Gyámügy - láthatás (beszélgetés)
Üdv!
Én 10 éve váltam el a gyerek(12éves) apjától. 8 éve van uj felesége. Most készülök a gyámügyre hogy csökkentsék minimálisra a láthatást, ugyanis 2 hetente 3 napot tölt náluk a gyerek és mikor megérzik az első dolguk alaposan kikérdezni mindenről ami itthon történik,támadási felületet keresve. A nőt anyának kell szolitania és a telefonjába is ugy írták be a névjegyzékbe.
Meg kell köszönnie nekik mindent amit én veszek a gyereknek mondván hogy azt ők vették a gyerektartásbol(amit 1 éve megfeleztetett bírosági uton!).Továbbá azt is meg kell köszönnie hogy ételt adnak neki.
Voltam már feljelentve kiskorú veszélyeztetése miatt. Gyereknek mondják hogy anyád idegbeteg,szellemi fogyatékos megint pert fog inditani hogy nála legyen a gyerek. És ezeket mind a gyereknek mondja. Mi 8 hónapja nem beszéltünk mindent a gyerekkel közvetit. Azt is a lányomtol tudtam meg hogy majd ők mennek Írországba rokonokhoz,én rögtön mentem személyit csináltatni a gyereknek,mert annyira szar anya vagyok! 8 éve soha nem tudom mikor hozza haza láthatásról mert vasárnap akkor indulnak amikor az asszonykának megfelelő az időpont és engem sose tájékoztatnak szóval mindig itthon ülök készenlétben. Engem szapulnak folyamatosan,eddig nem tettem semmit, de most azt látom hogy ez már a gyereknek nagyon terhes dolog,megviseli keményen. Szorong indulás előtt nem lehet hozzá szolni olyan ideges. A tanulmányairol nemis kérdezik. És ezeken kivül 2 szót nem szol hozzá az apja egész láthatás alatt. Az a legszomorubb hogy én tudom hogy csak a pénz miatt akarják hogy velük éljen a gyerek. Gyermekem 4.5-ös átlagú tanulo. Mindent megkap tőlem és a páromtol(nem kinai ruhákat vásárolok neki),az apja egy zoknit nem vett neki soha. Most azzal jött haza a gyerekem hogy apa azt mondta majd menjen nyáron hozzájuk busszal(Kecskemét-Szolnok) egyedül,mert apa oda lesz dolgozni vidéken és hogy addig is találkozzon a feleséggel és annak 12 éves lányával. 6 évvel ezelőtt mikor ott volt a lányom,az apa nevelt lánya ment láthatásra az apjához és odavitték az én lányomat is arra az időre. Mit keresett ott?! És ez szerintük normális! Hozzáteszem ott a kutyáktól ótvaras lett.
Hosszan tudnék még mesélni sajnos. Én mindig a kompromisszumra törekedtem de nem ment.
Szerintetek van esélye a változtatásnak?
Itt mindenki az apukákat hibáztatja, biztos így van?
Biztos nem a bosszú vezérli az anyát? közben a gyermek szenved.
Az anyák maguknak akarják a nekik ítélt gyermeket és mindent megtesznek, hogy a gyereken keresztül álljanak bosszút, közben nem veszik észre, hogy a gyereküknek ártanak!
Na lehet szidni.......sajnos ezt látom legtöbb esetben. Még annyit nem vagyok érintett.
Azt nem értem, ha tisztában vagy vele, hogy egyszer úgyis elviheti a gyereket, - ez általában 3-éves kor - akkor miért nem hagytad a gyereknek, hogy szokja. Egy közös játszótéri séta, hinta, játszóház stb., amikor te is ott vagy. Esetleg pár percre, órára magukra hagytad volna, egyebek...
Ez most sem késő, sőt így kell kezdeni.
Ha három éves és még nem óvoda érett, esetleg kérheted az időpont kitolását, de hátrányos is lehet számodra. Ebben a korban már többnyire szobatiszták, vagy közel vannak hozzá.
Az első alkalmakat meg fogja szenvedni az apja is, a gyerek is és te is, mert nem szoktatok hozzá. Ki akartad zárni az életetekből, pedig nem lehet.
Járhatsz a gyámhatóságra, de csak magadat teszed tönkre és így a gyerek is jobban sérül.
