Fillikid bébikompról vélemények, vagy más kompok? (beszélgetős fórum)
De nem kell leszúrni, amiért megtetszett, és nem vagyok felelőtlen, amiért utánajárok a témának.
Ja, és nincs lányom. :)
Pedig szerintem felelőtlenség, mert nem tudhatja előre hogy nem okoz vele bajt. Attól hogy Nektek nem volt gond, még másnak lehet.
Különösen hogy mostanra rengeteget vizsgálták a komp hatásait, amikről 10-20 éve még semmit nem lehetett tudni.
A helyzetünkből és a szakmámból adódóan elég alaposan körbejártam a témát - különösen hogy a családban is volt komp, ott sem tudtam jobb belátásra bírni a szülőket, ott lett is probléma belőle - és az biztos, hogy soha senkinek nem fogom ajánlani a használatát. Nem fogsz tudni meggyőzni a hasznosságáról!
Hát, szerintem nagyon korai még biztosnak lenned abban, hogy a kislányod mit fog csinálni, lehet igyekezni de nincs ember a földön aki tökéletesen nevel gyereket :) Szóval szinte biztos lehetsz abban, hogy lesznek Vele harcok amikor az akaratát próbálja érvényesíteni.
A kompról: ha valamiről azt gondolom, hogy nem hasznos, vagy hogy árt, akkor mértékkel sem teszem ki a gyerekemet neki. Főleg hogy még nagyon kicsi, nem tudhatot, hogy mindig tökéletesen fog-e fejlődni. Szerintem jobb már az eéejétől hozzászoktatni magunkat és a gyermekünket is ahhoz, hogy megtaláljuk azokat a játékokat amelyek amellett hogy örömet okoznak hasznosak és értelmesek is. Persze nem mondom, hogy az elmúlt 4 évben nem fordult elő, hogy engedtem, de soha nem vettem meg olyasmit ami visszavetheti a fejlődését. Lehet hogy nekem ez azért olyan fontos, mert nagy hátrányt kellett ledolgoznunk, de épp ezért bosszant annyira amikor egészségesen a világra jött babák szülei felelőtlenek. Hidd el, sokkal nehezebb lesz korlátozni a használatát ha ott lesz a komp, mint most lemondani róla. Egyébként bármennyire tetszett Neki, mostanra tuti elfelejtette, itt nem a fél éves baba az aki nem tud lemondani...
Szerintem rangsorolni kell, mi az amiben lehet engedni és mi az amiben nem. Pl. nem engedek abból hogy egészséges cipő legyen a lábán, még akkor sem ha a rózsaszín flitteres csoda jobban tetszik Neki, de belementem pl. hogy legyenek pónijai. Mérlegelni kell, itt többen elmondtuk a véleményünket, ettől nyugodtan vedd meg a kompot, csak közben ne gondold, hogy ezzel jót teszel a gyerekednek!
Ja, és még valami:
Attól hogy árulják, még nem kell mindent megvenni. Egyébként egyre több országban a kompokon fel kell tüntetni, hogy használata ártalmas lehet a mozgásfejlődésre.
Köszi, én is valami hasonló állásponton vagyok, bár én járatni nem szeretném a kompban, csak a szőnyeggel alul, játsszon.
Meglátjuk, még megkérdezem a gyerekorvosunkat.
Szerintem is mértékkel. Tényleg a gép előtt ülés is a szem romlását okozza a sz.gép is végülis, persze, ha sokat használod, napi 20-30p nem baj...
