Fehér kenyér (éjszakai kovásszal) recept
A Fehér kenyér (éjszakai kovásszal) hozzávalói:A kovászhoz:
20 dkg BL 80 kenyérliszt (sima fehér lisztet használtam)
1 dkg élesztő
2,4 dl langyos víz
1 tk barna cukor (sima cukorral csináltam)
A kenyérhez kellett:
a kovász
40 dkg BL 80 kenyérliszt (sima fehér liszttel készült)
2 tk só
1,7 – 2,0 dl író vagy víz (én fele-fele tejet és vizet használtam)
2 ek burgonyapehely (krumplipüré port tettem bele)
bő csipet aszkorbin vagy 1/2 ek ecet 10 %-s (ecetet raktam)
A Fehér kenyér (éjszakai kovásszal) elkészítési módja:
Sütés előtti este elkészítettem a kovászt. 2 órát a konyhában hagytam, majd ment lefedve a spejzba. Sütés előtt 1 órával hoztam be. Elkészítés: A kenyérsütőbe tettem a hozzávalókat és jól kidolgoztattam. 20 percet kelesztettem, majd átgyúrtam, ismét kelt 20-30 percet. Megformáztam, sütőpapíros jénaiba tettem, kicsit kelesztettem, előmelegített sütőben sütöttem félidőig(kb. 20 perc), aztán levettem a jénai tetejét és 200 C°-n addig sütöm míg szép színe nem lesz. Mikor kivettem, lekentem vízzel és rácson hagytam kihűlni.
Képet a "Minden ami foglalkoztat..." naplóm 3905. bejegyzésében lehet megnézni.
Kategória: Kenyerek, péksütemények receptjei
A receptet beküldte: Pné Veronika, 2012. ápr. 30. 00:58
A fehér kenyér (éjszakai kovásszal) elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.