Fagyi házilag - receptekkel!
Ideális házi fagyit csinálni akkor is, ha valaki a családban vagy a baráti körben vegán, allergiás vagy ételintoleranciában szenved. Nekik eleve korlátozott a lehetőségük, ha ezzel a hűtött édességgel szeretnék kényeztetni magukat, nem tudnak minden sarki cukrászdában vásárolni, ezért külön értékelik, ha mégis ilyen finomsághoz jutnak.
Az elkészítés egyik legegyszerűbb módja, ha gyümölcslevet vagy egész gyümölcsöt teszünk a fagyasztóba. Ezután joghurttal, tejjel vagy növényi itallal pépesítjük és készen is vagyunk.
Ezen kívül még egy tipp: a tejszínt, tejet vagy kókusztejet összekeverjük, ízesítjük más hozzávalókkal és időnként megkeverve a fagyasztóban lefagyasztjuk. Így is tökéletes fagylaltot kapunk. Ehhez használhatunk banánt vagy avokádót is.
Ez a kettő a leggyorsabb módja a házikészítésű fagylalt elkészítésének. Vannak azonban kissé bonyolultabbak, amelyeket kipróbálhatsz.
Egyes számú: főzött házi fagyi
Hozzávalók:
2 egész fahéjrúd
4 evőkanál vaj
1 liter sovány tej
6 tojássárgája
270 g cukor
A tejet lassú tűzön forraljuk fel, majd adjuk hozzá a fahéjrudakat. A tojássárgáját külön tálban keverjük habosra és csomómentesre a vajjal és a cukorral együtt. A kapott krémkeveréket apránként hozzáadjuk a tejhez és megállás nélkül keverjük! Amikor besűrűsödik és krémes állagot kap, vegyük le a tűzről! A tartalmát öntsük formába és tegyük a fagyasztóba! Egy óra elteltével keverjük meg a fagylaltot, hogy ne egy nagy tömbbe fagyjon meg és finom kristályos textúrát kapjon, majd tegyük újra vissza. Ismételjük meg ezt az eljárást az első 3-4 órában óránként.
Ez egy alap főzött fagyi, amit vaníliásan, csokisan vagy bármely más ízben el tudsz készíteni.
Kettes számú: a joghurtos fagylalt
Ezt a krémes és egyszerű fagylaltot otthon is elkészítheted azokkal az ízekkel, amiket a legjobban szeretsz.
Hozzávalók
575 gramm görög joghurt (cukor nélküli)
30 gramm méz
1 teáskanál vanília kivonat
A joghurtokat egy edényben keverjük össze a mézzel és a vaníliával, amíg sűrű és homogén krémet nem kapunk. Ezután egyszerűen fagyasszuk le. Ha van kéznél pálcikás jégkrém készítő formád, akkor egyszerűen abban. Ha tálban teszed a hűtőbe, akkor óránként egy kicsit meg kell keverni, míg eléri a kívánt állagot.
Hármas számú: banános mogyoró fagyi
Semmi sem egyszerűbb és gyorsabb, mint ebből a gyümölcsből fagylaltot készíteni. Nemcsak tökéletes állagot kapsz, de ez az egyik legegészségesebb alternatíva a házi fagylalt készítéséhez.
Hozzávalók
2 nagy banán
20 gramm mogyoróvaj
Készítmény
Kezdésként hámozzuk meg a banánt, és vágjuk szeletekre. Tedd a fagyasztóba legalább 2 órára.
Ha kellően megfagyott, turmixold össze! Amikor már krémes állagot kapunk, hozzáadjuk a mogyoróvajat és újra jól megkeverjük. Tálalásra kész, de vissza is rakhatod a fagyasztóba, hogy kicsit jobban megszilárduljon.
A recept elkészítéséhez ajánlatos nagyon érett, puha tapintású banánt használni. Így édesebb és aromásabb lesz a fagyi. Bármi mással tudod ízesíteni a banánt, nagyon jó alapanyag.
