Elsőáldozási szokások (beszélgetés)
Mi is minden vasárnap járunk templomba. A legnagyobb ajándék az, hogy magához veheti Jézust. 2 éve volt a lányom elsőáldozó, kapott egy hozsannás könyvet amit azóta is használ. Gyereknek tizedes rózsafüzért érdemes venni, mert egy egészet még nem fog elimádkozni. A plébánián volt vendégfogadás, amire a templom közössége hozott sütiket, szendvicset, innivalót. Otthon nem tartottunk külön ünnepséget.
Most lesz elsőáldozó a 2. gyermekünk nagyon várja már. Ő sem kap nagy ajándékot. Gitáros mise lesz, és utána ugyanúgy szeretetvendégség a plébánián.
egyházi iskolába járunk, így eléggé komolyan vesszük, minden vasárnap misére járunk.
Köszönöm az infókat
... A keresztszülőktől általában rózsafüzért, keresztet, imakönyvet, gyermekbibliát - ebből szokás választani :)
Szülő/nagymama ajándéka többnyire egy gyermek méretű ezüst nyaklánc egy pici kereszttel. Amit vagy használ vagy eltesz emlékbe ...
...egyéni dolog és persze az is kérdéses, hogy a hittant (a keresztényi életet) mennyire veszi(tek) komolyan. Vagy csak a szomszéd gyereke is jár(t) a misére és az enyém se maradjon ki" ... vagy tényleg érdekli és további években is járni fog hittanra ..
Nálunk régen az volt szokás, hogy a templomkertben egy svédasztal az elsőáldozóknak, rokonaiknak és az egyházi személyeknek.
Otthon, családi körben egy ebéd vagy vacsora.
A keresztszülők mindig vettek egy szép,nem hétköznapi rózsafüzért v. imakönyvet.
A kislányok ajándékként arany fülbevaló, láncot kaptak.
Szerintem manapság praktikus egy tanulói bankszámla, vagy egy betét, ahol a gyermek tovább gyarapíthatja kis vagyonát.
Mi nem vettünk semmi ajándékot a fiunknak,hiszen már az is ajándék ha a szülö ebédet készit a vendégeknek,illetve tortát,megveszi az elsöáldozóruhát...
Nálunk a keresztszülök ezüst karcsatott hoztak.
A vendégektöl karórát,medált,virágot kapot mellé.
Nekünk csak a szük családi kör volt ami 33 személyt takar,mivel páromnak 3 tesója van+a férj,feleség,gyerekek.
Asztaldiszt én is készitettem,és többször is felhasználtam azóta.
Jò ötletnek tartom az adományozást is, de nem biztos, hogy a 10 éves gyerek értékeli.
Nálunk úgy szokták, hogy nem az ünnepelt ajándékát váltjuk ki az adományozással, hanem a vendègekét, tehát ami apróságot a vendégeknek adtunk volna, ahelyett kapnak egy összetekert cetlit masnival átkötve, amin szerepel az, hogy bomboniera helyett hova adományoztunk. És kapnak egy pici csomag confettit(cukrozott mandula) is, szintén masnis dobozkában, egy idézettel.
Az enyém szép könyvet kapott.
Külön ajándékot nem vettem.
Hogy mit vesznek a szülők ajándékba? Van aki a gyerek nagy álmát, van aki apróságot, hiszen ez szerintem nem az ajándékról kellene, hogy szóljon, hanem a lelki "táplálékról" úgy gondolom én, pont ez az a helyzet, amikor a gyerekeknek azt is meg kell tanulni, hogy nem minden vágyunk teljesülhet,és hogy a boldogsághoz nem kell minden kívánságnak teljesülnie. Lehet nem leszek népszerű, de nekem még ebbe a napba az is beleférne, hogy a gyerekkel adakoznék egy rosszabb helyzetű kisgyereknek.
Gratulálok az eseményhez és érezzétek jól Magatokat!
Az lesz a "szokás",amit Te elképzelsz, és megvalósítod.
Valami maradandó ajándék, hogy emlékezzen erre az alkalomra.Nem feltétlen nagy dologra gondolok.Kegytárgy üzletben néznék valamit.
A negatív kommenteket most nem kérném. A vendéglő vagy szóval volt ellátva. Mivel ezt is most hallottam, az osztályából többen mennek. Otthon lesz az ebéd. De nyilván csinálok valami menüt, nem főzeléket. És ha már róla szól ez a nap, lesz asztal dísz is. Főzni tudok, sütni nem, ezért csináltatok torát. Nem a sértegetésekre van most szükségem.
Ajándékot mit szoktak venni ilyenkor a szülők és mit a keresztszülők. Erre lennék kíváncsi.
Semmi rongyrázás, csak étterem, csak menü meg torta meg asztaldísz?
Egy meghitt családi ebéd otthon nem opció?
Sziasztok! A 10 éves fiam jövő héten lesz elsőáldozó. Mivel a szüleim annó semmivel nem foglalkoztak, nem tudom mi a szokás.
Hallottam, hogy szoktak ebédet csinálni vagy vendéglőbe menni, mint egy ballagáson. Eddig már meg is terveztem, a menüt, a tortát, az asztaldíszt stb.
De egy szülőnek erre az alkalomra milyen ajándékot illik venni?? Illetve a keresztszülők mit szoktak ilyenkor??
Szeretném ha emlékezetes alkalom lenne a fiamnak, persze semmi rongyrázásra nem gondoltam.
További ajánlott fórumok:
- Mit illik adni elsőáldozási ajándék gyanánt?
- Mit vegyek elsőáldozó 11 éves lánynak ajándékba?
- Volt már valaki gyermeke elsőáldozó? Hogy zajlik ez?
- Van valakinek jó és olcsó ajándékötlete (esküvőre, ballagásra, elsőáldozásra)?
- Ti mit vennétek a testvéretek 9 éves kisfiának elsőáldozásra?
- Mit vegyek fel, ha meghívtak elsőáldozásra?