Alsósütésű gáztűzhelyben hogyan tudok kenyeret sütni? (tudásbázis)
sütéseim-főzéseim sk.
193-as bejegyzés - 9.old.
Persze, jól meggyúrja :)
Lehet, hogy nincs benne pont a tönköly, nem tudom. De nagyon hasonló arányokat használunk az összes lisztnél. Tönköly rétesliszt csak minimálisan több folyadékot fog felvenni, mint egy BL55 vagy BL80 liszt.
Gordonka,
ismét átolvastam az én Dagasztás Nélküli Kenyerem elkészítési módját, amit hagyományos, fokozatnélküli gázsütőben sütök.
Nem tudom, hogy mi lehet még ennél szájbarágósabb...
Kipróbáltad már?
a kérdésedre: ez másnak is gond, amit a nép egyszerűen old meg..közönséges hódfarkú cserépből lefeded az alját, és begyújtod..kiszárítod először kis lángon, aztán mehet a nagyláng..ha nincs csereped akkor próbáld padlókerámiával,vagy kisméretű téglával..így brutálisnak tűnik, de sok sütőben ez van...
namost itt kell észnél lenni, saccra kell beállítani...sajnos ez csak kisérletezéssel működik, mert gyanítom nincs
sütőhőmérőd(piacon lehet kapni)
ha egy kilós kenyeret beteszel 130 fokba, az ötven perc..
azért harminc perc után nézz rá..ha már akkor barna, vedd vissza, mert a teljes átsüléshez 50 perc kell...ha vastag héjat akarsz a 40. perc után mehet a 150 fok...
tudom hogy a hőmérsékletet nehéz kitapasztalni, de a harmadik sütésre profin vágod.
nagyanyáink is tapasztalás útján lettek kenyérsütő művészek.
sok sikert!
Sokszor használok én is tönkölylisztet. Tk tönköly réteslisztet leginkább. Az a gond az enyémmel, hogy én megdagasztani nem tudom, ezt géppel készíttetem el. A párom viszont meg is dagasztja. Ilyenkor jó meleget varázsol és minden hozzávalót jóval előtte előszed, hogy semmi se legyen hideg. (Ha gép dagasztja-keleszti, akkor ez nem számít.) Ráparancsol a családra, hogy ne nyitogassuk az ajtót, mert a huzat tönkrevágja az egészet. A lisztet egy nagy tálba szitálja ilyenkor, egy kétmaroknyi gödröt készít, oda kerül a szárított élesztő, a langyos víz és egy pici cukor. Megvárja, amíg felfut, aztán gyúrja, lefedve, meleg helyen a másfélszeresére-duplájára keleszti. Ez után formázza, kiolajozott fém formába igazítja, bevágja, még keleszti, amíg el nem éri az eredeti méretét.
A sütőbe kerül: legalulra egy kis edényben víz, fölé a formában a kenyér. Ekkor gyújtja csak meg a sütőt, max lángra teszi. Kb 10 percig tartózkodik odabenn, aztán kivesszük a vizet és a lángot levesszük 3-asra. (Hagyományos, 5 fokozatos sütőről beszélünk.) Kb 10 perc múlva 2-esre. Pirosra sütjük, sülés után átkenjük vízzel, hogy fényes legyen. Pár perc után konyharuhába bugyoláljuk.
Azért nem írtam pontos számokat, mert a párom mindig érzésre süti. Én pedig mindig kenyérsütő gép dagasztó programjával készítem a kenyértésztát és olajjal. A receptesembe írtam fel párat ezek közül. Limara egyébként tényleg szuper.
Ne kedvetlenedj el, ha nem sikerül elsőre, két liszt se egyforma, két élesztő se... De megéri, mert ahogy ráérzel, hogy milyen állagúnak kell lenni a kenyértésztának, és tudod ezeket a kis trükköket, akkor már nem rontod el. Sok sikert!
A lisztet variáld, ahogy akarod.
Az kérdés elsősorban a gázsütőre vonatkozott, én arra válaszoltam.
Sikeres kísérletezést!
Kedves Gondonka,
a "sütéseim-főzéseim sk." c. naplómban úgy emlékszem elég részletesen leírtam, hogy sütöm a kenyeret hagyományos, alsó fűtésű gázsütőben!
Ha még aktuális a kérdés, nézd meg a 193-as bejegyzésemben.
Sok sikert!
Nem a tagok között. Ő Magyarország egyik legolvasottabb bloggere, a kenyerek és kelt tészták mestere.:)
Ha tőle sütsz bármit is, sikerrel jársz.:))
További ajánlott fórumok:
- Hogyan tisztítjátok, és mivel a gáztűzhely fekete rácsát, amin az edények vannak?
- Fekete gáztűzhelyet hogyan tisztítjátok?
- Mi lehet a gáztűzhely sütő részének a baja?
- Kevés kenyeret eszem, de a bundáskenyérnek nem tudok ellenállni.
- Tudok nekem abban segíteni hogy a Zanussi gáztűzhelyek milyenek használat közben?
- Trion kenyérsütőgépnek hanyas számú programjával tudok sütni teljes kiörlésű lisztből kenyeret?