Szerintem mértékkel mindent lehet. Mi is görnyedünk itt a gép előtt.:)
Tény hogy a babáknak a gerincének megerőltető lehet ha a bébikomban ül úgy, hogy még nem is biztos az ülése. Viszont nem értek egyet azzal, hogy kizárja a mászást. ( hangsúlyozom, mértéktartó használat mellett)Az én gyerekeim imádták amikor kicsik voltak, és mindketten másztak is, a fiam 10 hónaposan elindult, a lányom 12 hónaposan. Úgyhogy nem befolyásolja a járást sem. Mára már 13 és 11 évesek, mindketten kitűnő tanulók, úgyhogy hosszútávon sem befolyásolt semmit. Akkoriban riogattak hogy mennyire balesetveszélyes, és jöttek a betört fejű gyerek- rémtörténetek, de nekünk egy picike balesetünk sem volt, pedig ahol akkor laktunk, voltak küszöbök. A gyerek a küszöb előtt: fék, megáll, bébikomp átemel és gáz.:)
Nem akarok bíztattni senkit bébikomp vásárlására, nem létszükséglet az biztos, de ha vesztek, akkor mindenképpen tartsatok mértéket a használatával kapcsolatosan!
Egyébként ki van már találva az úgynevezett jumperoo, ami úgy néz ki mint egy bébikomp, sok játék van rajta, már 4 hónapos kortól ajánlott. ( és nyilván nagyon drága) Na mi elmentünk megézni ( mert van egy 5 hónapos babám is):), mert nagyon jópofának tűnt. Aztán végülis csalódott voltam, mert azt gondoltam hogy valami speciális dolog amiért már ilyen piciknek is ajánlják, de nem. Ugyanolyan mint egy bébikomp csak kerekek nélkül, a baba leteszi a lábujját a földre és amikor hozzáér, akkor jobbra-balra ringatózik. ( egyébként a nagyobbaknak való formája, ami a plafonra vagy ajtófélfára szerelhető szerintem kifejezetten hasznos) Na ennek a jumperoonak aztán igazán semmi értelme és ha valami káros egy ülni még nem tudó babának, na ez az!
Köszönjük, ezek vannak már.
Nem azért kell, amiket írtál, és korábbihoz írom, hogy az én gyerekem tuti nem fogja magát földhöz vágni semmiért, annál jobban lesz nevelve... :)
A cigi felnőttcucc, más szerintem, azért a babadolgok nagyon ellenőrizve vannak. Szerintem.
Köszi a véleményeket, téma lezárva. :)
A kisbabádnak még nagyon sok minden fog tetszeni, és idővel ennek hangot is ad majd! :) Lesz közte értékes dolog, de a legtöbb csillivilli vacak, amikért különböző címszók alatt a gyártók tetemes pénzeket vesznek ki a szülők zsebéből. Ezért kérlek, mindig mérlegelj! Valóban szükség van-e arra, ami éppen tetszik, vagy azért kell, mert a szomszéd gyereke már megkapta... elősegíti-e a Te gyermeked testi-értelmi-érzelmi fejlődését?! Nem státuszszimbólum-e? Kinek van rá szüksége: a gyereknek, vagy neked, hogy elmondhasd, én mindent megadtam neki...
Szóval, ha rám hallgatsz, elég egy jó minőségű játszószőnyeg vagy pléd a földre, egy biztonságos szoba, ahol eléri, ami kell neki, és semmit nem dönthet magára, hinta, labda, építőkocka, és természetesen a szülei, akik megtanítják, mit is kell kezdeni ezekkel :)
Persze, én is úgy tudtam, nem jó, de ez a szőnyeges verzió sem?...erről sehol nincs írva, vagyis nem találtam.
Csak leírom, a válaszokra milyen ...szóval hogy az ellenérvvel szemben mi az érv...értitek...én sem akarok rosszat a babámnak, csak közben nehéz lemondani róla, mert úgy tetszett Neki.
Amit most írok, semmiképp nem ellenségeskedésnek vagy kötekedésnek szánom!!!!!!!!!
Feltettél egy kérdést, amire gyakorlatilag egyöntetű választ kaptál - sok anyukától. Talán nem kellene védeni a saját álláspontod, hanem elgondolkodni azon, hogy ha már ennyien állítják ugyanazt, akkor valószínűleg nem neked van igazad.:)
Nem tudom...még olvasgatok.
De nekem is volt, tesómnak is, nem lett semmi bajunk.