Négyes számú finomság: dinnyefagyi
Ez az isteni finom nyári gyümölcs már eleve édes, könnyű és frissítő. Ha még nem próbáltad, itt az idő: ugyanis fogyasztható fagylalt formájában is!
Hozzávalók
1 kiló dinnye
50 ml víz
3 jégkocka
Citromlé
Néhány mentalevél
Magozd ki a dinnyét és vágd fel kockákra, majd fél órára tedd a fagyasztóba! A már megfagyott dinnyét aprítógépben a vízzel együtt összeturmixoljuk. Hozzáadjuk a citromlevet és a mentaleveleket, még egyszer az egészet jól összekeverjük. Ezután tedd be a fagyasztóba, és hagyd hűlni legalább 4 órán keresztül. Óránként javasolt kivenni és megkeverni, nehogy kikristályosodjon.
Ötös számú: házi eperfagylalt
Az eperfagylalt mindenki kedvence, elkészítéséhez a következő hozzávalókra van szükség:
200 gramm eper
170 gramm sűrített tej
2 natúr vagy epres joghurt
Az epret megtisztítjuk és feldaraboljuk. Turmixgépben a joghurttal együtt csomómentes keverékké dolgozzuk. Ezután apránként hozzá kell adni a sűrített tejet. Keverjük össze újra, hogy homogén legyen. Ezután tegyük a tálat a fagyasztóba 2-3 órára. Ha ez az idő letelt, keverjük újra a keveréket a mixerrel. Ezt a folyamatot körülbelül háromszor kell megismételni a tökéletes fagyihoz. 6 óra elteltével a folyamat kész. Tejszínhabbal, friss eperrel, mentalevéllel tálalható.
Hatos számú: kókuszos mangós fagylalt
A kókusztej egy másik lehetőség a házi készítésű fagylaltunk krémes állagának elérésére. Nagyon jól kombinálható mindenféle gyümölccsel, kakaóval, fahéjjal vagy egy kis vaníliával és a vegánok sem mondanak rá nemet.
Hozzávalók
450 gramm mangó (héj nélkül)
120 ml kókusztej
A hozzávalókat turmixgépben alaposan összekeverjük, és pálcikás jégkrém formába öntjük.
fagyasszuk le 2-3 órára és máris nyalható.
Néhány jó tanács a végére
Ez csak néhány tipp volt, amiből ihletet meríthetsz! Ne félj kísérletezni! A gyümölcsöt vagy gyümölcsöt és tejet tartalmazó fagylaltok általában könnyebbek, hasonlóak a sörbethez. A krémesebb, testesebb fagyikhoz magasabb zsírtartalmú összetevőket kell hozzáadni, például tejszínt, joghurtot vagy tojássárgáját.
A cukor, a méz is krémesebbé teszi a fagylaltot. Ha azonban diétázol, vagy cukorbeteg részére készítesz fagyit, édesítőszerekkel ugyanúgy működik a dolog.
Bármilyen keveréket is készítesz. fagyasztás közben időnként meg kell keverni, így az állaga sokkal jobb lesz.
Minél szélesebb az edény, annál gyorsabban fagy meg a keverék, és annál kisebb a kristályosodás veszélye.
Ne tárold sokáig a házi fagylaltot a hűtőben, mert a napok múlásával a jégkristályok hajlamosak növekedni és egyre keményebb, jegesebb lesz!
A fagyidat gombócok formájában is tudod tálalni, csak merítsd forró vízbe a kanalat, amellyel szedni szeretnél!
Vond be a készítésbe a gyerekeidet is! A puha gyümölcsök szeletelése (nem séfkéssel!), a keverés már a legapróbbak is megy és örömmel fogják megenni, aminek a készítésében aktívan is részt tudtak venni.
Írta: babyapocakban, 2022. június 1. 09:35
Fórumozz a témáról: Fagyi házilag - receptekkel! fórum (eddig 6 hozzászólás)