Érettségi, pontok, továbbtanulás - gimi után (beszélgetés)
Ez még ennél is bonyolultabb :D
1.) Szóval az emelt érettségiért és a nyelvvizsgáért járó pontok egyaránt intézményi pontok. Ugyanazért a nyelvért nem számolható el kétszer intézményi pont. Szóval azt választják, amiért többet kap a jelentkező.
2. Nem mindenhol jár 50 pont az emelt érettségiért, de még a C1 nyelvvizsgáért sem! Úgyhogy át kell nyálazni az összes választott intézet adott szakjához tartozó pontszámítási szabályzatát. Van olyan, ahol csak bizonyos nyelvekért adnak pontot és C1-ért kevesebbet 50, máshol meg többet is adnak ennél (pl. BME-n C1 60 pontot ér). Azt tanácsolom, hogy alaposan olvassátok el az intézményi pontoknál lévő feltételrendszert, de mindenképpen csak egyszer számoljatok intézményi pontot ugyanazért a nyelvért függetlenül attól, hogy emelt érettségiért vagy nyelvvizsgáért járna.
3. Az emelt érettségire kapható intézményi pontok ugyanaz mint az előző pepitában. Le van mindenhol írva explicit módon, hogy melyik emelt érettségiért (sokszor százalékos sávban meghatározva) mennyi pont jár.
Ha írnál példát, hogy melyik egyetem, melyik szakáról van szó, akkor egyeztethetünk, hogy azonos eredményre jutunk-e. :)
a nyelvért úgy tudom sehol se adnak duplán.
a másik esetben attól függ a 3 közül melyik számítással jön ki a legtöbb pont. Mert ha a 2 felvétli tárgyassal, akkor nem veszik figyelembe, ha a full érettségivel meg igen.
Sziasztok! Az intézményi pontok számítása kapcsán érdekelne, ha abból a nyelvből csinál emelt érettségit, amiből van C1-es nyelvvizsgája is, akkor többletpontként megkapja az emelt érettségiért és a C1-ért járó intézményi pontokat is?
Illetve, ha egy olyan tárgyból is csinál emelt érettségit, amit az érettségit adó 2 tárgy számítása esetén nem fogad el, de a tanulmányi pontok számításában az öt tárgynál felsorol, akkor ez esetben az intézményi pontoknál jár ezért a tárgyért az emelt érettségiért járó többletpont?
Az angol emelt érettségi mindenképpen emelt érettségi, de intézményi pont emelt érettségiként csak ott jár érte, ahol elfogadják. Ahol emelt érettségiként nem kap intézményi pontot, ott viszont B2 nyelvvizsga pontot kap érte (annyit, amennyit az adott intézmény, adott szakon ad egy angol B2-ért).
Hová terveztek jelentkezni?
Nekem mindhárom gyerekem előrehozott érettségit csinált angolból. Az osztályozó vizsga iskolafüggő. Nálunk 5 csoport van angolból, természetesen az osztályozó sem egyforma, de B2-nél többet a legjobb csoportnál sem kértek, pedig már C1-es könyvük volt. Lányom most májusban csinálta, egy írásbeli és szóbeli volt, meg asszem valami fogalmazást kellett beadni. Idén már nem kell bejárni a 4 angolra, van első óra is, ha nem, akkor pihen egy kicsit, leckét csinál, ebédel. Szerintem ennyi óra mellett kifejezetten jól jön.
De tudom, vannak sulik, ahol nagyon nem támogatják az előrehozott érettségit, mindenképpen érdeklődjetek utána!
Ok. Tavasszal már van egy előrehozott érettségi betervezve, logikusabb lenne a augusztusi osztályozóra menni és októberben érettségizni. Így csak a 12. évfolyam anyagát kérik számon.
Mi a szivatós az írásbeliben? Elvileg csak B2 körüli az emelt szintje. Van valami különleges szószedet vagy téma, amire jobban rá kell készülni.
Ha olyan szerencsés, hogy az első vagy az utolsó az angol, akkor az tényleg szuper, mert érezhetően csökkentik a napok hosszát.
Sose kérdeztük meg, nem jártunk utána. Valahogy úgy képzeltem el, hogy a saját tanára osztályozza és kb. mint egy szóbeli érettségi, tételt húznak és lefelelnek.
Hogy néz ez ki igazából a gyakorlatban? Van írásbeli része is és szóbeli is? Csak a saját tanár osztályoz vagy többen vannak?
Ki tudja használni a lányod azt, hogy nem kell bemennie a nyelvórára? A fiaméknál szét vannak szórva a nyelvórák. Gyakorlatilag lyukas órái lennének napközben, amit nem tudom, hogy mennyire tudna kihasználni. Ennek ellenére mégis lehet, hogy jobb lenne túl lenni rajta mondjuk 12 elején, mert akkor csak három érettségi tárgya maradna, esetleg négy, ha mégis akarna egy plusz tárgyból érettségizni.
Én arra gondoltam, hogy 12 elején eldönti, hogy miből akar emeltezni. Addigra már a 11-ben történtek alapján látni fogja, hogy melyik mennyire megy és van-e kedve emeltezni vagy éppen kockázatos stb.
Most éppen azon töprengenek, hogy hová tegyék az ötödik fizikát, mert csak négy került az órarendbe. Gondolom az óraszám korlát miatt. Valószínűleg az ötödik "szakkör" lesz.
Rengeteg órájuk van (37 az öt tesivel). Jó lenne megszabadulni az angoltól legalább tizenkettedikben, de ahhoz osztályozózni kellene és előrehozott érettségizni, azt meg nem szereti a tanáruk. :(
Nálunk szeptember végéig (ha jól tudom) le lehet adni faktot ha valakinek nem tetszik vagy nem bírja. A fiam szerintem a fizikát azért nem fogja leadni, mert akkor 11.-ben term.tud.-ra kellene járni, de ő már nem szeretne bioszt és föcit tanulni. :)
A faktos infótanárnak nem örül, bár még nem tanította őket.:) Ettől függetlenül lehet, hogy azt is inkább csinálja majd, "mert miért ne" alapon. :)
De az úgy ok. Ha megvan a pontja anélkül, hogy két emeltet csináljon, akkor teljesen logikus, hogy választ. Azért nem olyan könnyű fizikailag sem végigtolni annyi vizsgát zsinórban.
A fiam is jár matek és fizika fakultációra, meg földrajzra. Utóbbival az a terv, hogy 11 végén érettségizik belőle. Aztán attól függően, hogy hogyan alakulnak a dolgok majd választ, hogy miből emeltezik, milyen fakultációt tart meg.
Ezt mondogatom 11.-es fiamnak. BME építészkar a célja.
Ő matekból mindenképpen emeltezik, mert tagozatos. Most megy fizika és infó faktra. Azt mondja, majd meglátja, hogy melyikből fogja bevállalni az emeltet.
További ajánlott fórumok:
- Kérdések és félelmek a felnőttkori érettségivel kapcsolatban
- Középiskolai továbbtanulás NEM gimibe készülőknek
- A 2010-es felvételi pontszámításban megmarad e az érettségi pontok duplázása? Valakit érint?
- 2013-ban érettségizők továbbtanulása
- Diakonia érettségi előnyt jelenthet a továbbtanulás szempontjából?
- Érettségi pontok!