Gyerekvállalás Angliában (beszélgetés)
Hat nekem is ezzel van bajom Hogy mig nem szuletik meg a baba, es engedik, addig nagyon sokat akarok olgozni, hogy minel tobb legyen a tartalek. ha ez alapjan allapitjak meg az 1 evre szolo benefitet, az jo lesz, akkor elvileg eleg sokat fognak adni, DE ha ez alapjan itelik meg arra az idore a tobbit is, akkor mar nem biztos, hogy olyan keves, hogy kapjak is valamit. Ha visszamegyek doglozni, akkor nyilvan az akkori keresetemet nezik majd, de nekem igazabol az otthon toltott 1 ev szamit, hogy ne dobjanak ki az alberletbol, meg minden szamlat idoben tudjak befizetni, es fussa etelre, meg mindenre, ami a babanak majd kell.
egy erdekes dolgot hallottam tegnap valakitol: azt mondta, hogy ez az emlitett 139 font a legkevesebb, amit kaphatok, holott - ma is megneztem - azt irjak, hogy vagy ezt, vagy a keresetem alapjan jaro osszeget kapom, de azt, amelyik a kevesebb! Akkor most vagy az ismeros nem tudta jol, vagy eliras van a weboldalon.
Szerintetek a Job Centre Plus-ban tudnak valaszolni a kerdeseimre, vagy csak weboldalak cimeit adjak ott is? Eszembe jutott, hogy ott lehet benefitet intezni, hatha tudnak segiteni. Egyre jobban ossze vagyok zavarodva. Jo lenne, ha valaki, aki ezzel foglalkozik, meghallgatna, milyen helyzetben vagyok, es elmondana, hogy egesz konkretan mi fog tortenni...
tehat ha akarmilyen munkam van, akar tobb is, kb heti 400-500 fontot keresek a szukseges honapokon at, akkor ez alapjan szamoljak ki, hogy mennyit kapok majd az otthon toltott 1 ev alatt? Es ha majd visszamegyek dolgozni, akkor is kaphatok mindenfele benefitet, ha nem dolgozom/keresek tobbet annal, mint ami az igenyleg feltetelenek megfelel. Jol ertelmezem?
Tegnap beszeltem valakivel, aki megprobal utanajarni a dolgoknak. Dolgozott ilyen irodaban, de azota valtoztattak sokat. Remelem, megvilagisodom egy kicsit majd. :)
hat ma beszeltem valakivel, aki megadott nehany weboldalt. utanaolvastam a dolgoknak, es megprobaltam valahogy rendszerezni, hogy milyen lehetosegeim vannak.
a gov.vo.uk oldalan atneztem a benefit reszeket, a felteteleket, es ugy nezem, hogy a legkevesebb, amit csak azert igenyelhetek es kapok, mert gyerekem lesz, az kb heti £200. Ha lakastamogatast is igenyelhetek, akkor maris kicsit jobban erzem magam, de meg ezt a reszt nem neztem meg.
Ha ugynoksegnel dolgozom, akkor elvileg valamifele atlagot szamolnak az igazolando hetekre, es az alapjan fizetnek, de mivel ez joval tobb lesz, mint a £139, igy ezzel az osszeggel kell szamolnom.
koszonom a hozzaszolast. :) egy uj szerzodesem van mult het ota, de meg nem kaptam meg a masolatat. a jelenlegiben nem szerepel semmi errol, ami nem is szamit igazan, mert ugyis ott fogom hagyni a ceget.
Probaltam volna kiszamolni, hogy kb mennyit fogok kapni hetente/havonta, hogy ne erjen meglepetes, de ugy tunik, hogy mindegy, hol es mennyit dolgozom elozoleg, valamennyivel azert csak tamogat a kormany. gondolom, ha csak ezt a maternity allowance-t kapom, akkor kerhetek housing benefotet vagy valami hasonlot. Soha nem kertem az allamtol egyetlen centet sem, ezert probalok midnent ugy intezni meg idoben, hogy ezutan se kelljen, a magam erejebol tudjam megoldani majd a dolgokat.
nagyon szepen kosoznom a valaszod, vegigolvasom ezt az oldalt. Sajnos mivel idokozben koltozni szeretnek, igy az ugynokseges munkamat szeretnem megtartani, mert azzal nem esik ki ido, ugyanis csak at kell keretnem magam az uj varosba.
Egyelore meg csak az elhatarozas van meg, hogy babat vallalok, a babagyartas meg nem kezdodott el. :) Szeretnek tudni mindent, utanajarni mindennek, hogy a leheto legjobbat tudjam majd adni neki minden ertelemben, es ne legyen olyan, hogy az egyik heten egyszecsak majd nem futja pelenkara... :)
Szia! Gratulálok a babahoz. Itt mindent megtalalhatsz a statutory maternity pay-rol. [link]
Ezt fogod kapni hogyha ugyanannal a munkaltatonal dolgoztal 26 hetet a kiirt idopont (EDD: estimated due/delivery date) elotti 15. hetig.
6 hetig a fizetesed 90 szazalekat fogod kapni, utana pedig vagy a fizetesed 90 szazalekat, vagy heti 138 fontot (amelyik alacsonyabb) 33 hetig. A kovetkezo 11 het nem fizetett.
Igen, kiveheted a szabadságodat. A szabadsag az utan jar hogy hany orara vagy bejelentve. Ez benne van a szerzodesedben. Ez igaz a fix órás munkahelyekre. En az ugynoksegekkel nem vagyok tisztában, mert sokszor nulla orasdal dolgoztatnak vagy self-employed az ember. Ilyen esetekben azt hiszem nem jar statutory maternity-pay, hanem a maternity allowance jar. Azt hiszem az 138 font hetente, 39 hetig.
Igy latatlban nehez megmondani hogg neked mennyi jarna.
Van egy forum, a kismama vagyok Angliában, megtalalhatod a forumjaim kozott. Ott is erdeklodhetsz. A terhesgondozasrol kerdezz nyugodtan, szivesen valaszolok mindenre amire tudok mert epp ezt tanulom.
Kezdenem olyan kerdesekkel, amik a jelenlegi helyzetemben eleg fontosak:
1. mennyi idot kell ugyanazon a helyen dolgozni, hogy elmehessek maternity leave-re es kapjak fizetest ez ido alatt? Ugy tudom, 36 het, de ez csak kosza info...
2. mennyi %-at kapom a fizetesemnek az otthon toltott 12 honapban?
3. ervenyes ez az idotartam ugynoksegekre is vagy csak allando, fix oras munkahelyekre?
4. A 12 honaphoz hozza lehet adni szabadsagot is? Ha igen, akkor ez rendes szabadsagnak megfelelo fizetessel jar, vagy a maternity leave-nek megfelelo?