Gyógy- és fűszernövények (beszélgetés)
Ez a fórum a következő íráshoz nyílt: Gyógy- és fűszernövények
Minden növény gyógy és fűszernövény...csak annak kell utána járni mennyit miből???
pl a kövérke....ültetni sem kell.
A citromfüvet szárítani szoktam. Mostanában kaptunk rá, hogy a friss citromfüvet összevágom, forró vízzel leöntöm, édesítem (én cukrot vagy mézet használok) és citromlevet is teszek rá. Nagyon finom, üdítő ital lesz belőle. Szoktam tenni hozzá egy kevés friss mentát is.
Én a tárkonyra és kaporra öntök annyi tiszta szeszt(etil), hogy épp ellepje majd hagyom érni, utána felöntöm ecettel. Ezt ételízesítéshez használom.
Sziasztok!
Arra kérnék tippet, hogy a citromfüvet hogyan érdemes eltenni télire, ha szeretném minél több hatóanyagát megőrizni?
Fagyasztani nem szeretném, szárítani szoktam. Olvastam citromfű szörptől, de arra utaló írást nem találtam, hogy a forralt, cukros cuccnak marad-e bármi hatóanyaga... Szerintetek?
A napos helyet szeretik, de a borsmenta nálunk nagyon árnyékos helyen van, mégis jól tűri, írtam is korábban, hogy mindent ki akart túrni, de időnként visszatérítem az eredeti helyére.
A rozmaringot védeni kell az erősebb fagytól.
A bazsalikomot kivéve mindegyik évelő, tehát olyan helyet kellene választanod, ahol évekig lehetnek.
Hűha, de jó hogy rátaláltam erre a fórumra! :) Igaz látom, jó régi. :) Amennyire időm engedi megpróbálok olvasgatni, mert most szereztem be pár fűszernövényt és jól jönne egy kis tudás. :)
Borsmenta, citromfű, zsálya, rozmaring, kakukkfű, bazsalikom. Ezek vannak. :) Teljesen tanácstalan vagyok, még azt sem tudom hol tartsam őket. Remélem találok itt hasznos információkat. :)
Köszönöm szépen a segítséget!
Nagyon örülök hogy találtam itt valakit :)
Nekem ezek még nagyon fiatalok, és egy cserépbe vannak ültetve, majd próbálom őket kordában tartani :D
A petrezselyem, a kakukkfű és a menta fagytűrő. A fiatal rozmaringot védeni kell télen. A társítással nincs gond.
A petrezselyem nem évelő, jövőre majd felmagzik, de addig is ellát levéllel.
Nálunk a menta nagyon eluralta a helyet, összefüggő szőnyeget alkot, kitúrt maga mellől lassan mindent és vészesen közeledik a medvehagymához.
Sziasztok!
Nemrég hoztam létre egy kis konyhakertet az erkélyemen.
Egy nagyobb cserépbe ültettem mentát, kakukkfüvet és metélőpetrezselymet. Jó ötlet hogy egy cserépbe vannak ültetve?
Illetve van még rozmaringom is. Képek az erkélyes naplómban.
Ezek fagytűrő növények?
szióka!
anyukámtól úgy láttam, hogy az egész tő paradicsomról kiválaszt
egy szép nagyot, azt nem szedi le, hanem az anyatövön hagyja,
amíg teljesen meg nem érik, magyarul túl érik. akkor leveszi, és
félárnyékos helyen kiszárítja egy újság papíron, ahol a leve elpárolog és csak a héj és a mag marad, megszárad, és úgy teszi el a következő évre, amit elültet, a földbe, nem baj hogy a papír reá tapadt. Remélem hasznát tudod venni.
üdvözlettel betty
Szióka!
maga a citrom, vagy a citromfa érdekel. Enni akarod, vagy
termeszteni.?????
Ha enni, akarod, a boltokban megtalálod, ha termeszteni
úgy már kissé nehezebb.-
Mediterrán növény, fagyérzékeny, Nekem van 4 éves, de még
nem virágzott. Szép kis fává nevelődött. A leveleit összemorzsolva
nagyon kellemes citrom illata van. Ki fogom várni amíg, a termésével is megörvendeztet.
üdvözlettel betty
Levélpetrezselymet, zellert, bazsalikomot és rozmaringot biztosan lehet balkonládába ültetni. A petrezselymet már el lehet vetni, mert nagyon lassan kel ki, viszont jól tűri a hideget, a fagyot is. A zeller palántát én a piacról szoktam beszerezni és nagy cserépbe teszem.
Van valahol egy táblázatom, hogy mit mivel lehet társítani, de most nincs kéznél. A petrezselyem nagyon "válogatós". Szerintem inkább külön kellene.
Legelőször úgy készítettem el a csicsókát, hogy belecsempésztem a gyümölcssalátába és nagy sikere lett.
Előtte valami konyhai újítással mellé fogtam, és akkoriban nem voltak a "fiúk" vevők a kísérletezgetéseimre, ezért kellett álcázni :)
Tavasszal kell elrakni. De szerintem most is lehet, ha nincs átfagyva a föld, mert nem érzékeny a fagyra. Én valahogy nem találom édesnek. Legutóbb úgy készítettem el, hogy sós vízben rövid ideig forraltam, majd vajon tovább sütöttem, majd petrezselyemzölddel megszórtam. Nagyon finom köret lett, és gyorsan elkészül. Annyi hátránya volt, hogy "szelesített".
Én is várom mások tapasztalatát!
Ezt mind esszük, céklalét isszuk, és salátának is kiváló, szeretjük.
Hát szükség van szintetikus vitaminokra? Ugye, hogy nincs!
A naspolyafánk sajnos kiszárad, pedig sokat termett éveken át...
Jó, hogy említitek a csicsókát. Most kaptam egy pár gumót, ezt tavasszal kell elrakni, mint a krumplit?
Recepteket, aki tud, írjon!
Olvastam róla, hogy nagyon egészséges és finom, bár édes, amit én már nemigen kedvelek, de valamivel majd visszaveszek az édes ízéből.
Akármit tudtok róla, írjatok, légyszi!