Farfekvés=császármetszés ugye nem? (beszélgetés)
Bár régi fórum, gondolom azóta megoldódott a probléma. :D
Volt a kórházban egy nő, mikor szültem. Neki azt mondták, hogy ha az előző gyereket, aki 4 kgos volt simán meg tudta szülni, akkor egy 2kgosat farosan megtud szülni simát. Megtudta. teljesen összetört a gyerek. Rossz volt ránézni a babára :S Valami történhetett a csípőjével is , ugyanis a baba L alakban feküdt, teljesen nyújtott lábakkal,szóval a törzs és a lába merőlegesen voltak egymással. Egy szobába voltam velük, mikor jött a gyerekorvos szólt az anyuka hogy elég természetellenesen feszik a baba,és csak annyi volt a válasz, hogy majd 6 hetesen lesz csípőszűrés és majd ott megmondják mi a teendő. Szóval le se sz*ták. Azt nem tudom hogy a zárójelentésbe ezeket feljegyezték, de mindig azon gondolkodom, hogyha későbbiekben kiderül, hogy valami végleges károsodást szenvedett a kicsi, még perelni vagy csak szóvá tenni se fogják tudni, hisz a doki mindig rendbe találta kicsit. Pedig én láttam, hogy valami nagyon nem stimmelt a kicsivel. Sajnos azóta nem tudok róluk semmit, mióta elhagyták a kórházat, de szoktam rájuk gondolni.
Én a császárra szavazok ez esetben, mert több az előnye mint a hártánya.
Nekem azt mondták a nagymamáim hogy tegyek apró pénzt a zsebembe és csörgessem.Nem tudom hogy e miatt e de a 32 héten Fancsi megfordult.Nagyon fájt, éjszaka volt és úgy éreztem hogy szétszakad a hasam, láttam hogy megpróbál megfordulni.Mondtam is ha most nem fordult akkor nem fog mert már nem tud.
Ha más "baj nincs" és egészséges volt a terhesség, meg lehet szülni hüvelyi úton is, csak a farfekvés, nem kizáró ok!!
Kórháza válogatja, meg orvos!!
Ha nincs semmi egyéb rendellemesség meg lehet szülni hüvelyi úton a farfekvéses babákat is. Ilyenkor célszerű olyan szülészetet választani, olyan orvost, akinek van benne gyakorlata.
Az olyan statisztikák, amik azt mutatják, hogy több bajuk lesz a császáros babáknak hamisak lehetnek, hiszen császárral több koraszülött születik, és anyai betegség miatt is szoktak császározni. Tehát, ne aggódjon, akinek csak forgási rendellenesség miatt császároznak, nem lesz betegesebb a babája. És nem lesz kevesebb inger, majd megölelgeti az anyuka, ha megszületett.
Csak olvastam a módszerről, de szerencsére nem volt szükségem rá (egyéb, vajúdást nehezítő elhelyezkedések korigálására is ajánlották):
Térdelő könyöklő helyzet akár óránként is 10-20 perc.
Első baba?
Sziasztok! Az én kisfiam is farfekvéses volt,és esze ágában sem volt hogy megforduljon.Császároztak.
És hogy miért nem fordult meg? Utólag kiderült. A két bordám közé be volt szorulva a feje. Ha meg is akart volna fordulni,biztosan nem tudott volna a bordák miatt.
Ezt a módszert egy orvosi fórumon találtam. Nemrég megírtam valakinek, aki nem sokkal szülés előtt sikeresen meg is fordította vele a farfekvéses babáját, aki azóta rendben meg is született. Próbálja ki az ismerősöd, hátha neki is beválik! Szorítok neki!
Kérdés:
Gyermekünk farfekvéses helyzetben helyezkedik el, kérdésem az lenne, hogy létezik-e módszer amivel "rávehető", hogy megforduljon, illetve, ha a szülés ebben a helyzetben indul meg, milyen komplikációk adódhatnak?
Válasz:
Kérdés, a terhesség melyik szakaszában jár. A harmincadik hét előtt a farfekvés a magzat természetes állapota, általában a hetedik hónap során fordul csak fejvégű helyzetbe.
A megfordulás egyébként a fájások megindulásáig elvben bármikor bekövetkezhet, bár a szülés idejéhez közeledve ennek valószínűsége csökken. Nevezetesen azért, mert a baba "belenő" a méhűrbe, azaz a teljes térfogathoz képest a baba és a magzatvíz aránya egyre jobban a baba javára tolódik el; a legvégén a magzatvíz ténylegesen csökken is.
Dédanyám, aki falusi körzeti bába volt, azt ajánlotta a kismamának, hogy egy takarót hengerré csavarva (kb. 10 cm) a vesék magasságában helyezze a gerince alá és így feküdjön hanyatt 5-10 percen át. Érezni fogja, hogy a baba mozgásai erőteljesebbé válnak ezalatt. A módszert naponta ismételgetve nem egyszer sikerült rábírni a "kis zsiványt" a helyes irányra.
Ha a szülés farfekvésben indul meg, megnő a valószínűsége a műtétes szülésnek, főleg, ha első terhességről van szó.
Dr. Nagy László
Ajaj hol élsz te???
Ezek a kutatási eredmények őskövületek.Na mindegy....csak ne rémiztgessük a császár előtt álló kismamikat:)
Belenéztem néhány összegzésbe, a hüvelyi úton való szülést ölelésnek értelmezi. Meg arról ír, hogy a kórházakban a babákat azonnal elviszik, nincs szemkontaktus, bőrkontaktus, altatásban végzik a műtétet stb.
Aztán megnéztem, hogy mikor született. 1905-ben. A fentiekből arra következtetek, hogy nem az elmúlt 10 év születéseit vizsgálta, hanem inkább az 50-70-es évekét. Ami persze nem kisebbíti érdemeit. Csak manapság más a helyzet, amit már nem volt alkalma megismerni, elemezni.
Nyilván nem véletlen (de nem is az ő egyedüli érdeme), hogy manapság pont az általa (is) megjelölt kérdések terén történtek a legnagyobb változások/előrelépések a császármetszések kivitelezésének folyamatában.
Milyen stimulációról beszél a bőrrel kapcsolatban? Mert a császár után ugyanolyan kontaktus van a baba és mama között, mint a hüvelyi szülés után.
Mikor és hol tanulmányozta ezeket az újszülötteket és főleg, mennyit?
Szia!
A húgom szült idén áprilisban.Itt is az volt a gond,hogy a baba nem feküdt be fejjel lefelé,de még farral sem.Császározni kellett:(
Egy bnőm viszont 10 évvel ezelőtt farosan szülte meg a kislányát,hüvelyi szüléssel.Kemény volt,de minden rendben volt velük.
Hogyan lehet rávenni a babát,hogy beforduljon rendesen?Nem tudom!Talán sokat kell beszélni hozzá,kérni,könyörögni,hogy legyen olyan jó baba és segítesen az anyujának:)
Azért így ismeretlenül is szorítok nekik!
További ajánlott fórumok:
- A ducikat is elveszik, ugye?
- Ezt a csávót Magyarországon 100-ból 98 nő felfalná ugye?
- 2 éves korú gyermeknek szoktál adni Bolero italporból készült italt? Ugyebár édesítőszerrel készült...
- Sikerült megfordítanod farfekvéses babádat? Ha igen hogyan?
- 22 hetes magzat - farfekvés és mozgás
- A farfekvéses baba később áll fel esetleg később is indul el járni?