Fehérje diétában, miért kell du./este megenni 1 marék mogyorót? (tudásbázis)
:)
NEm ketoncsíkozom.
Régebben Atkins diétáztam, és akkor sem ellenőrizgettem:)(1x mértem és ennyi) ..gondoltam, ha fogyok, jó "helyen" vagyok:)
A lehelletemmel nincs gond..-legalábbis nem említették:D
A 4. hozzászólásomban épp azt írtam, hogy a neve olyan megtévesztős, mint a szétválsztós. De arra is válaszoltam, hogy miért indokolt a mogyoró. De azt is elárultam, hogy jómagam is fehérjével egészítem ki még a nasi gyümölcsöt is. 1-2 kanál túró vagy mogyoró formájában. Erre fel megkaptam, hogy minek szólok bele, amiről fogalmam sincs. Ebből feltételeztem, hogy a 6. hózzászóló lelkébe gázoltam a szétválsztósról tett megjegyzéseimmel. Ezért vettem a bátorságot leírni a véleményem, miért mertem kritizálni szétválasztóst, (amiről kiderült hogy valóvan alkalmazta) és elnézést kértem a kis kitérőért. Én a szétválasztóst téveszmének tartom, és minden alkalmat megragadok felhívni rá a figyelmet.
Ami pedig a nagy mennyiségű fehérjét illeti, ennek is van értelmes felső határa. Nem kell zsírmentes testtömeg kilogrammonkénti 1.5-2 g fölé menni, még a testépítők sem fogyasztanak többet (ha nem doppingolnak). Ettől több feleslegesen terhelné a veséket. Az elenyésző CH pedig kell hogy fedezze az idegrendszer igényeit, mert máskülönben átáll ketontestek égetésére. Ezt egyes források 100g-ban határozták meg, de olvastam olyan tanulmányt is, hogy 150g alatt már fehérjékből származó aminosavakból gyárt a máj glukózt.
Ennek a diétának semmi közea 90 napos, v. szétválasztó diétához...!!!!!
Ez az eredeti fehérje diéta!
És, hogy miért az?
Mert nagy mennyiségű fehérjét viszel be a szervezetedbe, elenyésző ch-val! (mert ugye valamennyi ch. kell a szervezetnek!)
Reggel tojás: Fehérje
Délben hús: fehérje
Du./de mogyoró fehérje (alacsony ch.)-zöldségeknél ugyanez
Este a hús: ismét fehérje!!!!
Aki nem érti a lényegét, olvassa el akár a naplómban!!!! (én pl. így eszem, és remekül érzem magam, energikus vagyok, mit még soha!!!)
Úgy érzem, tartozom még egy magarázattal. (ha már sértegettem sokak 90 napos szent tehenét). Az általam tanulmányozott weblap azzal kezdődik, hogy
"...Ez a fogyókúra megváltoztatja a szervezet működését". Ebben nem hiszek, a szervezet úgy működik, ahogy Isen/természet megalotta. Nem lehet megváltóztatni. Lehet rendeltetésszerűen használni, meg lehet ellenműködni, de ez olyan mint széllel szembe pisilni.
Tegyük fel, hogy valóban sikerülne szénhidrát meg keményítő napon kihagyni a fehérjét.
Fehérjehiányos tüneteket ideollózom egy orvosi weblapról. "PEM=protein-energia malnutritio/.Soványság, testzsír elvesztése, vizenyő, következményes fertőzések, gyomor-bélgyulladás, vázizomfehérjék leépülése, nem teljes zsírsavoxidáció miatt ketontestek felszaporodása, csökkent pléazma fehérjeszínt, alsóvégtagi vizenyő, zsírmáj, cukorterhelésre rossz inzulinválasz, krómhiány, vizeletben csökkent nitrogénkiválasztás, károsodott növekedés, immunválaszok, enzim-és hormonszíntek...stb"
Fehérjére a szervezetnek folyamatosan szüksége van, hisz ez nem csak üzemanyag, hanem a szervezet építőkövei is egyben.
Szénhidrátokatlehet besorolni lassan vagy gyorsan felszívódóakra, vagy keményítős és rostos szénhidrátokra. De könyörgöm a keményítő is szénhidrát!!! És a gyümölcsök is nagyrészt!
Az ételekben (zsírok, szénhidrát, fehérje) szinte soha nem fordulnak elő tisztán, ezért nem nagyon látom módját szétválasztani. Tiszta fehérje a tojásfehérje, zsiradékok az olajak, tiszta CH pedig a cukor. Még a liszt is tartalmaz 9-11% fehérjét. Innentől kezdve nincs értelme szétválasztásról beszélni, hisz a legtöbb keményítős szénhidrát tartalmaz rengeteg növényi fehérjét is. Például szárazbab sárgaborsó mogyoró (hogy a témánához is legyen köze). Tehát lényegében csak az állati eredetű fehérjéket tudja "szétválasztani" (hús sajt tojás).Gyümölcsnap szerintem nem jut annyi zsiradék a szervezetbe, ami beindítja az epeváladék kiürülését, ami azért baj, mert besűrűsödhet, aztán epekő lehet belőle. Másrészt meg a hasnyálmirigy emésztőváladékai közös záróizmon keresztül távoznak a vékonybélbe. Nyálban lévő enzimek lebontják a CH nagy részét, a többi meg erjedésnek indul a belekben - főleg a gyüölcsnap "akármennyi" vacsijától). Ha nincs epe, nincs emésztőváladék sem (bizonyíték, hogy az emésztőrendszer nem szétválasztós üzemre lett alkotva).
