Kelt rétes recept

Elkészítési idő 90 perc

A Kelt rétes hozzávalói:
Tésztához:
80-90dkg liszt
5-6dkg élesztő
kb.3dltej
1tojás
Diónyi zsír
1 evő kanál étolaj
csipet só
reszelt citromhéj
Töltelék:
darás-tejfölöshöz: 1 pohár tejföl,cukor ízlés szerint,2-3 kanál búzadara, mazsola 1 tojás(elhagyható a tojás)
Kakaós: kakaópor és cukor ízélés szerint
Fahéjas: faféj és cukor


A Kelt rétes elkészítési módja:
Az élesztőt kevés cukros tejben felfuttatjuk, a lisztet tálba tesszük beleteszünk egy csipet sót,egy kis reszelt citromhéjat,ossze keverjük majd bele az élesztő, a tojás, az étolaj és a zsírt kicsit megolvasztom és úgy teszem bele,( de nem muszály)majd annyi tej,hogy jól dagasztható legyen. Kidagasztom és legalább fél órát pihentetem.Majd deszkán három-négy felé veszem, attól függően,hogy hányat akarok csinálni.Terítőre asztalra teszem amnit előzőleg kicsit megliszteztem és elkezdem nyújtani, finoman húzni.Mikor kinyújtottam, (óvatosan,hogy ne szakadjon) meglocsolom egy kis olajjal vagy olvasztott zsírral,jöhet rá a töltelék.A tejfölbe bele a búzadara, tojás, cukor, ezt kikeverem majd a tésztára hintem és rászórom a mazsolát.Egyirányba feltekerem és kiolajozott vagy zsírozott tepsibe még kb fél órát kelesztem.Majd megkenem tojással és sütöm jól előmelegített sütőben, közepes fokozaton. Lehet csinálni sok félét,a családomnak ez a darás-tejfölös a kedvence!!! Kakaós, fahéjas, mákos,meggyes-mákos, diós, Mindenkinek jó étvágyat!!!

Mindíg locsoljuk meg a tésztát olajjal a töltelék rászórása előtt...
Ha olyat csinálunk ami sok cukorral készül, kakaós, fahéjas, azt rögtön kisülés után vegyük ki a tepsiből gyúró deszkára mert az olvadt cukorba beleragad ahogy hül és nem tudjuk szépen kiszedni.Én nem szoktam megszórni porcukorral de aki szereti megszórhatja.Én ebből a tésztából szoktam csinálni buktát is, nagyon finom..A hozzávalókat nem szoktam pontosan kidekázni csak találomra..


Kategória: Sütemények, édességek receptjei


A kelt rétes elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.

Ha ez a recept tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook