Fundamentával kiváltani a lakáshitelt? (beszélgetős fórum)
alább is, meg a másikban is leírtam, mit tehettek
Most, hogy tudom, kombinált volt, kicsit más a helyzet.
De akkor nem 322 módozat, 52 hónappal és 1.380.000.- sz.ö-vel, mert négyévesnek, havi tízezerrel, ill. húszezerrel más-más a szerz. összege.
De ez mindegy. Eldönheted, hogy csak a saját megtakarítást, vagy a lakáskölcsönt is betörlesztitek, de a havi teher nem fog számottevően javulni.
A lejárt ltp után köthetsz újat, és elkérheted az azonnali áthidaló kölcsönt, (a teljes sz.ö-t) de max. 5,2 mFt-ot kapsz, és a nyolc megtakarítási év alatt, a havi húszezer betét mellett évi 8,8% (kb. 38.600.-)kamatfelárat kell fizetned, (az összes többi járulékost más leírtam) majd 100 hónapig 33.600.- Ft-ot.
Így kb. 6,5 mFt-ot tudsz visszaadni a banknak, de a maradékot továbbra is törleszteni kell.
Add össze, mekkora az ajánlott variációkban a havi terhelés, és aszerint döntsetek, mekkora összeg fér bele a költségvetésbe...
(sajna, ha részletekben mondod el a feltételeket, akkor nem tudok megfelelő tanácsot adni... :(
nem nem.
Most járt le a 4 éves ltp a páromnak, igen és benne volt a megtakarításba. tehát ahogy írod kombinálva vettük fel.
ma kérdeztem rá az erste bankba kB az összeg Ft alapon amivel még tartozunk 8 millió. azért írtam hogy most járt le ez az ltp. és az összeget okt 31 én utalják be, igen marad 7,3 millió szóval a havi 20 ezer megtakarítással ami a bundamentánál van ott nem fogom tudni a maradék 7,3 milliót felvenni hogy lenullázzam? meg akkor ott mennyi lesz a kölcsön amit fizetni kellene? mert így kb ha nem valltjuk ki így lesz 65 ezer. ha kiváltom akkor meg ahogy írtam.
UPSZ...!!! összekevertem néhány adatot, és beírást.... :((
NEM A TI LTP-tek jár le 2011 októberben. BOCS.
DE a többi stimmel
Ne keverd bele a CHF összegeket.
Érthetőbb, ha csak a forintot számolod.
Azt írod, kb. nyolc millió a tartozásod.
Egyetlen ltp-vel nem tudod pillanatnyilag előteremteni ezt a pénzt.
A maximális szerz. összeg: 5.260.000.- Ft
Ezt havi 20.000.- Ft-al, nyolc év alatt lehet összerakni, úgy hogy a felét Te rakod össze, állami támogatással és kamataival, másik felét megkaphatod lakáskölcsönként.
Ha most a harmadik évnél tart a megtakarítás, (ahogy előzőleg írtad) és az csak HÉTSZÁZEZER forint, akkor még 7,3 mFt tartozásod marad a bank felé... Miből tudnád lenullázni?
Mit jelent az, hogy a "párodnak most utalja be" a megtakarítást? Ez csak a negyedik év után lehetséges...
Annak idején a banki hitelt ltp-vel kombinálva vettétek fel? (úgy, hogy a banknak zárolták az ltp-n gyűlő pénzt, és a banknak csak kamatokat fizettél?)
Vagy csak a banknak törlesztitek a részleteket, és mellette, függetlenül a banktól fizetitek a megtakarítást a fundamentának? (előző leveledben mintha azt írtad volna, higy 2011. októberben jár le...most akkor mit utal be a funadmenta IDÉN?)
Nem sikerült követnem a számolásodat, mert nem tudok lényeges adatokat.
Megnézem a másik topikot is, hogy oda mit írtál...
hello
az össz atrtozásom a banknak 34 732 chf kb a mai árfolyammal 8 millió.
de viszont a páromnak most utalja be a funda menta a megtakaritást ami 706786 ft igy marad 31610chf igy lenne a havi törlesztésem 65 ezer ft
de viszont ha kérjük az egéyz összeget amit beutalnak akkor marad 28635 chf
igy akkor 58 ft+ltp is fizetni kelenna ami 13110 ft tehát 71-72 ezer ft.
de a fundamenta ajálott egy olyat hogy váltsuk ki
tehát azt jelent hogy vegyük fel a max 20 ft-os befizetést igy a szerződéses összeggel ki lhet válatni a hitelt, és akkor 0 lesz a banknak, és a fundamentának törlesztek
5 évig 59610 ft-ot
majd 2,5 évig 46500at
majd 3 hónapig 26500 at aztán meg 121 hónapig 38750ft-ot
szóval nem tudom érdemes e
meg itt az összeg nem változik? jó lenne valami segitség.köszike
Kiváltani akkor érdemes, ha a Funda megtakarítás mellé járó lakáskölcsön törlesztése alacsonyabb - vagy rövidebb - terhet jelent, mint a pillanatnyi banki törlesztés. És megszabadít a devizafüggéstől, meg a kamatváltozásoktól (ami többnyire emelés)
Tehát, ha a hátralévő banki tőketartozásod jelentősen csökkenthető, vagy megszüntethető a Funda megtakarításoddal és a vele járó lakáskölcsönnel, valamint az így módosuló havi törlesztés sokkal "jobban fekszik" a költségvetésekhez, akkor érdemes!
