Empátia - mennyire fontos tulajdonságunk? (beszélgetés)
Az egész élet a másik ember tiszteletén alapul.
Ez velünk született tulajdonság.
Csak jól kiverik ezt belőlünk már életünk első éveiben...
---------
Mondok egy példát.
Csak egyetlen egy esetben kiabálhatsz rá egy emberre: ha az életet, testi épséget ment.
Értitek?
Empátia az, amikor át tudom érezni, bele tudom élni, képzelni magam mások helyzetébe.
Mi értelme lenne ennek, ha egyébként nem tudok segíteni rajta? Vegyem magamra mindenki fájdalmát, nyavalyáját csak mert empatikus szeretnék lenni?
Egy orvostól sem várjuk el, hogy velünk együtt szenvedje el a betegségeinket.
Egyébként ideig-óráig megtörténik velem, de aztán ott a józan ész, és a korábbi tapasztalatok, amikor visszaélnek az ember jóindulatával.
Meg lehet azért érezni, ha valaki figyel egy kicsit, hogy ki az, akinek egyetlen célja a fórumozásban csupán csak az, hogy "önérvényesítsen". S - mert semmi tétje annak, hogy betartson bizonyos illendőségi szabályokat - az ilyen fórumozó aztán rendszerint odacsap, ha valaki szembehelyezkedik a véleményével.
Szerencsére nemcsak ilyen emberek szólalnak meg a fórumokon.
Nagyon bölcsen teszed :)
Én azért megyek bele, mert szeretem az értelmes, kultúrált vitákat (nem veszekedéseket), ahol mindkét oldal felsorakoztatja az érveit. Így megismerhetek tőlem idegen nézőpontokat. Csak sajnos kevesen képesek így vitázni. Sokan a véleményükkel azonosítják magukat, az ellenvéleményt személyes támadásnak veszik, és az érvelésről áttérnek a másik személyének sértegetésére. Így tényleg elpazarolt energia.
Én pl. ezért nem megyek bele felesleges vitákba, túl sok energiám menne el arra, hogy győzködjek valakit, aki tudja a tutit. Azzal az energiával alkothatok valami hasznosat.
De pont az empátia az, aminek a segítségével megérthetjük, hogy a másik miért reagál úgy ahogyan és épp ezért tudjuk, hogy mindenki a saját tapasztalatai szerint látja a világot.
Kár, hogy a többség épp azt nem értette meg, amit a cikk írója közölni akart.
Hozzátenném, hogy a pszichológusok, a pszichiáterek egy része is felismerte a marketing szükségességét. Nem mellesleg előadást tartani is tudni kell.
Ez egy rendkívül jó összefoglaló a tömeglélektanról, a motivációs trénerekről, én ide sorolnám a hasonló könyveket, de akár a hoxa psziché témáit is. Persze el kell vonatkoztatni az éppen górcső alá vett tréner személyétől.
További ajánlott fórumok:
- Emberi tulajdonságok szóláncban
- A nők miért nézik a vetélytárs negatív tulajdonságait?
- Milyen rossz tulajdonsága van a párodnak?
- Elfogadható női rossz tulajdonságok
- Mit gondoltok, mennyire van esélye a férfiaknál egy ilyen külső tulajdonságokkal rendelkező nőnek?
- Halak jegyűek! Mennyire egyezik tulajdonságunk?