Fehér gyümölcskenyér recept
A Fehér gyümölcskenyér hozzávalói:6 dk mazsola,
6 dk dió,
6 dj asztal gyümölcs,
12 dk margarin,
1 cs van.cukor,
4 ek rum,
6 tojás fehérje,
18 dk liszt,
pici só,
1 citrom héja,
12 dk cukor
A Fehér gyümölcskenyér elkészítési módja:
A mazsolát összekeverjük a rummal, lefedjük, a diót durvára, az aszalt gyümölcsöt apróra vágjuk. 12 dk vajat v margarint felolvasztunk, diónyi vajjal kikenjük és liszttel beszórunk 1 1,2-1,3 l-es őzgerincformát A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A fehérjéket egy csipet sóval kemény habbá verjük, apránként beleszórjuk a cukrot és a van.cukrot, majd tömör fényes habbá verjük. A mazsolát leszűrjük, megszórjuk kevés, a teljes mennyiségból elvett liszttel, majd hozzáadjuk az aszalt gyümölcsöt is. A maradék lisztben elkeverjük a reszelt citromhéjat, a diót, majd óvatosan, több részletben beleforgatjuk a habba. Hozzáadjuk a mazsolát-barackot a liszttel együtt, végül az olvasztott zsiradékot. Ettől egy kicsit összeesik, nem baj. Majd a rumot, amiben a mazsola ázott. A masszát a formába öntjük, majd a forma alját az asztalhoz ütögetjük, hogy ne legyen benne légbuborék. Középső bordamagasságon 45-50 percig sütjük, 10 percig a formában pihentetjük, majd rácsra borítva hagyjuk kihűlni. Meg lehet szórni porcukorral (sztem felesleges) savanykás dzsem is illik hozzá. Jó étvágyat!
Ezt a sütit akkor szoktam készíteni, amikor - szintén a receptek között megtalálható - csodasajtosat sütöm, mert abból mindig 2 adagot készítek, és így pont 6 tojásfehérje marad ki, ide pedig pont annyi kell.
Kategória: Sütemények, édességek receptjei
A receptet beküldte: Tejespite, 2013. jan. 1. 16:29
A fehér gyümölcskenyér elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.