Epidurális fájdalomcsillapítás (beszélgetés)
Úristen, milyen jó, hogy írtál! örökké hálás leszek.
Eltaláltad, pánikolok, de most nagyon megnyugtattál. Konkrétan halálfélelmem van, de inkább a fájdalomtól félek.
Úgy érzem, ha a fájdalmat el fogom tudni viselni, akkor biztosan túlélem a műtétet.
Láttál már ilyen műtétet, ami nekem lesz? Oesophagectomia, gyomorral fogják pótolni. Még csak 47 éves vagyok :-(
Aneszteziológus-intenzív terápiás szakorvos vagyok :)
Hatékony lesz, éppen ezért használjuk nagy műtétekhez. Akár 1-2 hétig is bent lehet tartani.
Ne pánikolj, ahol ilyen műtéteket csinálnak, ott a műtét utáni ellátáshoz is értenek, biztos hogy jól fog működni az EDA.
Hűha! Köszönöm! úgy látom eléggé értesz hozzá.
Szerinted ilyen nagy és fájdalmas műtétnél is hatékony lesz utána? Több napig bent fogják hagyni.
Állítólag a nyelőcsőműtét az egyik legfájdalmasabb műtét után :-(
Nagyon hatékony, mivel a Lidocainhoz hasonló érzéstelenítőt közvetlenül a gerincből kilépő idegek köré lehet juttatni. Mellkasi szakaszon vezetik be a kanült, ami olyan vékony hogy nem is fogod érezni hogy ott van. Az első napokban egy automata pumpával folyamatosan is lehet adagolni a fájdalomcsillapítót, ami nagyon jó hatásfokkal szokott működni, pontosan be lehet állítani hogy mennyi kell. Ez azért is fontos, hogy a műtét után a legzés fájdalmatlan legyen, ez segít hogy ne alakuljon ki semmilyen szövődmény. Természetesen az epidurált még ki lehet egészíteni más vénás fájdalomcsillapítókkal is, de sokszor nem vagy csak alig kell.
Műtétek alatt én azt tapasztalom, hogy ha jó az epidurál és elkezdjük használni már a műtét alatt akkor szinte egyáltalán nincs egyéb fájdalomcsillapító igény az altatás alatt. Sokkal jobban vannak a betegek ébresztéskor is, mert fájdalommentessé lehet tenni a műtét utáni időszakot. Annyit kell tudni az epidurálról, hogy teljes érzéketlenséget nem okoz (ellentétben a spinális érzéstelenítéssel), a tapintás-nyomás érzés megmarad, de a fájdalom teljesen kiiktatható.
Igen, ez más, mint amire többen gondoltunk.
Ne aggódj! biztos elég hatékony lesz, és bízzunk benne, hogy annyira nem lesz fájdalmas!
Jobbulás!
Azt mondta a doki, hogy napokig is tudják adni a kanülön keresztül a fájdalomcsillapítót.
Csak vajon mennyire lehet hatékony?
Tüdőműtéteknél is használják fájdalomcsillapításra. Nagy mellkasi műtéteknél adják.
Nekem a nyelőcsövemet ki fogják venni, és a gyomromból csinálnak helyette másikat. Kb 6-8 órás műtét lesz.
Azt mondták, hogy a műtét után epidurális fájdalomcsillapítás lesz, a kanülön keresztül. Nem a derekamnál, hanem a hátamba fogják bevezetni.
Te műtét után kaptál ilyet?
De ahogy írod, Te is "lenti" fájdalomhoz.
Tudtommal a műtéthez használják az epidurális fájdalomcsillapítást, és nem utána. Egyébként szinte lebénítja az adott részt, és én is úgy tudom, hogy gerincnél adják, és lefele érzéstelenít. Ez érdekes lenne egy nyelőcsőnél.
Műtét után fájdalomcsillapító gyógyszert szoktak adni.
Nyaki műtétnél nem lehet epidurális érzéstelenítés!
Ezt ki mondta, hogy így lesz?
Ezt csak deréktól lefelé lehet alkalmazni, mert akkor ha feljebb csinálják, akkor leállnak a létfontosságú szervek is (szív, tüdő, máj).
Ha meg nem a műtét tervezik így, akkor sem használna utána, mert ugye ez lefelé dolgozik tudomásom szerint.
Miért kapnál ilyet? Igaz, nekem csak pajzsmirigy műtétem volt, de nem volt fájdalmam a műtét után, akinek volt azoknak egy kis torokfájásuk volt, amit ki lehet bírni vagy elég rá valami egyszerűbb fájdalomcsillapítás is.
További ajánlott fórumok:
- Aki epidurálisan szült császárral, le tudná irni milyen volt?
- Hangosan szülni vagy csendben "tűrni"? Fájdalomcsillapítással vagy anélkül végigcsinálni?
- Rettentően fáj a fülem. Fülcsepp van, fájdalomcsillapítót is vettem be, meleg só is megvolt. Mit csináljak?
- Ha van lehetőség szenvedés nélkül szülni, miért utasítja el a kórház a fájdalomcsillapítást?
- Veszélyes lehet az epidurális érzéstelenítés? Milyen előnyei és hátrányai vannak?
- Szülés fájdalomcsillapitó nélkül hagyományosan?