Itt a fagylaltozás ideje! A minőségi fagylaltozásé…
Egy cikk a fagylaltozásról, a minőségi fagylaltozás fontosságáról.
A fagylaltot, mint nyalánkságot már 5 ezer évvel ezelőtt megismerte az emberiség. Őseink hóból, tejből és gyümölcsökből készítettek maguknak hűvös édességeket, a kiváltságosok több száz kilométerről is képesek voltak jeget hozatni maguknak az előállításához, tárolásához.
A fagyi ekkor még a kiváltságosak csemegéje volt. Majd az 1900-as évek elején feltalálták a tölcsért, a fagylalt népszerűsége pedig folyamatosan nőtt és már minden szakácskönyvben megtalálható volt a receptje. Jéggel tartották hidegen és tartályokban forgatták, hogy lágy és krémes legyen, de még ekkor is drága nyalánkságnak számított. Majd az egyre korszerűbb előállítási és tárolási technikáknak köszönhetően a fagylalt mindenki számára elérhető termékké vált.
A fagylaltkészítés ma is egy mesterség, a nívósabb helyeken kézműves termékeket árusítanak, melyek hagyományos, minőségi alapanyagokból készülnek, különleges technológiával - az áru minőségét pedig maga a készítési eljárás szavatolja.
A fagylaltozás egy jó családi program, egybeköthető egy kiadós, hangulatos sétával, és egy csodás városnézéssel.
Az egészségtudatos táplálkozás nem zárja ki, hogy néhanapján ne „bűnözhetnénk” egy keveset. De igenis legyünk válogatósak!
Olyan helyen érdemes csak vásárolni, ahogy garantálják a termék eredetiségét, tartalmát, a mesterséges aromák és színezékek nélküliségét!
Fagylaltozni jó dolog! A fagylalt nemcsak hogy finom, de a tápértéke is jelentős, hiszen a teljes tej miatt a kálcium mellett különféle vitaminok is megtalálhatóak benne. A gyümölcsfagylaltok pedig nagy mennyiségben tartalmazzák - a nevükben is méltán szereplő – gyümölcsöket, amiknek élettani hatásaival nyilván mindenki tisztában van.
De milyen is az IGAZI fagylalt?
Mindenekelőtt a fogyasztás helyszínén készült termék, mely teljes tejet, vizet, holland kakaóport, vanília kivonatot, cukrot, gyümölcsöket, kókuszreszeléket, mazsolát... és még sorolhatnám, hogy milyen természetes összetevőket tartalmaz. És mi az, amit nem? Nem találhatunk benne ételfestéket, mesterséges aromákat, savót és sovány tejport.
De hogy lehet megkülönböztetni egymástól az IGAZI fagyit és a fagyinak eladott aromatizált pálmazsírt? Pofonegyszerű!
Kerüljük a magasan feltornyozott, harsány színű édességeket kínáló fagyiárusokat. Bízzunk a szemünkben! A zöldalma nem neonzöld, inkább majdhogynem fehér. Az eperfagyi halvány színű és nem rikító piros. A vanília sem szemet szúróan sárga, hanem világos és tele van vaníliapöttyökkel. Az IGAZI fagyiban nincsenek jégdarabok, mert előző este nem olvasztották le és fagyasztották vissza másnap - térfogatnövelőkkel felturbózva. Legyen gyanús, ha valahol hatalmas adagot adnak… olcsón… A mennyiség mindig a minőség rovására megy! Kerüljük az utcán árusított „macedón” fagylaltot. Sajnos ezeknek az elterjedését lehetetlen megakadályozni, mert a magyar nép ár érzékeny és mindig a látványra és mennyiségre megy… de fontos, hogy „képbe kerüljünk”!
Ha a megvásárolt termék a forró nyári napon rövid időn belül gusztustalan löttyé olvadt, biztos, hogy nem IGAZI fagylaltot vásároltunk, csak egy silány minőségű édességet, ami a megengedettnél jóval több habosítót, aromát és stabilizátort tartalmaz. Egy cukros levegőtornyot!
Nekem több „bejáratott” fagyizóm van, de a kedvenceim az olasz fagylaltok! Ezeknek igen magas a beltartalmuk, mivel nagyobb mennyiségben tartalmaznak gyümölcsöt és minőségi alapanyagokat a krémesség érdekében. Imádom a rétegelt fagylaltokat is, a nem tolakodó, egymással harmonizáló ízeket!
Egy jó fagylaltozó – véleményem szerint - mindenkire gondol. Itt talál magának édességet az is, aki cukorbeteg, vagy laktóz érzékeny, vagy egyszerűen csak vigyáz az alakjára, netalán egészségtudatosan szeretne élni! Itt a meleg, a jó idő! Fagyizzunk egyet!
Írta: Belevalósrác, 2018. április 24. 09:08
Fórumozz a témáról: Itt a fagylaltozás ideje! A minőségi fagylaltozásé… fórum (eddig 7 hozzászólás)