Fasírt - fortélyok (beszélgetés)
Sziasztok!
Épp most sütök Stefániát, vagyis ilyen tojással töltött rúdfasirtot őzgerincformában. Most ott tartok, hogy alufólia alatt sütöm 4-esen 40 perce. Első ilyen kotyvasztásom, az illata szuper és nyersen az íze is elég jó volt, úgyhogy nem kéne elrontani. :) Bár kicsit megtöltöttem a formát, így csöpög belőle az olaj, alá kellett tennem egy nagy tepsit, az alatta lévő rácsra.
Kérdés: honnan tudom, hogy készen van? Attól félek, hogy a teteje jónak tűnik majd, a belseje meg még nyers. Ezt lehet ellenőrizni anélkül, hogy kiszedném a formából? Vagy kívülről ez látszik...? Vagy tűpróba vagy mittudomén... Valami ötlet? :)
szia..
Én a stefániát úgy szoktam,hogy két csík alufóliát letépek ,úgy teszem össze őket,hogy fedje egyik a másikat ,megkenem olajjal és erre lapítom ki az alapanyagot,majd vagy 4-5 tojást ráreszelek,most csináltam olyat,hogy tettem bele virslit ,meg persze reszeltem bele tojást és szépen az alufóliával felgöngyölöm,majd szépen elsimítom rajta a fóliát.beteszem tepsibe,megszurkálom villával a tetejét egy pár helyen és öntök rá egy kis olajat.Így sül meg.szoktam olyat csinálni,hoyg mikor úgy gondolom,hogy majdnem jó,akkor óvatosan lehúzom a tetejéről az alufóliát és egy kicsikét visszateszem sülni,hogy így piruljon egy csöppet.,de nem szükséges enélkül is szépen megsül.mikor kész van,kiteszem vágódeszkára és leszedegetem az alufóliát még azon melegen.Nem szárad ki..Anyukám is így csinálja.Most szilveszterre két rudat sütöttem ,jó lett.
Csak vigyazzatok a szodabikarbona hasznalataval az etelekben a vitaminokat semlegesiti es hat azokra van a legnagyobb szuksegunk. egyebkent a ler hasznalata a legjobb dolog egezsegunk erdekeben.
Tudatos etkezes szoktam mondani a csaladomnak !!!
En az egybensult fasirozottat szoktam tobbet csinalni,mert nem kell annyiszor ra nezni,mint a gombocosra.Ugy csinalom,ahogy a tobbiek,csak amikor teglalap alakura formazom a hus masszat,akkor a kovetkezovel toltom meg.Probaljatok meg,nagy sikeretek lesz vele.
2-3 fej voroshagymat megdinsztelek,es 4-5 felvert tojast ontok hozza,/hagymas tojas/,ezzel toltom meg,feltekerem,es megsutom,nagyon izletes,es mutatos is.
Szia!
A főtt és ledarált gombát ajánlom.
hát nem is tudom, de a zabpehely is szénhidrát... nem akarnám keverni a kettőt
egyébként csak simán tojással sem esik szét
En tejbe aztatott zsemlet teszek bele, es nagyon forro olajban sutom ki.
Amitol meg ropogos es megis kevesbe olajos, az a pici gomboc....mivel gyorsan megpirul, nincs 'ideje' megszivni olajjal magat.
Leírom ahogy én csinálom, kifogástalan szokott lenni általában :)
0,5 kg darált hús
2 vízbe áztatott és finyomkodott zsemle
2 tojás
1 fej vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
pirospaprika, só, bors, köménymag, zöldpetrezselyem ízlés szerint.
Én ezt szoktam egybe és pogácsába is kisütni. Az elsőt minimálos olajjal kikent tepsibe teszem, a tetejét zsemlemorzsával megszórom, a pogácsákat bő olajban, zsemlemorzsába forgatva sütöm. Az egybe fasírozott kb. 1 óra közepes lángon, a pogácsa olyan 6-8 perc oldalanként.
sziasztok
jó, hogy előkerült a téma, mert én is kíváncsi lennék egy-két dologra fasirtügyebn (én a gombócosra gondolok, nem a stefániára)
- én diétásan szoktam csinálni, nem teszek bele kenyeret vagy zsömlét, csak tojás, meg maga a hús, nem esik szét, de jó lenne valami, ami még "gömbölyíti", tömörebbé teszi, de nem hizlal
- hogy sütitek? nekem sokszor odaég, de belül meg picit rózsaszín marad
- meddig tartható el a hűtőben? és sütés után érdemes-e lefagyasztani?
köszi
Persze!
Na,ha stefániát csinálok,akkor szalonnából kakastarélyt rakok rá,és fogpiszkálóval rászúrom.
Fóliát teszek rá,és majd egy órát 4-es gázsütőn sütöm.
Az uccsó negyed órában leveszem a fóliát!
Rögtön kiveszem a tepsiből,hogy ne szívja vissza a zsírt.
Csak ha stefániát csinálok,akkor rakom tepsibe.
Arra gondoltál?
Ha sütőben sütöm,a tetejét kiszárítja,az alja meg csöpög a zsírtól.
Nem sütöm többet sütőben!:)