
1 ek cukor
1 ek borecet
1 fej lilahagyma
Elkészítés
Az almát megtisztítjuk,a magházát eltávolítjuk, csíkokra vágjuk. A lilahagymát is megtisztítjuk és vékony csíkokra vágjuk.
A lilakáposztát vékony csíkokra vágjuk, és az almához adjuk.
A borecetet elkeverjük a sóval és a cukorral , majd beleforgatjuk az alma - hagyma - és káposzta csíkokat.
Legalább fél napra lefedve behűtjük, hogy az ízek jól összeérjenek.
Tálalás előtt újból átforgatjuk.
Sajtkrémes padlizsántekercs
Hozzávalók 4 főre
2-3 padlizsán
4-5 paradicsom
1-2 paprika
1 fej vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
1 doboz natúr krémsajt
bazsalikom
oregánó
só
bors
kb. 1 dl olaj a padlizsán átsütéséhez
Elkészítés
A padlizsánokat késsel vagy zöldséggyaluval hosszában kb. 3 mm-es szeletekre vágjuk.
Olajjal vékonyan megkenjük a szeleteket, és serpenyőben vagy grillen mindkét oldalukat átsütjük, amíg tekerhetővé puhulnak. Papírtörlőre kiszedjük, és hűlni hagyjuk.
A zöldségeket apróra vágjuk, majd (a paradicsomot lehetőleg a lédúsabb belső magrész nélkül) aprítógépben kissé pépesre aprítjuk, hozzáadjuk a fűszereket. Szitán lecsorgatjuk illetve kicsit kinyomkodjuk, mert a paradicsom sok levet ereszt.
A padlizsánszeleteket megkenjük a zöldségkrémmel, egyik végükbe teáskanálnyi krémsajtot teszünk, és feltekerjük.
Jénaiba vagy tepsibe tesszük, és sütőben átsütjük.
Brokkolis tavaszi zöldségkrémleves
Hozzávalók 6 főre
1 kisebb fej brokkoli
20 dkg kelbimbó
2-3 szál sárgarépa
1 kis fej zsenge karalábé
10 dkg zellergumó
nagy fej vöröshagyma
gerezd fokhagyma2-3 dl tejföl-tejszín feles keverék (vagy créme fraîche) - kihagyható
2 tk őrölt kömény
1 tk majoranna
1 tk pirospaprika
só
bors
Tálaláshoz:
bármilyen pirított mag
pirítós
Elkészítés
A zöldségeket előkészítjük. A brokkoli és a kelbimbó kivételével vágjuk mindet egészen apró csíkokra, darabokra, hogy ne kelljen sokáig főzni őket -itt a lényeg. A kelbimbókat vágjuk félbe.
A hagymát pirítsuk meg olajon, majd az utolsó 2 percre adjuk hozzá az átnyomott fokhagymát. Ekkor szórjuk meg fűszerekkel, de vigyázzunk, ne süssük túl, mert megkeserednek.
Keverjük hozzá az összes felaprított zöldséget, és fedő alatt pároljuk 5-10 percig. Öntsük fel annyi vízzel, amennyi ellepi, és főzzük további 10-15 percig. Nem baj, ha nem teljesen puhulnak meg.
Húzzuk le a tűzről, és botmixerrel az egészet pépesítsük. Tegyük vissza melegedni, és tegyük bele a kelbimbót. Főzzük 10 percig. Ekkor jöhet a brokkoli, kb. újabb 5 percre. Elég hamar megpuhul.
Ha ezek készen vannak, egyszerűen keverjük bele a tejszínes keveréket, de ekkor már ne forraljuk.
Tálaljuk pirítóssal és pirított magokkal.
Remélem, van köztük megfelelő!
:D
Látom nem sokan írnak, pedig bejelöltem kedvencnek a fórumot és kíváncsian vártam a jobbnál jobb recepteket. Úgy látom hiába!
Éppen tegnap kezdtem el naplóba irogatni, hogy mikor mit csinálok, hogy visszatudjam keresgélni, én is szeretem a gyorsan elkészíthető kajákat!
Én szeretem az olyanokat amiket csak össze kell dobni tepsibe és sül magától.
További ajánlott fórumok:
- Milyen gyorsan elkészíthető ételt főzhetnék ebédre?
- Mit főzzek hétköznap? (gyorsan elkészíthető ételeket várok)
- Tudnátok olyan süti recepteket írni nekem, ami gyorsan, egyszerűen elkészíthető és nem kell sütni?
- Gyorsan elkészíthető, nem krémes süti receptekre lenne szükségem!
- Mikróban elkészíthető muffin receptek
- Sziasztok, gyereknapi zsúrt rendezek ehhez keresek recepteket amik könnyen gyorsan elkészíthetők:-)))