Ami a fehérjék lebontását illeti, ez gyomorsavval történik. Ebben igaza van a cikknek. A gyomorsavat az epe semlegesíti, a vékonybélen semleges állapotban kell keresztülhaladnia. Az epe a zsírokból "szappant" készít, ez teszi lehetővé, hogy emészthetők legyenek.
Több féle diéta létezik, ami a zsiradék / CH aránnyal játszik, de amely a létfontosságú anyagok bevitelét korlátozza, (omega3, fehérje) az számomra csak woodoo baromság.
Nem állítom, hogy esetetekben nem értetek el a eredményeket a 90 napossal, de ez meglehetősen rögös út, sokkal járhatóbb úton ugyanúgy sikerülhetett volna. Szerinem egy olyan étrend megtalálása a nyerő, ami megterhelés nélkül folytatható életfogytiglan, nem jelent sanyargatást sem a testnek, sem a léleknek. Belefér néha egy torta vagy csoki, és nem jár bűntudattal, hogy megszegtél valamit. Én ugyan a 90napost nem próbáltam ki, csak utána néztem mikor hallottam róla. Azt hittem, találok valami élettani magyarázatot, mint az Attkins vagy a CKD leír, de itt csak logikátlan szabályok, mint vallási dogmák tömkelege fogadott. Ráadásul a "gyümölcs reggelire" garancia az egész napos ingadozó vércukorszintre, plusz megemelt gyomorsavtermelésre, aztán tényleg jöhet harc az éhséggel. Én azt vallom, hogy az éhség annak a jele, hogy enni kell. Ha mindennek ellenére több kalória megy be mint kell, akkor rossz az étrend. Az én véleményem az, hogy a 90es valószínúleg a merev és egyértelmű szabályok miatt népszerű. Nincs kegyelem, nincs "csalás". Ha elrontod, kezdheted elölről. Erős fegyelmet követel. De nem kell hozzá önállóan gondolkodni, mindent megmond előre. Ezek nélkül a vak hitre alapuló szabályok nélkül is alapkövetelmény a rendszeres étkezés, és e nélkül is ehettetek volna kilószámra zöldséget, salátákat meg miegymást. Csak egy kalóriatábla kell hozzá. Olyat nem mondtam, hogy csak izomból fogytál. 5 kg zsír leolvasztása koplalással elvisz 2 kg izmot. Alapból ez az arány. Ezért célszerűbb sporttal az izom megtartására kényszeríteni a szervezetet, hogy a megvont kalóriákat csak a zsír bánja. Koplalással fogyni majd ráérünk, ha akadozni kezd az olajellátás, és kiürülnek a multik.
Akit untattam, azoktól bocsika ezért a kis kitérőért a 90-es számú vakvágányon.
Párszor megpróbáltam utánaolvasni, aztán lépten nyomon logikai bukfencekkel találkoztam a leírásokban. Így borítoltam addig, míg valaki nem áll elő cáfolhatatlan magyarázattal.
Adj meg egy számodra megbízató forrást, aztán kommentálom. Vagy tegyük fel forddítva: [link] Ez szerinted mérvadó?
Talán mert 14% fehérje. 60% pedig zsír, de nagyon is fontos zsiradékokból áll.
Én meg azt nem értem, hogy miért "fehérje diéta" a neve? Zöldségek alig tartalmaznak fehérjét, ezért megtévesztő. Fehérjékből legjobb a folyamatos ellátás, viszont egyszerre felhasználható mennyiség meg korlátozott. Ezért célszerű még a nasi gyümölcs mellé is bevinni akár uzsonna mellé. (almához és banánhoz sem rossz ötlet enni 1-2 kanál mogyorókrémet vagy zsírszegény túrót)
(Így beleolvasva nem tűnik annak a baromságnak aminek az élettani alapjait még soha senki nem tudta nekem elmagyarázni... gyümölcsnap, mésnap szénhidrát.... valami 90 napos tortúra néven szoktam találkozni vele a fórumon)
Szóval azért a kérdés, mert nem értem, hogy mit keres ott a mogyi!
Mi a szerepe?
Semmi különös..
Reggeli fehérje+ zöldéség
Ebéd: sok zöldség, 1a. fehérhús
Uzsi: 1 marék mogyoró
Vacsi: ami az ebéd
Elalvás előtt: 1 marék mogyoró
Napközben: 3l folyadék
További ajánlott fórumok:
- Hogy tudjátok megállni hogy ne egyetek kenyeret, sütit? Ha ezeket elhagyom az már fél siker a diétában.
- 60 napig ki kell bírni - 2013. február 20-tól ki tart velem a diétában?
- Siker a diétában!!!
- Diétában mi jobb utolsó étkezésnek? Sovány túró vagy fehérjeturmix?
- 90 napos diétában fehérje napra mit visztek magatokkal enni, ha nem tudjátok se melegíteni, se hűtőbe rakni?
- Valaki tudna segíteni fehérje mentes diétában?