Fundamentával lakáshitelt kiváltani megéri? (beszélgetés)
Nem tudom, hogy aktuális-e valakinek a téma itt.
Jelenleg lakáskölcsönt kiváltani, talán az elmúlt 20 évben ennyire még szinte sosem érte meg.
De lássuk mit nyernek Fundamentával banki termék ellen:
- Fix kamatozás ami biztonságot ad, tudjuk mire számíthatunk, annyi marad amennyivel felvettük, nincs benne rizikófaktor.
- Állami támogatás van benne, ami szintén egy nagy összeget megint csak levesz a vállunkról.
- A fix törlesztőrészlet nem követ inflációt, így az is évről-évre könnyebbé válik, hiszen ez az éves 1-3% is nekünk dolgozik. - más pénze romlik.
Szia Szilvita,
tényleg bankja válogatja az előtörlesztési díjat,de ha az előtörlesztés 1 Millió alatt van és előtte 12 hónapig nem volt előtörlesztésed akkor nincs előtörlesztési díj.
Hm...
Én pont azért kötöttem ltp-t (nem fundamenta, hanem otp), hogy majd kiváltsam a lakáshitelem. Én úgy számoltam, hogy lesz pár év, amikor többet fizetek, de aztán nem lesz bankhitel, csak az ltp-s hitel, ami már kevesebb havi törlesztődíjjal kevesebb ideig tart és nem 20 évig...
Merthogy:
Tegyük fel, hogy fizetek egy 5 M hitelt, 25 évre, az havi 40 ezer. Mellette fizetek 2 LTP-t, + havi 40ezer. Össz. 80 ezer forint 4 éven keresztül. Aztán a 4. év után, ha lejárt az LTP, felveszem az LTP-s hitelt, és végtörlesztem a bankhitelt (lehet hogy nincs is szükség az összes felvehető ltp-s hitelre, mert ha jól emlékszem, úgy már a két LTP után 5,7 M vehető ki a tőkével együtt). Van egy végtörlesztési díj, az minden banknál más.
De! Eztán már csak az LTP-t kell tovább fizetni még 4 évig, igaz hogy 62ezret havonta a kettőre, de csak 4 évig!
Tehát 8 év alatt letudja az ember a 25 éves hitelét. És tutira nem fizetsz be annyit, mintha csak a bankhitelt fizeted. Ki lehet számolni!
Szia!
Az öcsém fundamentázik! Mindenképp azt ajánlom, hogy egy olyan emberrel beszélj személyesen, aki mindent el tud mondani! Szerintem a fundamentába pont az a jó, hogy minden fix. A szerződéskötés pillanatában aktuális dolgok érvényesek a legutolsó törlesztésig!
Hm!
És mennyi lenne a hitelkiváltás díja???
Tudod nekünk anno baromi sok volt, le sem merem írni. Kiváltottuk ltp-sre, de így utóla nem vagyok benne biztos, hogy jobban jártunk, csak az a plussz, amit akkor kaptunk nagyon jó volt más dolgokra.
Tudod ha már azt garantálják, hogy nem lesz kezelési ktg, talán.
de kérdezz csak rá, mennyi lenne a kiváltás díja, mert eléggé el vannak szálva a bankok!
Amúgy meg nem tartotik rám, nem is tudom hogy áltok anyagilag, de ha ez a havi 50000 belefér, ne váltsd ki.
Sokat bukhatsz.
A mostani ltp-et meg ha lejár, fordíthatod egy kis felújításra.
Nos.
Ha olyan a hitelkiváltás, hogy a törlesztő részlet nemcsak a kamatból, meg az ltp.-ből áll, hanem van benne már tőketörlesztés, netán garantál valami fix kamatot, akkor igen, megérheti.
De ha csupán az első 8 évben ltp. meg kamat, akkor nagyjúából ugyanott leszel.
Amúgy meg ez a 20 éves futamidő baromi sok. Itt az utolsó évek szinte csak a kamatos kamatból állnak. :(
Kértél már kalkulációkat?
További ajánlott fórumok:
- Akkor ha most szeretnék lakáshitelt felvenni ráfáztam a gazdasági káosz miatt?
- Eurós vagy Forint alapú lakáshitel?
- Válás, lakáshitel gond, tudnál segíteni?
- Fundamentával kiváltani a lakáshitelt?
- Igénybe vette már valaki a Fundamenta áthidaló kölcsönt? Megéri?
- Van itt olyan, aki a Fundamentánál vett fel lakáshitelt?