Írj konkrét számokat, és pontosabb választ tudok írni!
Otthonteremtési program készül
„Mindenkinek lehetőséget kell biztosítani saját otthon megteremtésére" - jelentette ki Bencsik János, a 16. Lakásvásár pénteki megnyitóján. A Fidesz lakáspolitikusa a kormányra készülő pártszövetség leendő programja kapcsán közölte: az államnak részt kell vennie a lakásépítésekben és lakástámogatásokban. Ezzel egyben arra is utalt, hogy az elmúlt évek kormányai megszüntették az otthonteremtési programot, leépítették a szocpol, a fél szocpol és a kamattámogatások rendszerét. A szakpolitikus jelezte, partnerségre van szükség az otthonra vágyók, az állam és a gazdasági élet szereplői között. Bencsik János „erősödő, izmosodó" bérlakásszektort nevezett kívánatosnak, és az őszre ígérte egy „új struktúrára épülő" otthonteremtési program elindítását a leendő kormány részéről. Mint mondta, ennek két fő pillére lesz, a családi adózási rendszer bevezetése és az előtakarékosság kiemelt szerepe. Mivel a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb jelentése szerint az első negyedévben mindössze 4900 lakás kapott használatbavételi engedélyt, félő, hogy elérjük azt a szakemberek által már jelzett mélypontot, hogy 2010-ben alig húszezer új lakást adnak át. Bencsik János ezért az év végéig az újlakás-építések mintegy ötezer lakással történő felfutását ígérte. (Magyar Hírlap 7.o. Ősszel kezdődik az otthonteremtés Magyar Nemzet 11.o.)
vagy másként értékeli azt, amivel foglalkozunk... :)
Milyen lendület-megtörésre gondolsz?
Nézd, csak akkor tudsz üzletet kötni, ha...
- A vevőjelöltben már megvan a szükséglet, amit a termék, vagy szolgáltatás melyet neki kínálnak, kielégíthet.
- Többre értékeli azt az előnyt, melyet termék várhatóan nyújt neki, mint azt az árat, amibe a termék kerül.
- A vevőjelölt képes és kész is szerződéskötési döntést hozni belátható időn belül
Nos,
1. hiába, hogy szerintem benne a lakásfelújításra van meg a szükségelet, mikor neki sokkal inkább az altenatívra (vagylakás-vagyszabfel) van igény, és ez most megszünt.
2. Így már nem is értékeli annyira fel a maradék előnyt, hogy ne számítson az ár...
3. tehát azt ígéri, hogy belátható idő belül dönt - pedig nem.
Nem veszteség tehát, hanem megszűntetett versenyelőny...
Mi ezt sose titkoltuk. Mindenkinek, akivel beszéltünk elmondtuk.
Egyébként a 8 éves számláknál is csak igen kis arányban éltek a szabadfelhasználással.
A lakástakarékpénztár az lakáscélra szól. Az egy plusz engedmény volt, hogy nem kérték a lakáscélt a 8 éves megtakarításra. Ezt egyébként az EU konformizáció miatt szüntették meg. Ez ugyanis csak nálunk volt megengedve, máshol nem.
Igen, most lett volna erre lóvé, hogy nyissak egyet, de így most már nem, marad a deviza biznisz.
Szemetek hogy ezt is elvették, nem elég az életbiztosítások adókedvezménye? Pedig a 8 év utáni szabad felhasználást is mindig nagyon halkan mondták, talán ha nem lettem volna hitel és pénzügyi tanácsadó a cégnél, nem is tudtam volna róla.
pontosan, mint pl. én.
nekem már egy lejárt, most épp 3 fut
szerintem nagyon jó (volt eddig ezzel a feltétellel)
Borbelya, ha leírod, hogy mennyi a tőketartozásod, a havi törlesztőd és a hátralévő idő, akkor kiszámolom neked, mennyi megtakarítást tudsz elérni.
Az is segítség lenne, ha megmondanád mennyi az amit még a hitel mellett félre tudsz tenni. 10.000,- Ft max, vagy menne több is?
A számlanyitási díj mindig a szerződéses összeg 1 %-a. Ezt a lakástakarékpénztári törvény szabályozza. Nálunk nem szokták ezt elengedni. Az OTP-nél van ilyen akció, de apróbetűvel ott is leírják, hogy a befizetett megtakarításból levonják. Tehát el is engedik, meg nem is, mivel később mégiscsak kifizeted.
A szabad felhasználás a 8 éves számlákra már megszünt. Tehát, ha most indítod a megtakarítást, már lakáscélt kell igazolni hozzá. De ettől még nagyon-nagyon sokféle felhasználás létezik, ami belefér a lakáscélba.