Főoldal » Receptek » Sütemények, édességek receptjei » Csokis vagy fahéjas csiga - tojás és tej nélkül recept

Csokis vagy fahéjas csiga - tojás és tej nélkül recept

A Csokis vagy fahéjas csiga - tojás és tej nélkül hozzávalói:
Csokis vagy fahéjas csiga - tojás és tej nélkül/edit-a (saját fejlesztés)

A tésztához :
-60 dkg liszt (én 50 dkg fehéret, és 10 dkg tk. tönkölylisztet használtam,vagy 25 dkg zabpehelylisztet,25 dkg finomlisztet és 10 dkg tk tönkölylisztet )
-1 tk. só
-7, 5 dkg cukor
-5 dkg élesztő
-10 dkg margarin /puha/
-2 dl növényi tej (vagy víz)
-tojás helyett:1 ek keményítő,1 ek zabliszt egy pici kurkumával színezve. Annyi vizet öntöttem hozzá, hogy olyan 2 tojásnyi "lé" legyen.(kb.1 dl) (Persze lehet rendes tejet és tojást használni,de anélkül is tökéletes.)


A Csokis vagy fahéjas csiga - tojás és tej nélkül elkészítési módja:
Az élesztőt felfuttattam a cukros „tejben”, majd a többi hozzávalóval alaposan összegyúrtam, és kelesztettem. Közbe összekevertem a tölteléket: Csokishoz:-15 dkg barna cukor (ettől jobb aromája lesz, mint a fehértől) -2 ek kakaó (én karobot használtam) -2 ek. liszt -15 dkg margarin, olvasztva A fahéjas töltelékhez : -15 dkg barna cukor, -2 ek. fahéj -2 ek. liszt -15 dkg margarin, olvasztva Mikor a tészta megkelt átgyúrtam, majd kb. fél centi vastagra nyújtottam. Megkentem a töltelék 2/3-ad részével (amit ha megdermedt tegyünk melegvízbe),feltekertem és 3-4 cm-es darabokra vágtam. Nekem 15 tekercsem lett, ami pont belefért egy nagy gáztepsibe, amit előtte margarinnal kikentem és liszttel beszórtam. Rákentem a tetejükre a maradék tölteléket. A tepsiben tovább kelesztettem a csigákat (a sütő ajtaján), amíg már majdnem összeértek (fél óra). Ekkor előmelegített sütőben, közepes hőfokon 20 percig sütöttem. A sütőbe alulra egy edénykébe tegyünk egy kis vizet, a gőzös sütő jót tesz a kelt tésztának. Finom puha lett, és nagyon csokis.:))

Most kókuszosra csináltam (vízzel kelesztettem az élesztőt),itt pontos töltelék mennyiségeket nem tudok írni,mert saccra tettem:kb. 10 dkg barnacukrot,10 dkg fehér cukrot 2-3 ek kókuszreszelékkel "összedaráltam",hogy ne ropogjon a cukor.Belekevertem 2 ek liszetet és az egészet összekeveretem 20 dkg olvasztott margarinnal.Rákentem a tésztára egy részét,de kétfelől tekertem fel. Középen találkoztak, ott elvágtam, így 2 rudam lett, ezekből kisebb csigák lettek. Tetejére a maradék töltelék került.
Sütés a fent leírtak alapján. Ez is nagyon finom lett, érdemes kipróbálni.:)(A férjem nem szereti a kókuszos sütiket, de ezt ő is díjazta.:)
Lehet készíteni diósan, csokis kókuszosan is, ill.sósan, pl.kolbászos töltelékkel.:)


Kategória: Sütemények, édességek receptjei


A csokis vagy fahéjas csiga - tojás és tej nélkül elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.

Ha ez a recept tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook