Fondant bevonatú torta! (beszélgetés)
Én mindig vízzel ragasztok!
nem oldja fel, persze nem locsoljuk, hanem ecsettel kenjük meg a ragasztandót... nagyobb tárgyakat vajkrémmel...
Itt vannak a "művek":
Sziasztok, mindjart elolvasom en is a fondant bejegyzeseket.
EN most vasaroltam dr. oetkeres port, remelem bevalik..
ezen kivul, ugye a fondant nem marcipan izu?
Ha veszek gyongyoket, viragokat, mit javasoltok, mivel ragasszam oda? Cukor es citromle paszta..?
Köszi!
Margarin is jó? Én nem pillecukrosat csináltam, hanem azt a zselatin, víz, méz, porcukor, margarin változatot. A torta tölteléke tejszínhabos-pudingos lesz pedig...majd izolálom:)Ragasztáshoz nem elég, ha csak simán megvizezem picit a vékonyra nyújtott formát, amit rá akarok tenni?
Nekem egy kiló 5 deka lett az összes, de félek, hogy nem lesz elég a 28 cm-re. Fehérrel be akarom vonni, majd lila díszek az oldalára, a tetejére meg rózsák, vagy kálák, ahhoz több elmegy.
Üdv! Segítség kellene! Szombaton lagziba megyek, és fondant bevonatú tortát sütök, az imént gyúrtam be a házi nyújtható fondant recept alapján az anyagot. Egyelőre minden stimmel. Szeretném, ha nagyon-nagyon klassz lenne, de annyi negatív tapasztalatot olvastam a fondantról, hogy elbizonytalanodtam. Légyszi, gyakorlott fondant bevonatú tortakészítők, válaszoljatok pár kérdésemre.:)
28 cm átmérőjű tortaformában készült tortára elég lesz egy kiló 5 deka fondant, hogy még díszítésnek is maradjon?
Azt mondják, vajas krémet vagy lekvárt kell alá tenni, mert a tejszín nagyon oldja, nekem meg felhasználásig egy napig kell tárolnom. Vajas jó lesz? Vagy?
A hűtőben izzadni fog tortatartóban? Mit tegyek, hogy ne izzadjon meg? Milyen változásokon megy át a frigóban? Úgy akarom kivenni, ahogy betettem, nem szeretném, ha morzsálódna, lemállana, vagy bármi történne vele.
Ha fehér alapra lila díszeket teszek, szintén fondantból, akkor azoknak még véletlenül sem megy a színűk, hogy a fehér alapot elcsesszék, vagy?
Hirtelen ennyi. Köszi, köszi, köszi.
Köszi Ibi! A Hulala is jó?
Mascarpone tapasztalatom szerint is a Lidlben a legolcsóbb, legalábbis azok az üzletek körül ami nálunk van. Meg a feta sajt:)
Én este felolvasztok 10dkg étcsokit 2dl tejszínben,hűtöm,reggel felverem géppel és belekeverem a mascarponét.Tortába ezt teszem.
Most 270Ft körül lehet kapni a Lidlben.
Szerintem most karácsonykor kipróbálom! Eddig én is csak tiramisut csináltam mascarponéból, de ha abban finom, ebben is csak jó lehet!
A lányom trüffelje is isteni lett! Kár, hogy a suliba viszi:( épp csak 1-1 adott kóstolónak:)
Hát, a kerek tortán nekem is kicsit hullámos egy-egy helyen a bevonat. Rátettem díszítésnek szines máz-csíkból egy masnit, és a "szalag" oda lógott le, így eltüntettem a hullámot.
Téglalap tortánál külön raktam fel az oldalát így az egy helyen illeszkedett, és külön a tetejét ami kicsit rálógott az oldal csíkra.
Nem tudok én sem olyan szépen díszíteni mint ott a honlapon a torták, de igyekszem és minél többet csinálok annál gyakorlottabb leszek, na meg jutnak eszembe ötletek. Pl. olyan szép virágokat, meg terítő mintázatot nem tudok, szerszámom sincs hozzá de már tervben van, hogy veszek.:))
Nyami, összefutott a nyál a számban:) Ezt a krémet kipróbálom!
Lányom most csinált trüffelt, életében először, alig várom, hogy kihüljön:)
Mondtam is a napokban, nem az én időszakom jön: mikulástól húsvétig majd minden hét végén van valami családi buli tele finomságokkal:)))
Először nekem is leragadt, akkor próbálkoztam a porcukros sütőpapírral. Ha arra ragad akkor a papírt húzom a cukortésztáról és nem fordítva.
Frissen nem töredezik csak ha már száradt a maradék tortán. Ha lefeded (pl. a tortatartó tetejével) kevésbé szárad ki és kibírja míg a torta elfogy.
Az igaz, hogy nem igazi cukrász fondant de pl. a cukrászdai mignonról is sokszor törik le a máz:(
Ezt megcsináltam, szó szerint vettem a receptet, nekem nem sikerült. Leragadt, felszedéskor meg töredezett.
Tanultam belőle :)
Én csak muffinra szoktam cukormázat tenni,de szerintem tortára is jó.
Kb.20dkg porcukrot alaposan kikeverek 1 ek.forróvízzel,meg 1ek.citromlével.Mézsűrűségű legyen.Rácsorgatom,szines cukorral díszítem,nemsokára megszárad.
sziasztok!
Még nem mertem rászánni magam, de nagyon kacérkodok a gondolattal:)
Azt megmondanátok, hogy hol vesztek ételfestéket? Nekem nem sikerült eddig találni, a folyékony aromák környékén kerestem, de két közepes üzletben is hiába:(
Akkor nem csak én szenvedtem a pillecukrossal:))
Én is nagyon megörültem mikor hallottam ezt a másikat, mert én vagyok a család tortafelelőse:) Azért a pillés is szép lett de nem tudom megérte-e a sok macerát? A másik is macerás elsőre,de fele annyira! A többedik pedig már simán megy.
További ajánlott fórumok:
- Szeretnék egy tortát fondanttal beboritani, valaki tud segiteni, hogy hogy lehet szépen rátenni a fondantot? még sose csináltam ilyent
- Mi volt a neve, egy gyerekkori süteménynek, amit szerettem? Hasonlít az islerhez, kerek, lapos, de az világosbarna és kemény bevonatú volt
- Fondant torta, törik a fondant
- Marcipán bevonatú emeletes menyasszonyi tortát szeretnék. Milyen fajta tortára lehet marcipán bevonatot készíttetni?
- Cukormáz vagy fondant alá a tortánál csak a piskóta legyen, vagy a krémre is rá lehet tenni?
- Használ valaki hosszabb ideje kerámia bevonatú serpenyőt?