Gáztűzhely helyett... (beszélgetés)
A bevált szendvics-aljú fazekamban felteszem a rizst, azaz leforrázom a dupla mennyiségű vízzel, felkavarom, és a felforrás után fedőt teszek rá, leveszem 80 fokra, a fazék köré egy konyharuhát tekerek, beállítom 25 percre és kész - az nekem elég sokat számít.
És hogy nem ég rá a kifutott étel, mert csak edénnyel együtt melegít, az is fontos.
Kicsit fura, hogy eleve a gyerekzárral indul, de meg lehet szokni.
A Tillreda egy zseniális dolog, nekem is van. Kiegészítőnek, de kiváncsi is voltam, hogy milyen az indukcióson főzni, mert nem mertem volna bevállalni csak úgy a gázon főzés után, ha lecserélnénk. Végül annyira nem szerettem bele ebbe a módszerbe, maradok a gáznál.
Tűzhelyben csakis elektromosat ajánlanék és légkeveréseset. Lehet, hogy most hirtelen kevesebbet főzöl, de arra is gondolj, hogy pár év múlva esetleg ott lesznek az unokák... akkor nem biztos hogy 1-2 főzőlap és 1 minisütő jó lesz, bár mindennel lehet ügyeskedni. :) Érdemes azon is elgondolkozni, hogy hosszú távon a megbízható, keveset fogyasztó és hosszabb élettartamú készülékek érik meg. :)
Egyébként van hőlégkeverés gáztűzhelyek sütőjében is már.
És van a kombinált tűzhely, gáz sütővel és kerámialapos vagy indukciós főzőfelülettel.
Ha szoktatok kempingbe vagy nyaralóba járni, vegyetek próbaképpen egy egylapos indukcióst. Ha azzal jól kijöttök, akkor könnyebb lesz a döntés.
Pl. az Ikea Tillreda nevű lapjába még fül is van szerelve. amire rá lehet tekerni a vezetéket, és van a falra akaszthatóságra megfelelő "kulcslyuk-furat" az alján is.
Ilyenem is van, de általában egy másikat használok, ami olcsóbb is volt:
Ennek a gombjait le kell nyomni, azaz nem tudom véletlenül átállítani, és nem bolondul meg, ha ráfolyik a kifutott lé.
Forgógombos szabályzósat nem érdemes venni, minden víz abba folyik bele. Amikor kinyitottam, láttam,hogy pocsék a gyári forrasztás is.
Bocsánat, nem figyeltem!
Az enyém Hauser TOS 3510, az újabb verzió TOS 3520.
Az enyémnek nincs belső világítása, a 20-asnak sincs, azt hiszem, ennyiben a képek csalókák.
Valószínűleg az elektronika miatt.
Én két zónával eléggé pattognék, egy zónáson is kaland néha a főzés. Ha kifut a lé, akkor lekapcsolni, letörölni... ha közben egy másikon békésen rotyog valami, akkor mi van?
De rizst főzni imádok rajta. Elsőre leégettem csúfosan. Máshogy kell rajta főzni egy kicsit, és ki kell ismerni a saját edényeket.
Hármunkra is simán főztem egy zónás indukcióssal.
Most is csak olyan van, a 2-est nem használnám ki.
És annak az ára nem kétszer, hanem háromszor annyi, mint az egyesé.
Persze ha beépíthetőben gondolkodsz, az is más.
Nem azért, de én, mint írtam, 10 éve használom, és szerintem gazdaságosabb azt a kis légteret felfűteni, mint a nagy sütőét.
Nem lehet vele a konyhát felfűteni, ha akarom, se.
Beépített sütőm még nem volt, az igaz. Annál mondjuk fontos, hogy szigetelt legyen. :D
Hát, nem tudom, ezen dilemmázok,hogy elég lenne 2 es indukciós főzőlap,és egy minisütő(amit azért elég ritkán használok,nem napi szinten)...
Ha lecserélném a gáztúszhelyem,csak a sütőt tudom, h légkeveréses,felül jó a gáz...egy elektromos tűzhely miatt az áramvezetékeket is fel kéne már újítani...:(
Ezek az asztali sütők amennyivel olcsóbbak, annyival kevesebbet is érnek mint a normál beépített villanysütők. Eleve sokkal kevesebb anyagból készülnek, nincs ami tartsa és eloszlassa bennük rendesen a hőt, felfűtik az egész konyhát.
Egyszer vettem egy ilyet, aztán gyorsan vissza is vittem a boltba, inkább egy használt Pelgrim sütőt vettem ugyanannyi pénzért.
Igen, de létezik valamivel nagyobb is. Figyeld a liter-jelzést.
Az enyém Hauser, van már vagy 10 éves. Létezik nagyon hasonló, nagyobb.
Van benne forgónyárs, előfordul, hogy használom, de a felső és az alsó fűtőszál az enyémben szabadon áll, azaz nem fér egy méretes darab hús a nyársra.
Amúgy a kenyértől a kacsáit minden megsül benne, a rakottasok és a sütik is.
Nekünk is olyan van, mint Guruljkának...Hauser ha érdekel megnézem a számát.
Neten vettük, a kinti konyhában van, mert a benti tűzhely csak teakonyha.
Jövőre elköltözik a fiam is,akkorra leszünk kész a háza felújításával.Utána következik a mienk...:))
Teljes káosz van nálam tűzhelyek terén.Én még ott tartok, h gáztűzhely, gázsütővel.Na ez már nem kellene.
Anyu használt egy időben a paneljában villanytűzhelyt, utálta, sokat fogyasztott.
De mára, van kerámialapos, indukciós, beépíthető,stb...
Nem igazodom el köztük.
Addig eljutottam, hogy a régi gázos helyett veszek egy két főzőlapos indukciós főzőlapot.Sütni pedig mindenképp hőlégkeverésest szeretnék.
Guruljka, neked milyen az asztali sütőd?
Ez csak suto magaban,v kombinalt tuzhely?
Mivel kirepultek mar majdnem a gyerekeim,kisebb haztartast viszek majd.Lehet,higy veszek egy indukcios fozolapot,az eleg lesz fozni.De sutni,husokat,neha sutit ,jobb lenne a holegkevereses,a regi alulsutos gaz helyett
Olyat érdemes venni, melynek bővített a belső tere , hatalmas dolgokat lehet benne sütni, vagy 3 szinten egyszerre is. Az enyém 72 cm-es.
Minél több funkciója legyen, mind használható és megkönnyíti az életet. 12-13 alapfunkció és azon belül az alesetek. Az enyém például betáplált recepteket is tartalmaz, egy súlyautomatikával ötvözve maga dönti el, hogy mit, mennyi ideig süt.
Érdemes pirolitikus öntisztításút venni, a katalitikus olyan, mint halottnak a szentelt víz.
Keltekhez a gőzülő funkció jöhet jól, a grillt, a légkeverést, az olvasztást, a kelesztést, a sütést több szinten és egyéb funkciókat is könnyű kihasználni.
További ajánlott fórumok:
- Hogyan tisztítjátok, és mivel a gáztűzhely fekete rácsát, amin az edények vannak?
- Fekete gáztűzhelyet hogyan tisztítjátok?
- Alsósütésű gáztűzhelyben hogyan tudok kenyeret sütni?
- Mi lehet a gáztűzhely sütő részének a baja?
- Gyermekbiztonsági eszközöket keresek! 50 cm széles gáztűzhelyre szeretnék magasítót, tudja valaki hol lehet ilyet beszerezni?
- Új gáztűzhely kisebb alapterületű mint a régi. Honnan lehet fa alapzatot venni hozzá?