3 eves gyerekrol van szo, nem 3 hetesrol, ugye? megertem, hogy felted, es nem akarnal elszakadni tole, de ez van. elvaltatok, az apanak is joga van latni, vele tolteni normalis idot, nem beszelve arrol, hogy a gyereknek is szuksege van az apjara. ha ilyen sokaig eltetek egyutt, gyereket vallaltatok, akkor biztos nem egy rongy ember, te sem maradtal volna vele ennyi evet es nem vallalsz vele gyereket
nem biztos, hogy rosszul lesz az utazastol, ha gyakori, megszokja. mas is tud rajta egy pelenkat cserelni, ne aggod tul
Nem vesztesz semmit, ha bemész a gyámügyre.
Nagy a valószínűsége, hogy nem sokra mész, ne táplálj nagy reményeket.
A törvény szerint kell eljárnia a gyámügyesnek is, ők sem korlátozhatják az apa jogait.
Attól, hogy ti veszekedtek, nem a gyámügyre tartozik.
Ha nem alkoholista, kábszeres, vagy pszichés beteg, nem él züllött életet, akkor miért tiltanák tovább a gyerektől?
Sőt, ilyenkor megszűnik az a láthatási állapot, hogy egy légtérben legyetek pár óráig, ami egy feszült állapot és a gyereknek sem túl jó.
Az is lényeges szempont, hogy nem is alakulhat ki normális szülő-gyerek kapcsolat, ha csak látogatható egy gyermek, 3 éves korán túl. Ezt a gyámügy is tudja. Azt is tudják, hogy a szülők szeretik elidegeníteni a gyerektől a másik szülőt és a gyerek legtöbbször ezért sérül, ezért sír és nem akar menni.
A gyereknek arra nincs igénye, amit nem ismer, nem tud. Amikor megismeri az apai körülményeket, akkor fog kiderülni, hogy mennyire érzi jól magát, vagy nem. Ez nem egyik napról a másikra fog megtörténni. Jó pár alkalom kell hozzá.
Mint az ovis beszoktatás. Első napokban sírás, ami természetes, de abba is fog maradni.
Azért írtam korábban, hogy segíts a gyereknek, ne sérüljön. Nem attól sérül, hogy az apjával lesz, hanem az átadás, elválás lesz ismeretlen a számára. Ezt csak Te tudod fokozatosan jól levezényelni, ha jót akarsz a gyereknek, még akkor is, ha abban a pillanatban borzalmasan érzed magad.
Ha pl.akadályoztatva van a szülő, (külföldön dolgozik, beteg stb.) akkor a nagyszülők kaphatják a láthatási jogot, hogy a gyerekkel a kapcsolatuk meg legyen.
Semmiképp nem lehet elvonni a gyereket a törvényes szülőjétől, családjától.
El tudom képzelni, hogy most mennyire kétségbe vagy esve, de sajnos ezt a "keresztet" nem tudod letenni. :(
Szia
Eltelt már két év. Még meg se született a fiam, már be lett adva a válás :( (nem kérem a kommenteket, hogy minek kellett a gyerek stb...előtte 8 évig voltunk együtt....nem becsúszott gyerek)
Mi van ha bemegyek a gyámügyre, hogy kérem, hogy mondjuk 6 éves korától vihesse csak el...de az "apuka" ebbe nem egyezik bele? Van esély,hogy a gyámügy mellém és a gyerek lelkivilága mellé áll?
Igen.
És ott van az Apaszív egyesület is.
A leírtakból nem úgy tűnik, hogy sok időt akar tölteni a gyerekkel. Ettől függetlenül mindenkinek meg kell adni a lehetőséget.
Elsősorban a gyermeknek, aztán az apának is.
Soha nem lehet tudni, hogy mi kerekedik ki a dologból.
Aggodalmad érthető, de a gyámügy akár telefonon is segíteni fog, hogy senki ne sérüljön.
Csak abból tudtam kiindulni, hogy eleve elutasítottad azzal, hogy "elmarad a láthatás".
De ettől ő még lehet egy piszok alak. ;)
Azt mindig meg tudjuk mondani, hogy a másiknak hogyan kellett volna reagálnia. Az a célravezető, ahogyan mi reagálunk az általunk kritizált reakcióra.
További ajánlott fórumok:
- Hol zajlik a láthatás?
- Gyerektartás fizetve, láthatás mégsincs.
- Lehet a gyermeket jogi úton kötelezni a láthatás betartására?
- Segítsetek légy szíves, gyermek láthatás témában, minden tanácsot elfogadok.
- Mit tehetek, ha anyám bírósággal fenyeget az unokái láthatása miatt?
- Ha nem fizet az ex gyerektartást, visszavonható a gyerek láthatási joga?