Fahéjas-köményes mór csirke fűszeres mandulával töltött spanyol sült körtével recept
A Fahéjas-köményes mór csirke fűszeres mandulával töltött spanyol sült körtével hozzávalói:Hozzávalók a csirkéhez:
(3-4 személynek)
2 közepes fej hagyma (nálam most éppen lila), finomra aprítva
3 gerezd fokhagyma, finomra aprítva
3-4cm friss, hámozott gyömbér, reszelve
1 ek nádcukor (eeredetileg méz)
2 db nagy csirkemell (azaz 4 db fél, kb 1 kg), filézve, egyben
1-2 ek őrölt római kömény
só, bors
olívaolaj
2-3 fahéjrúd (én kb 2 db 7 cm hosszú, kövér darabot használtam)
kb. 150-200 ml hús alaplé
1 marék korianderzöld, finomra aprítva
Fűszeres mandulával töltött spanyol sült körte
Hozzávalók:
6 db szép körte
1/4 cup mazsola megmosva, áztatva (opcionális)
1/2 cup kenyérmorzsa
2 gerezd fokhagyma, felaprítva
100g blansírozott mandula
1 kis marék petrezselyem
só, bors
¼ cup húslé (vagy kevés olívaolaj)
A Fahéjas-köményes mór csirke fűszeres mandulával töltött spanyol sült körtével elkészítési módja:
Csirke elkészítése: A csirkemelleket bedörzsölöm egy-egy bő csipet őrölt köménnyel, sóval, borssal. Kb 3 ek., közepes hőmérsékleten felhevített olajra dobom a fahéjdarabokat, majd ebben pirítom át a húst. Ha minden oldala jól átsült a csirkének, kivesszük a tálból. (kb. 5-7 perc) Öntök a serpenyőbe még egy kevés olajat, és a hagymát, fokhagymát és gyömbért pirítani kezdem. Ha a hagyma kezd megpuhulni, hozzáadom a nádcukrot is. Kb még egy percig pirítom, majd visszateszem a csirkehúst a serpenyőbe, jól átforgatom. Hozzáadom a húslét (először csak 150 ml, ha útközben elfőne, akkor pótoljuk a végén), és fedő alatt, kb. 25-35 perc alatt puhára főzöm (ha túl leves lenne a szósz, utolsó pár percben fedő nélkül) Míg a csirke fő, a körtéket félbe vágom, gyümölcsvájóval kibelezem. A körték kivájt húsát félidőben a húshoz adom. Ha kész a csirke, egy marék finomra aprított korianderrel ízesítem. (ha kell, sózom) Fűszeres mandulával töltött spanyol sült körte Elkészítés: A mandulát megpirítom, majd robotépben finomra darálom. Hozzáadom a fokhagymát is, majd a zsemlemorzsát, legvégén a húslét (vagy olívaolajat), és szükség esetén kevés sót. A finomra vágott petrezselymet (ill az opcionális mazsolát) ebbe a kész masszába keverem bele. A körtéket félbe vágom, kibelezem (a körtehúst a húshoz adom). Serpenyőben vajat olvasztok (közepesen erős fokozat), és a körtéket fejjel lefelé fektetve, pár perc alatt aranyos színűre pirítom. Egy tűzálló tálat kivajazok, ráültetem a körtéket, immáron hassal felfelé, és a mélyedésekbe kanalazom a mandulás tölteléket. A körtekosarakra egy-egy kis darab vajat is ültetek, majd 180 fokos sütőben 30-40 perc alatt, a körte fajtájának és egyéni ízlésnek megfelelő puhaságúra sütöm (utolsó pár percben a tetejét még pirítom egy picit).
Kategória: Húsételek receptjei
A receptet beküldte: mese, 2011. szept. 25. 17:16
A fahéjas-köményes mór csirke fűszeres mandulával töltött spanyol sült körtével elkészítési módja és hozzávalói.